Поезиомат ще посрещне софиянци по случай шестата Нощ на литературата

Поезиомат ще посрещне софиянци по случай шестата Нощ на литературата

© Чешки центърНощ на литературата - серия от четения на съвременна европейска преводна проза между 18 ч. и 22 ч. днес, ще се проведат в 12 български града. Това е шестото издание на инициативата у нас и 11-о в световен мащаб.


Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Пазарджик,Русе, София, Стара Загора и Шумен са градовете, в които читателите ще могат да проследят маршрута на Нощта. На всеки половин час в различни места из града ще бъде четен по един откъс от европейски писател, публикуван след 2000 г. Четящите също ще бъдат писатели, театрали и известни хора.


Специално за нощта в София пристига "Поезиомат" - автомат за поезия, в който чрез монети читателите ще могат да изберат и прослушат записано произведение. Стиховете идват от 19 европейски страни и са подбрани от съответните им представителства към Европейския съюз. Автоматът ще бъде инсталиран пред "Читалнята" в градската градина от 17 ч.
Иначе в столицата нощта ще премине през Bandhouse, Barista Coffee and More, Чай във фабриката, Дом на киното, Клуб "Йога и приятели", Клуб на пътешественика, Музей за история на София, Народно читалище "Цанко Церковски", Orsetti Pasticceria. Roca Expo Bath Sofia, Склада, Супа Бар и SOHO.


В Пловдив четения ще има в читалище "Алеко Константинов- 1954", Книжарница"Хермес-Централ", Балабанова къща, библиотека "Иван Вазов", Bee Bop Café , Галерия"Лаутлиев", Клуб "Петното на Роршах", Vintage House, читалище "П.Р.Славейков-1908", читалище "Възраждане".


В нощта българските слушатели и читатели ще чуят немска, английска, исландска, литовска, унгарска, португалска, испанка, италианска, ирландска, македонска, норвежка, полска, руска, белгийска, румънска, финландска, швейцарска или чешка поезия и проза.


Повече информация за местата, авторите и четците има на официалния сайт на инициативата - http://nocliteratury.cz/.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK