Излиза нов роман от автора на "Дзифт" Владислав Тодоров

Излиза нов роман от автора на "Дзифт" Владислав Тодоров

© ИздателиствоПумпал" - новият роман на автора на екранизираните "Дзифт" и "Цинкограф" Владислав Тодоров, ще бъде представен лично от автора си в Дома на киното на 17 май.


Владислав Тодоров е доктор на философските науки и преподавател по кино и литература в Пенсилванския университет. Автор е на книгите "Адамов комплекс", "Червен квадрат, черен квадрат: Органон за революционно въображение" (издадена в САЩ), "Малък парадокс за театъра и други фигури на живота" и "Хаотично махало: политическа публицистика". На широката публика е известен най-вече с двата си екранизирани романа - "Цинкограф" (под името "Цветът на хамелеона", реж. Емил Христов) и "Дзифт", филмиран от Явор Гърдев. Едновременно с "Пумпал" този петък излиза и ново издание на "Дзифт".


"Пумпал" също обещава да е остра и начетена политическа сатира с елементи на фантастика. С подзаглавието "брутална приказка" романът разказва за безсмъртна нация, която иска да напусне земята на борда на Пумпала - "капсулиран свят, кацнал на върха на Плешивата планина. Брутално световно чудо в ситуация на вариативна гравитация". Действието започва в една "барутна нощ" и ни захвърля в неприветливото бъдеще, на самия предел на човешката история, а там, в утробата на мрака, се крие щастливият край." На илюстрацията на корицата, дело на Теодор Ушев, Пумпалът е представен като така наречената "чиния" - Дом-паметника на БКП на Бузлуджа. Номинираният за "Оскар" аниматор също ще присъства на събитието на 17 май.


Откъс от книгата ще прочете Башар Рахал, а творчеството на писателя ще бъде представено от културолога от Софийския университет проф. Александър Кьосев. Събитието е от 19.30 ч. в Дома на киното.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK