"Постдигитална лаборатория" ще обучава художници с интерес към дигиталните изкуства

"Постдигитална лаборатория" ще обучава художници с интерес към дигиталните изкуства

© фейсбукНова учебна програма, насочена към худогници, които се интересуват от приложението на дигиталните технологии в работата си, започва от днес в центъра за култура и дебат "Червената къща". Освен презентации, курсове и семинари, тя ще предложи възможност на 5 артиста да осъществят свои художествени проекти в изложба. Работилниците и курсът, които ще текат през април, май и юни, могат да бъдат записани заедно или поотделно.


Програмата е насочена към артисти в началото или средата на кариерата си от всякакви сфери на изкуството, които искат да разширят практиката си и в сферата на дигиталните изкуства. Неин ръководител е известният преподавател по дигитални изкуства в Националната художествена академия Рене Беекман. Темата всяка година ще бъде различна, като се старае да надгражда познанията от изминалата. През 2017 г. фокусът е върху
видеото.


Първото събитие от програмата, което започва днес, е тридневна работилница на тема "Видеомонтаж за артисти", водена от дигиталната художничка Албена Баева. Тя ще бъде последвана от работилница за Пространствено видео (12-14 май) и Кино и виртуална реалност (2-4 юни), както и курс, наречен Експериментални филми на художници (2 май – 6 юни). Освен това в рамките на тази първа фаза на проекта ще се проведат 2 публични лекции - на норвежкия художник ХС Гилйе и на българския режисьор и сценограф Момчил Алексиев .
Във втората фаза участниците в работилниците и курсовете могат да предложат идеи за нови проекти. До пет от тях ще бъдат осъществени под напътствието на ръководителите на работилницата със скромен бюджет и ще бъдат представени в Червената къща следващата есен.


Участието в една тридневна работилница е на цена от 50 лв., толкова струва и шестседмичният курс. Във всеки един от тях има по 2 мста, запазени за участници в неравностойно положение. Общата цена за всички курсове и семинари е 160 лв. Местата обаче са ограничени, като за първата работилница са изчерпани. Повече подробности има на сайта на инициативата.


Рене Беекман е познат на публиката в България през последните десет години като куратор и организатор на различни събития, фестивали и изложби за експериментално кино, дигитално изкуство, както и като един от основателите на магистърска програма "Дигитални изкуства" в НХА, където преподава между 2008 и 2016 година.


Албена Баева има две магистратури по "Реставрация" (2008) и "Дигитални изкуства" (2010) от НХА в София където специализира в технология на изкуството от 12ти до 21ви век. Оттогава нейните работи са показвани в музеи "Есл" (Австрия, 2011), "ЕММА" (Финландия, 2013), Музей за съвременно изкуство Войводина (Сърбия, 2015), както и на различни фестивали и изложби в Европа, Щвейцария и САЩ.


ХС Гилйе е норвежки артист, чиято работа е фокусирана върху това как аудио-визуалната технология може да се използва за трансформиране, създаване, разширяване, усилване и интерпретиране на физически пространства. От завършването си в катедра "Интермедии" на Академията по изящни изкуства в Трондхайм през 1999 г. той се занимава с инсталации, експериментално видео, пърформанси на живо и сценография.


Момчил Алексиев е завършил Наука на спектакъла в Университета "Сапиенца" в Рим през 2008 г. Работи като режисьор от 2007 г. насам, както и като сценограф за театри в Италия, България и Холандия. През 2015 г. завършва магистърската програма на Филмовата академия в Холандия, където работата му е съсредоточена върху въпроса за позицията на зрителя в контекста на потапяне в киното. Той е основател на първата meet-up група за VR в България—VR Lab BG — и е съосновател на Creative Lab Interactive Studio.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK