Щастливеца си отиде, а подир него други не се роди - 120 години от убийството на Алеко Константинов

Щастливеца си отиде, а подир него други не се роди - 120 години от убийството на Алеко Константинов

© Wikimedia CommonsПрез 2017 г. се навършват 120 години откак големият български писател и общественик Алеко Константинов пада убит "от ръката на на своя герой". Авторът на "Бай Ганьо" става случайна жертва на свада за земя на 11 май 1897 г. (стар стил), на празника на Св. Св. Кирил и Методий. Въпреки че кръглата годишнина по нов стил действително се пада на 23 май, тя традиционно се отбелязва на 11-и. "Дневник" припомня събитията с откъс от книгата "55-те най-големи атентата в българската история" на Крум Благов (изд. "Репортер 7"), която този петък излиза в четвърто издание. Убийството на Алеко според автора е най-значимото покушение срещу отделна личност в новата българска история.


Номер 12: Убийството на Алеко Константинов


Алеко Константинов е убит погрешка вместо своя приятел, политика Михаил Такев, на празника на Св. Св. Кирил и Методий ­ 11 (днес 24) май 1897 г., край пазарджишкото село Радилово. Щастливеца се озовава там случайно, покушението е по-скоро импровизация, отколкото голям заговор, а причината за него -­ банален селски спор за земя. Поредица от случайни съвпадения довежда до трагичния край на големия писател.
Няколко дни преди това авторът на "Бай Ганьо" отива в Пловдив на дело.


По онова време от литературния си труд се препитава само Иван Вазов,


Щастливеца си отиде, а подир него други не се роди - 120 години от убийството на Алеко Константинов

останалите писатели разчитат или на някоя синекурна длъжност, или на други доходи. Алеко Константинов се издържа от адвокатската си практика. В правните среди той е известен с чувството си за хумор. Когато научава, че като съдия в Берковица Вазов е осъдил едно куче на смърт, Алеко прави шеговит анализ на присъдата и доказва, че според закона кучето е трябвало да бъде осъдено само на принудителен труд. Заедно с бъдещия министър-председател Александър Малинов той е сърцето на компания от юристи, наричаща се "Весела България", и тъкмо там се ражда идеята за написването на "Бай Ганьо". След падането на Стамболов от власт Алеко се кандидатира за депутат в Свищов, но пропада на изборите. За щастие това, което политиката губи, печели литературата. По повод на свищовските избори Алеко написва първия си фейлетон и така влиза завинаги в класиката. Но той запазва приятелството си с политиците от Демократическата партия, което в края на краищата му струва живота.


На 8 или 9 май 1897 г. той среща в Пловдив своя приятел Михаил Такев, също адвокат и депутат от Демократическата партия. Такев се готви да си тръгва от Пловдив, но Алеко го моли да остане и на следващия ден, за да пледират заедно по едно дело. След делото Такев на свой ред го кани в родния си град Пещера, откъдето е избран за депутат, на празника на славянската писменост. На 10 май двамата пристигат в Пазарджик, пренощуват там и на 11-и в 6 часа сутринта тръгват за Пещера с файтонджията Тошо Кръстев.


Пътем спират в село Радилово, отбиват се в кръчмата и там са забелязани от кмета Петър Минков. Минков има две важни причини да мрази Такев: той му е политически противник и е от Пещера, а пещерци и радиловци са във всекидневни конфликти за гори и земи. По-късно Такев си спомня: Като тръгнахме, Вачков (кръчмарят ­- бел. авт.), в присъствието на Минкова, ме пита кога ще се върнем, и аз му казах, че ще се върнем вечерта. Още в този момент Минков решава да устроят засада на Такев на връщане.


Нито Алеко, нито депутатът подозират нещо.


Казвали ми бяха преди случката да се предпазвам от него, но не мислех, че ще вземе работата такъв край, припомня си Такев след трагедията. В отлично настроение двамата приятели пристигат в Пещера, където прекарват чудесно. Учители и ученици са очаровани да се запознаят с автора на "Бай Ганьо". После Алеко сяда с приятели на гергьовско агне и старо вино. Към три часа следобед се снимат на стълбите на новото училище. Това е последната снимка на Алеко. По-късно тя става много популярна в Пещера и е окачена в гостните на много къщи.


Към 16 часа Алеко пожелава да тръгват, защото иска вечерта да присъства на празненството в Пазарджик. На ливадите в края на Пещера обаче е сложена нова трапеза, от която двамата видни гости стават чак към осем часа вечерта. На сбогуване, според един очевидец, Щастливеца обещава да напише "Бай Ганьо в Пещера". На този проект не му е съдено да бъде осъществен. Писателят Христо Пунев, по онова време ученик в Пещера, който прави първите си литературни опити, си спомня:


Късно вечерта над целия град тревожно се разнесе едновременното биене на камбаните от трите църкви.
Помислихме, що предполагаме,­ пожар! И хукнахме надолу, към града, и за пет минути бяхме на площада пред общинското управление. Пожар нямаше, камбаните биеха, из всички улици дотичваха десетки и стотици мъже и жени, питаха се, а кметът, ридаейки, едва мълвеше:
Такев и Алеко са убити оттатък Радилово, под Дряново дере. Сега пътници ме разбудиха...

Часът беше два и нещо. Събра се, мога да кажа, целият град. Смутени и плачущи, боси и голи - всички, като сомнамбули, потръгнахме по шосето за Радилово.


Какво става през тези няколко часа? Във файтона с двамата почетни гости се качва Васил Томов, служител от Пещера, и сяда зад капрата с лице към Константинов и Такев. Алеко сяда отляво, Такев отдясно. В Радилово Алеко настоява да пият кафе и те спират. Слизат в кръчмата на Вачков, където са се отбили сутринта. Фатална грешка, която дава подтик и време на убийците да осъществят своя замисъл. Вижда ги Милош Топалов, овчар, чиито волове същия ден са били задържани от пещерци, защото ги намерили в мера, която смятат за своя. Топалов изтичва в отсрещната кръчма, където е кметът Минков, и му казва, че Такев е дошъл.


Търчи, аз ще пратя и други, та да причакате да убиете Такев


казва кметът. Той не се страхува от последствията, защото е от управляващата народняшка партия. ­ Не бойте се, не бойте се: и министерството е наше, и началникът е наш.


Понеже Топалов няма оръжие у себе си, а живее далеч, Минков нарежда на слугата Здравко Игнатов да му даде една общинска пушка. Извиква ковача Петър Салепов да тръгне с Топалов. За двамата убийци кметът определя възнаграждение от 30 наполеона. Веднага се набива в очи паралелът с трийсетте сребърника, платени на Юда. Минков праща засадата в землището на съседното село, защото по един стар турски закон, ако убийците не бъдат заловени, отговорността пада върху жителите на селото, край което е станало престъплението.


За да даде време на двамата да изпреварят жертвите, кметът отива в кръчмата и заговаря Алеко и Такев. Двамата го съветват да прекратят разпрата с пещерци. Приказвахме за спорния балкан, а Алеко отиваше ту при един, ту при друг и се шегуваше с присъстващите в кръчмата,­ разказва Такев. Към 22 часа пътниците се качват във файтона и сядат на същите места.


Не е вярно, че Такев и Алеко са разменили местата си


и затова куршумът, предназначен за депутата, улучил писателя. Това е романтична измислица, която щади националното самочувствие на българина. Истината е, че никой в Радилово не е познал известния Алеко. В това няма нищо чудно: по онова време не само не е имало телевизия, ами и вестниците още не са печатали снимки.


Качихме се на файтона и потеглихме за Пазарджик, разказва по-късно Васил Томов. ­Такев беше задрямал на рамото на Алеко, а Алеко ми разправяше за звездите... Докато писателят му обяснява имената на съзвездията, убийците, скрити в местността Бряста, виждат светлините на файтона и приготвят пушките. И двамата стрелят по три пъти, но е тъмно, а те са пили доста на празника, затова улучват само един от конете. Един от куршумите обаче рикушира от гюрука на файтона и ранява смъртоносно писателя. Убиха ме, изохква Алеко Константинов и пада в скута на Томов.


Такев, събуден от изстрелите, виква на файтонджията: Скоро карай, Тошо, избиха ни! Той още не разбира, че Алеко е убит. Като стигнахме гара Т. Пазарджик, казах да станат вече, че няма опасност, но Васил Томов ми каза, че Алеко бил ударен... Хванах го за ръката, но тя беше вече изстинала, той беше вече мъртъв.


В това време убийците се връщат в селото и докладват на другите двама заговорници, Иван Батаклиев и Георги Салепов, че не знаят дали са улучили. Георги им плаща пет лева аванс срещу обещаните 30 наполеона, докато се разбере дали Такев е убит. За живота на Алеко никой не е давал и пукнат лев. Убийците се прибират, разглобяват пушките, изгарят прикладите им и разпръскват по нивите металните части.


Файтонът с мъртвия писател закарва Такев право в дома на пазарджишкия прокурор. По негово нареждане трупът на писателя е оставен в болницата за аутопсия. За престъплението незабавно е уведомен министърът на правосъдието Теодор Теодоров. Атентатът срещу Стефан Стамболов (виж № 16 в книгата) две години по-рано е хвърлил върху народняшкото правителство на д-р Константин Стоилов подозрението, че покровителства убийствата на своите политически противници. За да разсее подозрението, министърът нарежда веднага да се арестуват всички врагове на Михаил Такев. В помощ на пазарджишките прокурори и следователи са изпратени пловдивски. Заговорът се разплита бързо. Заканите на Минков срещу Такев са известни на всички и само след четири дни всички заговорници начело с кмета са арестувани. Двамата убийци си признават веднага. Петър Минков отрича докрай.


На 12 май е направена аутопсията, а на 13-и срещу 14-и грандиозна процесия изпраща ковчега на Алеко до влака от Пазарджик за София. Стоян Костурков, учител в Пазарджик, по-късно водач на отцепилата се от Демократическата Радикална партия, държи реч. Един млад поет казва:


Бай Ганю за пет лева уби своя кръстник!


Последният фейлетон на Алеко, "Разни хора, разни идеали", посветен на Найчо Цанов, е отпечатан посмъртно.
На 3 ноември 1897 г. започва съдебният процес срещу убийците. Пред Татарпазарджишкия окръжен съд като подсъдими по дело № 867 застават кметът Петър Минков, непосредствените извършители Милош Топалов и Петър Салепов, брат му Георги Салепов и Иван Батаклиев като участници в заговора и Здравко Игнатов като помагач. Този процес съвременниците определят като третия по големина след Освобождението ­ след делото за покушението срещу Стефан Стамболов и нашумялото на времето си дело за убийството на Анна Симон. Сред адвокатите на гражданските ищци са видните политици Никола Генадиев, Стоян Данев и Найчо Цанов. Делото продължава пет дни. Спорът е не дали заговорниците са извършили престъплението, а дали зад заговора не стоят хора от по-високите етажи на властта. И в съдебната зала Такев продължава да твърди: Кметът Петър Минков и всички останали са просто оръдия. В това може би има нещо вярно, защото кметът казва пред съда: Аз трябва да открия една тайна, която досега не казах. Но спира дотук.


На 7 ноември 1897 г. са прочетени присъдите. Минков и двамата убийци са осъдени на смърт, а Игнатов на една година затвор. Другите двама подсъдими са оправдани поради липса на доказателства. Тъй като Петър Салепов е непълнолетен, заменят смъртната му присъда с 15 години затвор. Според съвременници до последния си миг Минков се надявал, че големците от София ще спасят живота му. Напразно. На 13 април 1898 г. двамата с Топалов са обесени в Пазарджик. Така той отнася в гроба си тайната дали някой му е наредил да организира убийството.


Алеко е погребан в Централните софийски гробища. Окървавените му дрехи се пазят в родната му къща в Свищов, която става музей още в 1926 г., а в местността Бряста, на мястото, където е убит, има паметник, на който пише: Пътниче, предай на грядущето поколение, че тук падна убит от наемни убийци поетът-писател Алеко Константинов на 11 май 1897 г.


Епитафията е съчинена от спасилия се по чудо Михаил Такев. Все пак 23 години по-късно той става жертва на политическо убийство (виж № 46). Макар той да е бил истинската цел на атентаторите и на онзи фатален празник, смъртта на Алеко е поставена по-напред в книгата поради разместването, което времето винаги прави в скалата на ценностите. Политикът Такев приживе е бил по-популярен, но след смъртта му споменът за неговата държавническа дейност избледнява бързо. Днес името му е известно само на историците. Алеко Константинов, когото простият народ в огромното си мнозинство не познавал и когото ценяла само тънката прослойка на интелигенцията, сто години след смъртта си става със своя бай Ганьо един от най-влиятелните българи в историята. Както казва писателят Христо Пунев, Щастливецът си отиде, ние нараснахме, а подир него други не се роди; мястото му в българския живот е още свободно. По тази причина убийството на Алеко е най-напред от всички други атентати, извършени срещу отделни личности.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 814 Разстроено

  Смърт на Алеко, свобода за бай Ганьо!

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Обаче Бай Ганьо е безсмъртен.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Ако Алеко беше жив днес, щеше да бъде убит не с куршум, а с компромати и прокурорски проверки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Тъжна годишнина в памет на един човек, наречен Щастливеца

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Ако Алеко беше жив днес, щеше да бъде убит не с куршум, а с компромати и прокурорски проверки.
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz

  ++++++++
  Щеше да бъде омаскарен от съвременните Бай Ганьовци, защото в тях е днес и хляба, и ножа.

 6. 6 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  http://paper.standartnews.com/archive/2003/05/06/pics/371210a.jpg
  Ти ли я свърши, бай Ганьо? Нейсе запуши я!
  Бай Ганьо убива автора си. Илия Бешков.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Алеко Константинов пада убит "от ръката на на своя герой". 
  ============
  Без да заставам на страната на героя , много по добре би било ако тази творба въобще не беше написана.....
  "Бай Ганьо" е прекалено много известно произведение.
  Толкова много, че дори може и да вреди на съвременния му читател.
  Ако рейтинга на една творба се базира на негативите на главния и герой , на характерните му особености , посочени като пороци ....какво би спечелил читателя от това ? А ако някои от тези "пороци" са природна даденост ? Не помага ли , Алеко Константинов , на ония които затвърдиха и прословутата фраза " балкански субект" ?
  Би ли написал той тази творба , ако бе чул ,че някои среди на запад регулират периферните държави около себе си , и ги разграничават на ....скорости ?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Коментирай си някой автор от Анадола.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 9. 9 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не разбрах статията по въпроса за стария и новия стил - 24 май се празнува като празник на Св. св. Кирил и Методий, която дата е останала от стария стил.
  По нов стил БПЦ отбелязва Св. св. Кирил и Методий на 11 май.

 10. 10 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Старите софиянци добре помнят Площад Такев.
  Това е пространството до пресечката между улиците Солунска и Ангел Кънчев, съвсем близо до Площад Славейков.
  Комунистите откъртили табелката Площад Такев и мястото станало градинка с обществена тоалетна, днес там има приятен бар.
  За мен продължава да е Площад Такев.
  За сина ми също.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 11. 11 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Алеко е най-интересният български автор. В краткото си творчество създава символ, който описва нашенеца от минало и сегашно време. А и за бъдеще. Всичките му творби са пълни с оригинален хумор, осмиване и подигравка на това, което е било и винаги ще бъде псевдо. Всъщност цялата ни работа е бошлав, както пишеше.
  Велик!
  Бай Ганьо трябва да има паметник пред Министерски съвет, както и пред всяка община в България. Да си напомнят някои хора на какво приличат.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  До коментар [#8] от "Торбеш":

  "Коментирай си някой автор от Анадола."

  Тя в Анадола не смее да си отвори устата - фереджето, шалварите и погледът, сведен скромно надолу.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на exciter
  exciter
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Най-тъжно ми стана, че има едва 10-15 коментара под тази история предваща една огромна загуба за България! В същото време, незначителни анонимници като фолк певици и футбалери събират стотици коментари и стават повод за "сериозни" драми между коментиращите. Къса памет и духовна слепота! Ако в такава среда се роди следващия Алеко ще е чудо!

  Behind the wheel...
 14. 14 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Напълно съм съгласна с #11 galindimov, че "Алеко е най-интересният български автор."
  Произхождащ от стари родове, особено Шишманови, интелектуалец, надарен със страхотно чувство за хумор и проницателност - как ли е гледал и изследвал с ироничен поглед обграждащата го простотия, първичност, елементарност.
  Между другото си спомням, че на времето се опитваха дали от невежество, дали по партийно-съветска повеля да ни набият в главите, че едва ли не Стамболовисти са убили Алеко, а всъщност това противоречи на всякакви исторически факти и хронологии.


 15. 15 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Да мачкаш и затриваш най-отличаващите се членове на обществото, за съжаление е стар български обичай... А за още по-голямо съжаление е обичай, от който отказваме да се отречем.
  Но нека. Нека да си носим ярема.

 16. 16 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 217 Разстроено

  И нека си позволя да цитирам Алеко (от "Бай Ганьо прави избори"):

  "А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.
  Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...
  Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..."

 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#13] от "exciter":


  Най-тъжно ми стана, че има едва 10-15 коментара под тази история предваща една огромна загуба за България! В същото време, незначителни анонимници като фолк певици и футбалери събират стотици коментари и стават повод за "сериозни" драми между коментиращите.
  —цитат от коментар 13 на exciter


  Алеко е недолюбван от повечето простаци - чалгаджии.
  Виждат се изтипосани и не могат да му простят осмиването.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Алеко Константинов заема своето място сред писателите и творците на България и няма нужда от някакви специални представяния.
  Историите за Бай-Ганьо са най-популярните, което, по мое мнение не ги прави най-добрата част от творчеството му.
  Но разбира се, смърта му е съвсем безсмислена и със сигурност ни е лишила от много други и възможно много по-добри произведения и освен произведения, както се вижда той активно е участвал в обществения живот, т.е. могло е и обществото ни с неговия принос да бъде една идея по-добро.
  Но както се казва съдба и забележете, колко много от хората с доказани творчески и човешки качества, са застигнати от едни или други нелепи, но смъртоносни събития у нас, а и по света.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  Атанас Буров в спомените си разказва, че Алеко е бил и страхотен ухажор и любимец на женската публика в стара София. Пич, с една дума.
  Да не говорим за приноса му за раждането и развитието на туристическото движение в България.

 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nothing matters":

  Много хубав откъс!

 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Той не се страхува от последствията, защото е от управляващата народняшка партия. ­ Не бойте се, не бойте се: и министерството е наше, и началникът е наш.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Всъщност, политическата партизанщина и братоубийство, както и разделението на фили/фоби към чужди държави настъпили в празнината след, като властта на Османската империя пада, показват ясно, че НЕ турци и гърци са ни виновни, а самите ние. Бремето на националната държава е било непосилно за народа.
  Да се бунтуваш срещу турския кадия, че не съди право, но да разчиташ, че ще убиеш някой и ще ти се размине, защото е 'от нашите'..
  Не сме мръднали изобщо отонези времена..


 22. 22 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#17] от "simval":

  "Алеко е недолюбван от повечето простаци - чалгаджии.
  Виждат се изтипосани и не могат да му простят осмиването."

  +++!
  "Чунким баща ми все опери е слушал" — каже бай Ганю и обаян от този принцип на окаменелост и ултраретроградство, не се стряска твърде много от "новата мода", т. е. от цивилизацията."
  А за нароилия се в последните години политически елит, с извинение, съвсем актуално е Алековото "Пази, Боже, сляпо да прогледа".


  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 23. 23 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 426 Весело  Като видя ГЕОРГИ ГЕРГОВ, все за БАЙ ГАНЬО се сещам. Много странно.

 24. 24 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":Коментирай си някой автор от Анадола.
  —цитат от коментар 8 на Торбеш


  Защо толкова грубо, защотолкова по ганьовски?
  Има човека мнение, казва го, без да обижда.

  Дълго ще го нищим ганьовеца...

  Жалко за Алеко и неговата участ.

 25. 25 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Торбеш":"Коментирай си някой автор от Анадола."Тя в Анадола не смее да си отвори устата - фереджето, шалварите и погледът, сведен скромно надолу.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Нормане, не суфлирай и ти.
  Не се присмивай, забравихте комунистическите години, когато също не смеехме уста да отворим.
  Да не стане така, че Турция да се възроди, пък ние да станем задунйска губерния, ама официално?

 26. 26 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 415 Весело

  Като видя ГЕОРГИ ГЕРГОВ, все за БАЙ ГАНЬО се сещам. Много странно.
  —цитат от коментар 23 на babameca


  Наистина е странно, какво общо откривате?!

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Лично за себе си слагам Алеко Константинов веднага след Захари Стоянов по значимост .
  В произведенията на двамата са скрити "тайните" на народопсихологията ни.

  klimentm
 28. 28 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Велик българин, интелектуалец, писател, пътешественик, но за съжаление е убит от собствените си герои - безименни и нагли селски тарикати.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 29. 29 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Четиримата бай Ганьовци:
  Бай Х
  Бай Дебелян
  Бай Сотир
  Бай Гергов
  И хиляди по места.

 30. 30 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Алеко Константинов е наистина един от малкото български интелектуалци който продължава да е актуален и сега.Повече от 120 години след разказаните български истории систематизирина като "лицето" Бай Ганьо се одивлявам на непреходноста на тези гротестни индивиди които и сега в нашето съвремие са откриваеми навсякъде -от парламент и министерсвта до университети офиси и служби.Или там където са били и по времето на Иречек и Алеко....където са винаги сред нас.В интерес на истината трябва да се каже че историите на Бай Ганьо са истински и са разказвани по кръчмите от компанията на Весела България в която е имало много бизнесмени,лекари и интелектуалци за които и Никола червениванов е разкавал .Самият прототип за Бай Ганьо е един народен предстватиел от Разград който отива на погребение на сина си в Лайпциг(синът му се удавя от лодка заедно със годеницата си англичанка) та бащата на покойника на погребението отива с потури и се е държал просташки и това е взаимствано от Алеко.Случката при Иречек е също истина -един бг-студент отива с мускали и се представя за някакъв какъвто не е и се натрапва на Иречек и накрая бива изгонен от слугата.С мускалите е случка и от изложението в чикаго ,в банята е също истина станала в Цюрих и т.н. Всичко е истина само местро Алеко го е написал и систематизирал по един гениялен начин.За изборите кой как ги прави и това си е актуална истина и сега.

 31. 31 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Поклон пред паметта му! Представете си този велик човек да беше творил още 30 - 40 години какви велики произведения щеше да остави след себе си.

  Бай Ганьо е велика книга.

 32. 32 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Времената се менят но нравите си остават.

 33. 33 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Весело

  Бай Ганьо е жив!!! Името му е Шишо Пеевски и е депутат!! Големи бизнесмен е с големи мускали и толкова е начетен само дето и министър на културата не са го направили от русията

  Долу рушистите и фашистите
 34. 34 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Да мачкаш и затриваш най-отличаващите се членове на обществото, за съжаление е стар български обичай... А за още по-голямо съжаление е обичай, от който отказваме да се отречем.Но нека. Нека да си носим ярема.
  —цитат от коментар 15 на Nothing matters


  За съжаление е така още от края на последните въстания срещу османските нашественици. Настъпилите векове на подчинение, липса на национално самочувстие и ежедневна борба за физическо оцеляване са оказали своето трагично влияние. Съдбата на Алеко е само едно продължение на това "затриване" на видните и будни членове на обществото. Преди няколко години, когато си бях в България, гледах по телевизията Боян Ботйов, правнук на Кирил Ботев, който е брат на Христо Ботев. Аз лично прекарах известно време в проучване на обстоятелствата около гибелта на Христо Ботев. Не предполагах ни най малко с какво се захващам. Българската историческа наука е тежък длъжник на българите около събитията на втори юни. Тегне тайната на мита. За събитието преди 132 години няма нито едно категорично доказано нещо, освен, че Ботев е убит. Някъде тъдява, някъде тогаз. Изводите, до които стигнах, ме накараха да се откажа. Излезе, че нищо не е така, както сме го учили, че десетки с паметници са били или мекерета, или веднъж храбреци, веднъж предатели, друг път сребролюбци. След 1944 година държавната, слугуваща на комунисти, наука не добави и половин ред за тъмнината от онова време, за което има документи, свидетелства , съвременници и т.н. Официалната версия е просто един мит, при това много несръчно направен - като за прости хора. А където има митове, почват слухове и легенди.

  Пазете се от доносника vesolr
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  До коментар [#23] от "babameca":
  Аз пък, като видя Борисов.

 36. 36 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Има шанс за форума на Дневник. Значи все пак има тема, по която всички да са единодушни.
  Само една скромна забележка. Не е много коректно да се пише, че Алеко Константинов е най-интересния български автор. Той е един от многото много добри български автори. На мен например Алеко ми беше любим като дете заедно с Чудомир. Но с годините започнах да давам предпочитанията си за Д. Димов, Талев, Йовков, по малко Елин Пелин. Надявам се съвременното поколение автори един ден да станат легенди като тях.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 37. 37 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Напиши нещо по-добро

  www.soundcloud.com/x2805
 38. 38 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Разбираемо е, че не харесваш "Бай Ганьо". Все пак кой обича да изобличават неговите недостатъци? Не е ли по-добре да ги крием и да мълчим за тях, пък да живеем в блатото, което самите ние сме си направили? Вие в Турция така живеете. Имате проблеми, огромни обществени проблеми, както и стари недъзи, наследени от османско, които дори великият Ататюрк не успя да изкорени. Но си нямате Алеко, за да ги изобличи. Криете ги и се правите, че всичко е наред. И си мислите, че така живеете по-добре. Великият Диктатор каза, че в Турция всичко е наред и верните поклонници слушат и повтарят. Обикновено най-големият недъг на едно общество или на един човек е този, който обществото и човекът се опитват да скрият и да не показват. Навярно ти вече се досещаш за такъв в твоята държава и ще го премълчиш - разбираемо е.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 39. 39 Профил на Chivalry
  Chivalry
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Поклон пред светлата Ви памет, г-н Константинов.

  Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
 40. 40 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#29] от "gl_avatar":

  Тука са Бай Шиляк,Бай Лизач,Бай Опорняк,Бай Карабастун и буля Ками... айде да не ги изброявам.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 41. 41 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Много хубава статия! БРАВО!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 42. 42 Профил на ivan_simeon
  ivan_simeon
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Роден 1863 в Свищов, Османска империя, завършил право 1885 в Новорусийски университет, Одеса, Руска империя, работил като съдия , прокурор и адвокат в София, Княжество България, убит 1897 в Княжество България.

 43. 43 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Иван Хаджийски има много точни наблюдения върху "наропсихплпгията" ни.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 44. 44 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#36] от "biss Mark":

  Българският у Йовков се лее като планински ручей - кристално бистър, звънлив и ведър.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 45. 45 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#30] от "the_fat":"Алеко Константинов е наистина един от малкото български интелектуалци който продължава да е актуален и сега." Нима? Това твърдение показва, че никак не познаваш българските интелектуалци - както писатели, така и изобщо. Може би - жалко за теб, но едва ли, тъй като самочувствието, с което е написано мнението ти, личи от птичи поглед, че няма покритие - Одивително! самомнителен дребнав тон, подправен с евтина тарикатщина. Всъщност ти самият се явяваш един твърде близък до бай Ганьо образ.
  Освен това - прототипът изобщо не е този, за когото говориш. А Ганьо Сомов, роден в Енина. Известни са и трите писма, които той е написал до Алеко след излизането на книгата, в които иска парична помощ от него с мотива, че Константинов се е обогатил на негов гръб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK