Звягинцев респектира Кан с "Нелюбов"

Звягинцев респектира Кан с "Нелюбов"

© ReutersНай-новият филм на култовия руски режисьор Андрей Звягинцев "Нелюбов", показан още в първия ден на провеждащия се в момента 70-ти международен кинофестивал в Кан, получи очакваното одобрение на критиците.


След пробива на по-раннния му "Изгнание", 2007, селектиран в официалния конкурс на фестивала, масовото одобрение на "Елена", 2011 (награда на журито на паралелната програма "Особен поглед") и особено феноменалния успех на "Левиатан", 2014 (награда за най-добър сценарий), всички погледи бяха обърнати към привидно баналната история на Борис, Женя и дванадесетгодишния им син Альоша. Привикнали да не се понасят взаимно и да си нанасят жестоки удари, двамата родители са в процес на развод и посрещат купувачи на баналната си панелка, от която желаят да се отърват час по-скоро. Борис се кани да се задоми с нова жена, от която вече чака дете, а Женя потъва в еротичните екстази на новата си любов със състоятелен бизнесмен. Но докато се изживяват като боксьори на ринг синът им изчезва. От този момент започва мъчителното му издирване, като по време на акцията публиката става свидетел на взаимоотношенията и бита на работните им места, училището на Альоша и особено на дома и "състоянието на душата" на живеещата в пълна самота майка на Женя.


Звягинцев определено е взел много от "Елена"
(депресивните интериори) и не-малко от "Левиатан" (меланхоличните, типично руски пейзажи) и изцяло е потънал в темата за "престъплението и наказанието". Според него модерният човек е дълбоко нещастен, при това "напълно заслужено", тъй като е допуснал да се деформират генетични връзки между родителите и децата. Интересен е и подходът на режисьора към нарочната двусмисленост на важен елемент от историята: в един момент семейството е извикано в моргата, за да разпознае трупа на момче, приличащо на изчезналия син.


Истерично, и двамата родители заявяват, че това не е тяхното дете и категорично отказват да се подложат на ДНК тест. Но дали трупът наистина не е на Альоша? Звягинцев предпочита да премълчи, оставяйки зрителите с основателното съмнение, че от всякъде греховните родители лъжат. Очевидно нарочно акумулира причините, заради които състоянието "нелюбов" трябва да бъде оголено докрай, защото то е по-опасно, от онова, което сме свикнали да наричаме просто омраза. На целия този драматичен фон прави впечатление деликатната дискретност, с която Звягинцев показва не малкото на брой любовни сцени между четиримата партньори. Това доказва, че талантът му далеч не е умозрителен.


И "Луната на Юпитер" на често еклектичния, но и интригуващо провокативен унгарец Корнел Мундруцо, който се представя в Кан със собствен филм за шести път, търси причините за отсъствието на покаяние у съвременниците си. Поводът, който си е избрал е бежанската криза, а формата – фантастичният трилър. Ариан е един от тези, които се опитват да си намерят нова родина. Внезапно осъзнава, че може да лети. Мундруцо доста се е потрудил, докато е снимал впечатляващите гледки на покриви и улици на Будапеща. Спазвайки правилата на жанра, той е вкарал допълнителна интрига: заради неволна грешка по време на операция д-р Щерн е обект на изнудване. Събира пари от когото и когато може. Без излишни скрупули прибира немалки суми и от бежанците, с които е в ежедневен контакт. В замяна прави всичко, което зависи от него, за да ги спаси, поне временно, от незабавна депортация. Когато открива "дарбата" на Ариан притесненият доктор решава, че тъкмо тя ще му помогне да си изплати дълга по-бързо. Така Ариан се превръща в момче за летене "по поръчка" като вярва, че Щерн ще му помогне да открие баща си, когото е загубил в суматохата на бягството.


Всичко това е добре омесено с унгарски болници, пълни с бедстващи мъже, жени и деца, преследвания с коли и въртолети, терористична атака в метрото, до зъби въоръжени специални части. Началникът им Ласло (в ролята изключителният унгарски актьор Дьорд Черхалми) изпълнява задълженията си по сигурността със съмнителна встрастеност. Междувременно между Ариан и Щерн се заражда чисто човешко приятелство, а жестокият Ласло така и не може да разбере, че младият човек не е обикновен емигрант, а "ангел", пратен от небесата. В "Луната на Юпитер" има не малко от киното на Алехандро Гонзалес Иняриту, та дори и това на Вим Вендерс. Явно, Мундруцо желае да покорява света с изключително амбициозен филм. Но не му се получава напълно, тъй като морализаторството и развлечението някак си не се слепват едно с друго.


Филмът с българско участие "Уестърн" на интересната немска режисьорка Валеска Гризебах, който тази година се състезава в паралелната програма "Особен поглед", също бе показан в самото начало на фестивала. Главен продуцент е станалата твърде известна миналата година режисьорка на хитовия "Тони Ердман" Марен Аде, а братя Чучкови са българските копродуценти. Филмът е сниман в Западните Родопи, съвсем близо до границата ни с Гърция. Това се е наложило поради сюжета, в който група немски строители пристигат да работят на място, съвсем отдалечено за представите и познанията им. Там живеят хора, чийто език и нрави те не разбират. От другата страна също не ги разбират. За да постигне целта си, а именно търсенето и намирането на точния подход в общуването между различни езикови, а оттам и културни общности, Гризебах също се е опряла на класически за киното жанр - уестърнът. По особено интелигентен начин тя е вкарала много лична чувствителност, постигната обаче с методите на прецизното документално наблюдение.


Има и елемент на новаторство и той е в избора всички "актьори" да играят себе си. Всъщност в "Уестърн" на Гризебах няма нито един професионелн актьор, както от немска, така и от българска страна, а участието на жените с "роли" е сведено до две. Всички останали са повече или по-малко сурови мъже, които неизбежно тръгват да се състезават помежду си. Битката е не само между различните лагери, а и вътре в самите тях. Между двамата "главни" немци Винсент и Майнхард се води безпощаден дуел: първият счита, че германците са дошли да инвестират в селото и вечно недостигащата вода трябва да стига първо до тях, докато вторият си намира духовен български брат и иска да си пие бирата с него (и не само). Как е представена България във филма ? Ами такава, каквато е – с добри и не толкова добри хора, които обаче са принудени да живеят в мизерия. От друга страна колективният портрет на немския "лагер" съвсем не е безобиден.


"Уестърн" обогатява бройката на много добрите филми, в които български продуцентски компании включват страната ни напоследък. А това, както ни е известно, няма как да бъде прочетено негативно. Особено в Кан.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Аман от любов. Чак ми се повръща.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Дьордь Черхолми беше любимият ми актьор на времето.

 3. 3 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  ''Има и елемент на новаторство и той е в избора всички "актьори" да играят себе си''

  Моля, какво новаторство може да бъде това? Има куп филми, в които отдавна е използван този трик. Например наскоро гледах Grosse Fatigue с невероятната Карол Буке.

 4. 4 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3363 Любопитно

  Звягинцев се опитва да адаптира Ларс " фон" Триер към ...меланхоличните руски пейзажи.Е, сигурно пак ще има успех в Кан.

 5. 5 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Звягинцев иска да повтори успеха на Ралица Петрова с филм с неологизъм с отрицателна частица в заглавието и мрачен та мрачен сюжет - късно е, дружок, обрахме вече наградите :)

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1178 Любопитно

  "Изгнание" беше размазващ филм.
  Бих изгледал и новия на Звягинцев, но трябва да съм в подходящо "тежко" настроение.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 7. 7 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  Филмът с българско участие "Уестърн" на интересната немска режисьорка
  ....>>Бих искал да прочета повече подробности за този филм, а не за очакваните ..звягинцеСвищини.

 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Като абсолютен фен на Звягинцев, сигурна съм че и новият му илм ще е на висота. Чакам го с нетърпение и у нас.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Звягинцев прави киношедьоври за разлика от прехваления Михалков...

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Е, мерси, че преразказахте Нелюбов :(

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  , а не за очакваните ..звягинцеСвищини.
  —цитат от коментар 7 на тулса

  Тона е твърдо доказателство, че жена ти е непоправима рускиня, която ти е взела страха!
  Как иначе може да се обясни отровното ти отношение към майстор като Звягинцев!
  Да ти напомвя ли, че артистът, който изпълняваше главната роля в "Левиатан" си вдигна цялото семейство и се пресели в Канада, като каза, че Русия не е страна, в която може да живее нормален човек! Предай моите поздрави на твоята рускиня, която очевидно предпочита да обича Русия, но да живее в САЩ!

  The best way out is always through Robert Frost
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело
  До коментар [#7] от "тулса":

  Редно е да покажат и "Матилда".Или Поклонская е наложила вето?

  klimentm
 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  До коментар [#11] от "Realistka":Предай моите поздрави на твоята рускиня, която очевидно предпочита да обича Русия, но да живее в САЩ!
  ....>> Зарекъл съм се да не ти отговарям отдавна поради заядливия ти и (уви)...дребнав характер.В случаят ще изменя на правилото си.Жена ми не е "рускиня" , както неведнъж съм уточнявал тук за колегите.Нейните възгледи за изкуството, политиката и живота са доста по-различни от моите , за което понякога спорим.
  Звягинцев не съм го гледал, ама ...(го) осъждам.:) Чувстшам определена протекция и промовиране само поради неговата критико-натуралистична позиция на творец.Дали ..Довлатов би я одобрил?Не вярвам.

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":Или Поклонская е наложила вето?
  ....>> Ще се заинтересувам.
  Близки сме с нея, както.. намекваш.:)

  п.п. Съветвам те да не се опитваш много да импровизираш на руски.
  Тук само няколко човека наистина го знаят този език.Това, с "посмотри в глазах сука" беше шедьовър.:)

 15. 15 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Спрях да чета в момента, в който ми се стори, че чета важни и ключови елементи от сюжета на Нелюбов. Как може да издавате спойлери и то без предупреждение?!?

 16. 16 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "jgn33471284":


  Звягинцев иска да повтори успеха на Ралица Петрова с филм с неологизъм с отрицателна частица в заглавието и мрачен та мрачен сюжет - късно е, дружок, обрахме вече наградите :)
  —цитат от коментар 5 на jgn33471284


  И, ако не е голяма тайна, може ли да споделиш какви аджеба са тия награди, дето ги е спечелила Ралица, че нещо се не сещам, а? Хайде наистина да спечелим нещо в Кан или друг значим фестивал и тогава да се бием в гърдите!

 17. 17 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan Georgiev":

  Шегувах се именно с това на моменти прекалено изтъкване на успехите на бг кино. И с все пак смешното сходство в заглавията на двата филма

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#14] от "тулса":

  Съжелявам вече че не внимавах в часовете по руски!

  klimentm
 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":

  Гледай го, заслужава си.

 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#18] от "klimentm": ''СъжЕлявам вече че не внимавах в часовете по руски!''

  И в тези по български не си внимавал. ;) :) Майтапя се. :)

 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#15] от "ntonev":

  Сигурно намеква за Безбог. Най-вероятно напълно неизвестен на Звягинцев.

 22. 22 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#17] от "jgn33471284":

  Не намирам сходство, още по-малко смешно. Безбог излиза на 11 август 2016, когато името на Нелюбов е било вече оповестено през май същата година.
  Да не е станало така, че Ралица е взела идеята от Звягинцев? ;)

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#20] от "princess_x":

  Вярно,бях много лош ученик!

  klimentm
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3788 Весело

  До коментар [#23] от "klimentm":
  Е, сега трябва да оцениш колко усилия ми е струвало да сдържам професионалния си напън :-). Но другите не прощават :-)
  А пропо, в дипломатическите кръгове в Русия споровете по доста грубото, да не кажа нагло избухване на временния кадър заместил Чуркин продължават. По-младите считат, че по такъв начин е показана сила, традиционалистите че подобен тон няма място сред дипломати, особено в ООН. Английският му колега беше доста смутен от това обръщение на ти (цитирам по памет от видеото "Ты чего глаза отводишь, ты мне в глаза смотри !"
  Интересно как са го превели синхронните преводачи, но записът на руски го има.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Весело

  До коментар [#24] от "daskal1":

  Аз съм много отворен и търпим към критиките.
  Колкото до дипломатическия език, изглежда настъпва нова мода на нека да го наречем по свободно общуване,защото виждаме че и Тръмп не изостава в този смисъл.

  klimentm
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3788 Весело

  До коментар [#25] от "klimentm":

  За "новата мода" сигурно вземат пример от форума тук.

 27. 27 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "тулса":
  Звягинцев е име в киногилдията и той е станал това със своето творцество преди всичко. А това най-малко зависи от моето харесване или нехаресване


  The best way out is always through Robert Frost
 28. 28 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тази тема заслужава по-голямо внимание

  The best way out is always through Robert Frost
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK