Откъс от новия роман на Милен Русков "Чамкория"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Гочев
  Георги Гочев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ами хубаво, леко, но това е Гичо от Възвишение - да, на софийски жаргон, ама отново Гичо. И пак Арабаконак... Можеш ли два пъти в една и съща река и пр.?

  Георги
 2. 2 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#1] от "pherenikos":

  абе друго си е марсел пруст, с всеки роман изненадва, все у различни реки се плацика

  Je suis дани кирилов
 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2032 Весело

  До коментар [#1] от "pherenikos":

  Е, на Възвишението няма пингвини поне, пък и Русков го докарва малко, та да не придиряме толкова.

  https://www.youtube.com/watch?v=b1jqSRnqLMw

  😎

 4. 4 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "pherenikos":

  Той пак същият Гичо се подвизава и в първите две книги на Милен Русков, просто обстановката е друга :) Не че е забранено. Някои читатели търсят разнообразие; други, веднъж харесали нещо, искат още от същото и с Русков поне имат гаранция, че ще го получат.
  Иначе откъсът е забавен и приятен.

 5. 5 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Откъса е много добър, но аз и без това си бях наумил да се охарча да Чамкория! :)
  Гичо е непреходен като бай Ганьо и е нишка свързваща минало, настояще и бъдеще...От всяко кьоше на историята ни наднича един Гичо и слава Богу!

  Демократ за силна България
 6. 6 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пълен крах!

 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Че го четеме.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 284 Весело

  Бодряшка.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Не бих се изказвал, преди да прочета една книга, но въпросния откъс... не ме хвърля в делириум.
  Дано все цялото да е по-добро, но засега даже не ме подмами да купувам.

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Падам си по Милен Русков,но ""ãмкория"" още не съм я чела.Не мога да я коментирам.

 11. 11 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Лошо нема. Маркес въртеше и сучеше и все Макондо.

 12. 12 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Единственият проблем за мен, като непълно запознат със софийския акцент е, че е трябвало по някакъв начин да се уточнят местата на ударенията, тъй като явно ще се налага да ги слагаме сами.

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "pherenikos": ''това е Гичо от Възвишение - да, на софийски жаргон, ама отново Гичо.''

  Хм, изглежда че Русков се пробва в усъвършенстването на различни диалекти и акценти - един вид Мерил Стрийп на литературата. Която си е винаги Мерил Стрийп, независимо от най-новия заучен акцент.

 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#1] от "pherenikos": ''това е Гичо от Възвишение - да, на софийски жаргон, ама отново Гичо.''

  Хм, изглежда че Русков се пробва в усъвършенстването на различни диалекти и акценти - един вид Мерил Стрийп на литературата. Която си е винаги Мерил Стрийп, независимо от най-новия заучен акцент.

 15. 15 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 450 Разстроено

  "Жални ѝ майка" на българската литература, ако подобни писания (и автори) са "най-съвременното, най-доброто, най-четеното"...
  Съжалявам.

 16. 16 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Неутрално

  абсолютен кич и неправдоподобност в една иначе хубава тема, софийския свят на 20те години. Според мен е много нелепо да се употребяват цели късове време, светове, личности в името на една напориста писателска амбиция.

  В "общество" без всякаква идея за вкус, стил и ред други качества това ще върви добре, от което ще облажат дадени търговци, а ред недоразумения ще се чувстват адски впечатлени. Успех и сбогом!

 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#15] от "petar_georgiev": "Жални ѝ майка" на българската литература, ако подобни писания (и автори) са "най-съвременното, най-доброто, най-четеното"...Съжалявам.

  Напълно споделям твоето мнение, братчед. Кусури на автора няма да намирам. Толкова може, това е направил. В изкуството правила няма. Всичко е въпрос на талант. Или го имаш, или го нямаш. Дори когато някой творец е вложил 99%-та труд, публиката няма да седне с лупа да търси оня 1% талант, с който авторът се мъчи да компенсира липсата на останалите 99. Животът не е справедлив - изкуството, също. Един Пушкин ако напише ода за "оная" си работа, тя ще е шедьовър. Докато при друг, ще изглежда по-зле и от "оная" му работа.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Кой идиот ми сложи минус на коментара /№17/.

  /не се чете/
 19. 19 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Извинявам се грешката - идиотите били 7

  /не се чете/
 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 846 Неутрално

  няма да си го купя. стига толкова. имам "възвишение", "джобната енциклопедия", "захвърлени"-те. достатъчно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони Шнайдера":

  Май идиота си ти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#21] от "EU defender":До коментар [#19] от "Тони Шнайдера":
  Май идиота си ти.

  Бпратчед, мисля че сключихме неписано споразумение с теб, да не се заяждаме един с друг. Дори ти се извиних пред целия форум публично преди време за една моя обида. Но явно теб не те свърта. Затова ти предлагам, дай да се срещнем и да не занимаваме околните с глупости. На чаша бира в някое квартално заведение. Става ли? Там не само че ще имаш възможността да ме наречеш идиот в очите, но ще можеш и да ме наплюеш, да ми удариш шамар, да ме наругаеш и дори да ме набиеш. Става ли?

  /не се чете/
 23. 23 Профил на MP
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Идеята да занимаваш света със своята изкуствена версия на човешката долница не е добра.
  Затова предпочитам разказите от първо лице за човешката горница.
  ПОРТРЕТЪТ НА ЛЕВСКИ
  - Бай Боре, загубил съм парите. Не мога да ти платя. Мама беше ми дала едни пет лева, каза че й са последните пари, и сега много ще ми се скара...
  - Нищо, взимай пътъците, ще платиш другия път. Зима е сега, обувките са най-важни. Знам къде ги загуби тия пари, бил си се със снежни топки с офицерските копелдаци. Аз ще ти намеря парите, утре ще ти ги дам - гаранция. Утре те чекам, сега носи обувките на майка ти.
  Да, Бай Боре беше познал. Бях се бил със снежни топки с офицерските деца. Бяха ме нападнали изневиделица със снежни топки. Бях приел неравния бой и, нали бях такъв един едър, контраатакувах, подгоних ги и тримата. Даже настигнах едното момче и вместо да го ударя с топката по гърба, му натрих хубаво муцуната със сняг да знае друг път как се напада от засада. Но...петте лева бяха някъде там, на бойното поле, хвръкнали още с първите ми залпове...
  Колко отдавна беше това!
  ...Аз съм в малката обущарничка на Бай Боре. В нашия краен софийски квартал, където имаше улици с имена "Смолянска", "Мъглен"... "Евстатий Пелагонийски", имаше такава една миниатюрна барачка, скована от стари зелени тараби. Вътре работеше едноръкия обущар, моя приятел Бай Боре. Работеше сръчно, почти акробатично с една ръка, помагайки си с колена, брадичка и разни чудновати менгеменца. В обущарничката гореше миниатюрно кюмбе, стъкмено от ръждясал варел. Печката беше толкова мъничка, че побираше кажи-речи само по една цепеница, но това стигаше за тази барачка. Като във всяка обущарница тук цареше привиден хаос, в който Бай Боре се оправяше някак си. Парчета кожа, стари подметки, цяла купчина стари обувки, причудливи инструменти, кутии с лепило, дървени клечки, макари с конци и различни обувки в процес на работа. Вътре в барачката те лъхваше някаква смесена миризма на гьон, на кожа, на лепило, на дим от печката, една незабравима топлота и човечност.
  По стените на бараката имаше залепени снимки на футболисти, на кинозвезди, на разни животинчета - лъвчета, мечета или коне с буйни гриви. И един портрет на Левски. Изрязан от вестник, грижливо залепен най-отгоре на стената, с магнетичния си и малко суров поглед на икона.
  - Бъди честен! Да си честен, значи да си истински мъж. Значи да си истински българин! Защото честността е истинския темел на България - често ми повтаряше Бай Боре. Поглеждам Левски, а той ме гледаше строго и сякаш в съгласие кимаше " - Да, така е!"
  - Като бех колкото тебе, баща ми го убиха на фронта. Останах сирак. Майка ми ме отчува с героизъм и с честност. Переше на хората, чистеше.
  Намирах си работа за некоя стотинка. Отидох в Халите. Много сергии, много стока. Аз си намерих работа на един колбасарски щанд, като гладно куче бех. Все там се въртех. И знаеш ли какво работих? ... Тогава сухия шпек като го продаваха, му режеха крайчетата и не ги продаваха. Слагаха ги в едно чекмедже под масата - подаряваха ги на сиропиталища. Тогава имаше много сираци след войната, майките не смогваха да изхранват децата си и ги даваха на сиропиталища да не умрат от глад. Моята работа беше да взема едно чувалче с изрезки от салами и да ги разнасям всеки ден на разни сиропиталища, където като гладни кученца стояха децата на убитите във войната. Даваха им по една боб-чорба на ден и беха жална гледка, все гладни беха, с хлътнали бузи и блеснали очи. И облечени в едни такива скъсани войнишки куртки, беха им големи, с дълги ръкави. Да ти се скъса сърцето!
  Отивам, те качени на тарабите и ми викат "Бате, гладен съм, дай ми некое парченце!"... И аз бех гладен, и на мене ми се яде, та чак примирам от миризмата на хубав шпек, но нито веднъж не си взех от чувалчето. Защото на мен ми даваха на сергията, а на моите братчета по съдба кой да даде? Бех им като баща, значи.
  Ето какво е да си честен. Бъди винаги честен, моето момче!
  ... На другия ден отивам при Бай Боре, а той ми вика:
  - Намерих ти парите, беха паднали на улицата. Вземи ги и бегай право при майка ти, да я зарадваш. Подава ми пет лева, една чисто нова ръждиво-червена банкнота със заводски комини на нея. Е, моята от вчера я бях смачкал на четири, но важното е, че е намерил парите, че ни бяха последни.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 25. 25 Профил на MP
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Прилично. Все пак това е откъс и не е сигурно, че е подбран най-правилният такъв за представянето тук, така че да се дават цялостни оценки е крайно.

 27. 27 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#24] от "Торбеш":

  Благодаря, Торбеш. Отдавна не бях прочитал повече от 10 изречения на един текст тук...

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#16] от "Бегемот":

  ++++++++++++++

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони Шнайдера":

  Братчед, талантът отдавна вече не върви - маркетинг и масивна реклама го заместиха.

 30. 30 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони Шнайдера":
  Проблемът е много по-дълбок и трагичен...
  "Сюжета Русков намира "случайно, както тези неща стават. Като четох за обира на турската хазна в Арабаконак покрай "Възвишение", попаднах на другото голямо събитие, което се е случило там - атентатът срещу цар Борис III през 1925 г.".
  Милен Русков е на 50 г.
  И сега чак чува за първи път за атентатът в Св.Неделя...Имал ли е време да осмисли събитието, имал ли е време да вникне в същността му, да го сравни с други атентати и тн.?
  Следователно романът е стилистичен опит върху тема, от която Русков няма и понятие. Рискът да се предизвика още по-голяма в представат на българите за миналото е огромен.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4517 Неутрално

  Не е лошо, но на пост 24 Торбеш повече ми харесва.

 32. 32 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#16] от "Бегемот":++++++++++++++
  —цитат от коментар 28 на princess_x


  благодаря. от мен имате минус за цялостно творчество.

 33. 33 Профил на Дани
  Дани
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "СДС":

  Грешите. Преди няколко години господин Русков сподели, че прави задълбочени изследвания върху събитията, защото има проект за нова книга. Защо да не вярваме, че се е подготвил добре ?

  All you need is love, but a little chocolate now and then dosn't hurt !
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#33] от "Дани":
  Ок., така става. От интервюто се разбира нещо друго, че никога не се е занимавал с темата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Пич, готин писател си, научи се да се обличаш. България не е това което беше през 1995 година. Хорато обичат успеха, парфюма и литературният изказ-красив такъв! Давам ти най- добрият съвет!

 36. 36 Профил на Вили Ин
  Вили Ин
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Нека първо прочетем романа, пък сетне да се изказваме категорично, защото иначе ще заприличаме на онези източни мъдреци, които обяснявали какво нещо е слонът, при условие че всеки от тях със завързани очи опипвал различни части от тялото му. Че стилът на героя от "Чамкория" наподобява познатия изказ на героя от "Възвишение" - това е факт, но нали именно Гичо спечели аудиторията на романа, на пиесата, а вероятно сега и на филма. Кой автор ще пренебрегне печелившата си карта, за да експериментира на голата поляна... Що се отнася до подготвеността на автора в ролята му на историк - дано е попаднал на читави исторически извори, на непротиворечиви оценки на специалистите, дадени за този период.

 37. 37 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Този път форумът ми хареса! Повечето форумци пишат без злоба и явно проявяват любопитство към "Чамкория-та" на г-н Русков! :) Бравос! :)

  Mt
 38. 38 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  понеже съм прочел романа - не просто е добър, а е с класа над всичко друго у наше село с изключение пак на Русковото Възвишение; но не се изненадвам на отрицателните отзиви по-горе - все пак Русков не крие мнението си за кръга бездарници около Господинов и сие, та със сигурност си е спечелил врагове... както ще си спечели и с новия роман, като видят как не цепи басма на никои от политическите кумири на всекакви чукундури

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 39. 39 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Безспорно Русков е литературно явление.
  Котел е с уникално местонахождение, повече ми хареса от Жеравна,
  който е превърнат в кич.

 40. 40 Профил на gerek
  gerek
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Безспорно Русков е литературно явление.Котел е с уникално местонахождение, повече ми хареса от Жеравна, който е превърнат в кич.
  —цитат от коментар 39 на xali


  Нещо си се объркала, май трябва да се извиниш.

 41. 41 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Личи си, че е съчинено, но иначе добре го завърта насам-натам. Е, не е Алеко, то е ясно.

 42. 42 Профил на Лягам си само с големи книги
  Лягам си само с големи книги
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Покрай другата дискусия прочетох това парче. Митичното кюфте, до което ни стига погледа, всъщност било кебапче. Уха. Еваларка. Утепа ме. Историята за пингвина не е лоша, ама ето какво - може да имитираш езика, но не можеш да имитираш аналогиите, начина на мислене, поведението. Много ме съмнява, че шофьорът ще използва аналогии като "грозна като крокодил", това или онова е за "педераси", и прочие, но Русков със сигурност ще ги използва, защото е полуевропеец. Сега, следва да се запитаме, ако полуевропеец, каква е другата половина? Полу-кюфте, полу-кебапче? Полуевропеец-полукепбаче на мен ми чудесно. Това е положението. Вдигам рамене и излизам от тук, че ми звънна телефона в следващата глава.

 43. 43 Профил на milanov
  milanov
  Рейтинг: 8 Весело

  Прочетох "Чамкория", I т., но без да бързам, за да проверя съответствието между предварителни впечатления и нагласи, от една страна, и съдържание и художествен резултат, от друга. Благодаря на автора за преживяването и приключението!
  Форумната злобата виси в безтегловност, напълно излишна е, но тези, които ги влече хейта, да си продължават! Аз очаквам том II!

  star6inata
 44. 44 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#38] от "hhhuuunnnn":

  Колега, макар и с голямо закъснение, поздравявам те за изказаното мнение!

 45. 45 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#43] от "milanov":

  Аз пък преди малко излязох от представлението по Чамкорията. З. Бахаров е един безупречен бай Славе. Препоръчвам го, защото този път, за разлика от Добчевото Възвишение, на Я. Гърдев представлението наистина е много сполучливо и дори ревностен почитател на литературата и текстовете на Русков, съм приятно впечатлен от театралната интерпретация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK