Постановка на "Дневникът на един луд", отличена с европейската театрална награда, гостува в София

Постановка на "Дневникът на един луд", отличена с европейската театрална награда, гостува в София

© ОрганизаторитеУнгарският театрален режисьор Виктор Бодо ще представи моноспектакъла "Дневникът на един луд" по едноименната повест на Гогол на 2 юни в Сатиричния театър. Представлението, което е носител на престижната европейска награда "Нови театрални реалности", е част от фестивала "Световен театър в София", а след това на 4 юни ще бъде показано и на "Варненско лято".


В ролята на емблематичния герой на Гогол, чиновника Попришчин, ще влезе Тамаш Керестеш. Това не е първият съвместен проект между Керестеш и Бодо – първият голям международен успех на режисьора беше през 2005 г. с интерпретация на романа "Процесът" на Кафка, в която младият актьор участва и беше награден за най-добър актьор на фестивала Kontakt в Полша.


Керестеш не само играе в моноспектакъла, а също е художник на сценографията и изпълнител на звуковата картина на живо. Декорите са в стила на Ван Гог и заедно със звуковата обстановка изразяват загубата на разума на героя.
Унгарският сайт за изкуство Art7 нарича спектакъла "вълнуващ, безжалостен, сърцераздирателен и комичен", определяйки го като "висша школа на актьорското майсторство".


Виктор Бодо е носител на редица международни награди, включително Европейската театрална награда "Нови театрални реалности" от 2016 г., а постановката му от 2009 г. "Алиса" по романа на Луис Карол е отличена с една от най-престижните австрийски награди - "Нестрой".


Всички представления от програмата на "Световен театър в София" ще бъдат представени и на Международния театрален фестивал "Варненско лято" през юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK