Министерството на културата ще задължи Киро Киров - Японеца, да възстанови Двойната къща

Министерството на културата ще задължи Киро Киров - Японеца, да възстанови Двойната къща

© Анелия НиколоваМинистерството на културата ще изиска "Двойната къща", която беше съборена изцяло с багери в края на април, да бъде възстановена напълно. Тази заявка направи публично новият министър на културата Боил Банов пред Би Ти Ви в неделя.


"Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите, там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът "Двойната къща" да бъде възстановен във вида, в който е бил", бяха думите на министъра.


В момента къщата е собственост на Киро Киров, известен с прякора Киро Японеца, който планира да изгради подземен гараж на мястото. Тя е построена преди 110 г. от архитект Георги Тодоров и беше със статут на паметник на културата, но в тежко състояние след два пожара през последните години. В края на април по време на поредица от три почивни дни тя беше съборена.
На въпроса как точно министерството ще накара Киро Японеца да възстанови паметника на културата Банов отговори: "Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване."


Отмяната на защитения ѝ статут е била подписана от бившия културен министър Вежди Рашидов в края на мандата му. Той прехвърли към Националния институт за паметниците на културата отговорността за премахването на статута, откъдето до момента няма коментар по темата. На инвестиционната табела на обекта сега е посочено, че се извършва: "Реставрация и адаптация на двойна къща на Митов и Тодоров".


Днес министър Банов увери, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.


"В Австрия механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца, ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите", даде пример Банов.


Около казуса с Двойната къща стана ясно, че е бил предлаган подкуп от 100 хил. лв. на бившия министър на културата Петър Стоянович, за да промени статута на културния паметник. Банов коментира, че ако на него му се случи нещо подобно, "ще се обадя в прокуратурата и ще чакам да ми кажат как да действам нататък".


"Липсват 95 млн. лв. за минимума в културата"


"На нас ни липсват около 95 млн. лв., които са ни необходими, за да можем да покрием минимума и да извършваме политики", коментира Боил Банов парите за културата.


"Аз не просто ще работя за повече пари в културата, аз ще защитавам с ясни тези и параметри необходимостта от по-голямо финансиране", допълни още Банов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK