Откъс от "Юрий Гагарин. Истината зад легендата"

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Юрий Гагарин. Истината зад легендата" с автор Джейми Дорън и Пиърс Байзъни, предоставен от Издателство "Сиела".


Историята на Юрий Гагарин, разказана от изтъкнатия режисьор на документални филми Джейми Дорън и учения Пиърс Байзъни, излезе в книга. "Юрий Гагарин. Истината зад легендата" (ИК "Сиела") се позовава на разсекретени документи от съветската космическа програма и на безброй разговори с близки, колеги и приятели на Юрий Гагарин.


12 април 1961 г. е паметна дата в човешката история – на този ден за първи път човек излита успешно в Космоса! Заради постижението си с кораба "Восток" Юрий Гагарин бързо се превръща в световна легенда, а един от най-върлите му почитатели е съветският лидер Никита Хрушчов. В годините на Студената война Гагарин е перфектният посланик на успехите на СССР в космическата надпреварата със САЩ, поради което бива изпратен на мащабна обиколка по света.
Джейми Дорън е режисьор на документални филми, отличен на световно ниво с редица престижни награди. След 7 години работа в BBC Television, Дорън се отдава на независимото кино, концентрирайки творческия си потенциал върху материали, повдигащи завесата на случвалото се в Съветска Русия.


Пиърс Байзъни е учен, автор на множество книги за Космоса, сред които и награждаваната "2001: Filming the Future" – мащабен труд, вдъхновен и посветен на култовия филм "2001: Космическа одисея" на режисьора Стенли Кубрик. Байзъни работи като журналист, води лекции и организира събития, основните теми на които е Космосът.


Преводач Христо Димитров, дизайнът на корицата е на художника Дамян Дамянов


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Юрий Гагарин. Истината зад легендата", Джейми Дорън и Пиърс Байзъни


Каква оценка можем да дадем на рухналата съветска империя? От една гледна точка, явната победа на капитализма и демокрацията днес не гарантира, че абсолютното право е на страната на "победителите". От друга, съветският режим е отговорен за избиването на два пъти повече хора в сравнение с Хитлер при условия, които трудно можем да определим като по-малко варварски, отколкото при нацизма, така че може би е добре, че сме се отървали от него. Дали старият режим е бил един объркал се огромен експеримент – благородна мечта, поела в грешната посока под управлението на неподходящи лидери? Или е била порочна система още от самото начало?


Съвременните руснаци все още не могат да стигнат до крайно решение. Както ще покаже тази книга, съветската система е постигнала някои забележителни успехи. Днес страната е в икономически колапс, шири се престъпност и има известна носталгия по установеността на онзи изчезнал ред, но не може да се говори за всеобщ ентусиазъм за връщане към комунизма. Не се полагат грижи за триумфалните символи на съветското управление, те не са запазени.


Безброй статуи и паметници бяха натрошени или премахнати, а множеството вдъхновяващи примери на работници ударници, които преизпълняват плана, или на войници със стиснати зъби и решителни лица, които отблъскват капиталистическите врагове, са вече забравени, макар и доскоро да присъстваха в масовото съзнание.


Но един от героите от старите дни и днес е обичан толкова, колкото и преди, а официалните му паметници се поддържат. На едно от големите кръстовища на "Ленински проспект" в Москва се извисява негова тридесетметрова статуя от стомана и доминира над околните сгради. На 96 километра на североизток има още един мемориал, отбелязващ мястото, където само няколко дни след тридесет и четвъртия си рожден ден този човек загива в ужасяваща катастрофа, изровила огромен кратер в замръзналата, станала на камък земя.


Близо четири десетилетия след катастрофата свежите букети цветя на паметника са свидетелство, че обикновените хора все още обичат този мъж. Млади или стари, богати или бедни, повечето руснаци се усмихват с гордост и при най-беглото споменаване на името му. Спомнят си с неподправена обич за момчето от село с покоряващата усмивка, което порази целия свят с постижението си. Руснаците не се свенят да напомнят на западняците: "Той беше първият, нали знаете".


Той беше първият човек в Космоса – Юрий Алексеевич Гагарин.
Любопитството ми към Гагарин се породи преди години, когато завършвах обширна телевизионна документална поредица за съветската програма за ядрено оръжие. Тогава ми стана ясно, че историята на Червената бомба няма да е завършена без описание на ракетите, които е трябвало да я носят – ракети, извели ни в Космоса, макар и на Земята да са ни заплашвали с унищожение.


След завършването на "Червената бомба" се замислих сериозно да направя документален филм за съветската космическа програма, но това беше обезсърчаващо трудна задача. Откъде да започна? Как да събера огромния материал в цялостен анализ?


Проблемът беше разрешен от мой близък приятел в Москва, един от контактите ми в КГБ. Един ден гледал предаване по руска телевизия, в което имало глупави и напълно безпочвени твърдения за живота на Гагарин, и настоя да направя сериозен документален филм, който да разказва истината. В този момент ми хрумна, че името на Гагарин е известно по цял свят, но всъщност никой не знае нищо за него, нито пък за забележителните хора, които са го извели в Космоса на борда на преработена ядрена ракета. Така следващият ми проект беше сигурен поне за мен, а се оказа, че ВВС и другите големи телевизионни компании по света споделят ентусиазма ми да разкрия непознатия Юрий Гагарин.


Докато правехме проучванията за "Червената бомба", със снимачния ми екип нагазихме в доста мътна вода. По някаква причина си мислех, че научаването на истината за Гагарин ще е по-лесно от разкриването на тайните на свръхсекретната съветска програма за ядрено оръжие. Грешах. Този път не се сблъсках чак толкова с параноичните и все още опасни остатъци от огромната съветска система по сигурността, а с естествената необщителност на руския ум. Отделният руснак има дълбоко вкоренен навик за спазване на дискретност на всички обществени нива, макар и да бяха минали години, откакто тайната полиция вече нямаше власт да го налага.


Открих, че дори след всичкото това време много хора, които бяха работили заедно с Гагарин през разцвета на съветската космическа програма през шестдесетте години на миналия век, не желаеха да обсъждат преживяванията си, нито пък да споделят спомените си за самия човек. Според мен те все още се страхуваха, че някакъв отряд от безименни мъже в тежки кожени куртки може да почука на вратата им в малките часове на нощта, за да ги арестува, че са казали истината пред не когото трябва. А може би, което е дори по-вероятно, в Русия западняците са все още прекалено чужди, за да се споделят с тях интимни лични подробности за стари приятели. Освен това хора, прекарали цялата си кариера в съветския военнопромишлен комплекс, не са склонни с лекота да издадат най-строго пазените си технически тайни.


Но аз настоявах търпеливо, а надявам се и с такт и дипломация. Открих няколко ключови личности, които имаха желание да говорят, стига да говорят пред руснаци, а не пред западни журналисти. Моите приятели Игор Морозов, Валерия Городецкая и Мария Семьонова ми оказаха неоценима помощ. Те знаеха какво искам и надминаха и най-смелите ми очаквания. Морозов е ветеран в трудните и задълбочени журналистически разследвания още от старите дни на Съветския съюз. Городецкая и Семьонова имат удивителната способност да предразполагат хората, които интервюират, и да стигнат до самата същина на истината. Те постепенно спечелиха доверие и това доведе до ефекта на снежната топка и доскоро сдържаните събеседници се разприказваха, увлечени от откритостта и ентусиазма на другите, говорили преди тях. Събрахме невероятно количество информация.


Нямаше как, трябваше да съкращаваме интервютата, за да може оформящият се документален филм да се вмести в стандартните 50 минути. Не ми беше приятно да губим и да пропиляваме която и да е от историите, доверени от толкова много хора, които бяха убедени, че ще използваме разказите им по най-добрия начин. Реших, че към филма трябва да има и книга. Писателят Пиърс Байзъни се присъедини към екипа ни, за да напише книгата в съавторство с мен. Това беше риск, при това поет без много мислене. Щяхме ли да се разбираме? Щяхме ли ние двамата – хора с различни характери и с различни стилове на разказване и начин на работа – да успеем да си сътрудничим и да създадем един текст, без да се скараме?


Да, успяхме. Още от самото начало видяхме историята еднакво, а силата на работните ни взаимоотношения се преля в силата на книгата. Аз знам едно-друго за Русия и народа й, а Пиърс познава първите руски ракети и начина на мислене на инженерите, които са ги създали, и на младите пилоти, които са летели с тях. Заедно проучихме удивителните и дотогава неизвестни аспекти на живота и работата на Гагарин. И двамата бяхме изненадани и развълнувани и чувствахме, че вадим на бял свят една наистина важна история.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4905 Разстроено

  Това е просто един Увод. Откъс от книга НЕ видях. Браво на редактора !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Уводът не ме грабна, не разбрах Гагарин излязъл ли е в космоса или не? Разбрах, че Дневник не ползват ù (и с ударение), което на 25 май 2017 година си е тъжно.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2812 Разстроено

  Не знам какво точно се опитват да разкажат авторите?как животът на едни смел човек е унищожен от власта и системата.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ЮРИ ГАРГАРИН Е ЕДНА ИЗМИСЛИЦА НА ПРОПАГАНДАТА КГБ И МОСФИЛМ

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 933 Неутрално

  "Както ще покаже тази книга, съветската система е постигнала някои забележителни успехи. "

  Да, постигна ги.
  Но ... как и с цената на какво?
  Постигна ги с цената на милиони нейни поданици, принесени в жертва (буквално) на една илюзия.
  И веднага след войната, благодарение на плячкосаните от Германия и Източна Европа специалисти, технологии, оборудване и ресурси.
  И когато репресиите намаляха и ресурсите изтъняха, настъпи неизбежното. Стопански фалит, който спокойно определя формалната победа във войната като Пирова.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Реклама на книга. Платена.
  Гагарин НЕ Е първият човек в Космоса!!
  Първите паднаха в кърви,
  последните станаха първи.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Уводът не ме грабна, не разбрах Гагарин излязъл ли е в космоса или не? Разбрах, че Дневник не ползват ù (и с ударение), което на 25 май 2017 година си е тъжно.
  —цитат от коментар 2 на Лео

  Чел съм книгата/ имам я в дигитален вариант от амазон-а/ и мога да кажа, че е много обективна, честна и човешка.
  Като цяло това е и целта- какъв е бил Гагарин и дали се е "звездеел" след Комоса.
  Не случайно в оригинал се нарича Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin.
  И съвсем деликатно, без никакви внушения или скрити намеци, се споделя за разпада на човека Гагарин след Космоса.
  Сякаш му е тежала някаква огромна тайна, нещо, което се споделя от разпитваните в книгата.
  Много обективна, безпристрастна и информативна книга.
  Но не е за мурзилки, те/ освен затрудненията при осмисляне на информациони масиви и книги :)/ ментално не са в състояние да приемат нещо различно от "партията/матушката така каза' :)

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  Да, ще е интересен и този прочит отделен от времето и изчистен от натрупаните предразсъдъци и идеологии

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Гагарин трудно ще го омаскарите, колкото и кал да събирате.
  Един наистина прекрасен човек. Далеч по-искрен и чист от цялата ви либерално-юдейска пропагандна машина.

  А,опитите да изкарат обикновения драскач от жълтата преса Байзъни някакъв едва ли не "учен" и "автор на научни трудове" е посмешище.
  Този е написал "книга" за ... филм.
  Навярно е бил в Холивуд по време на снимките, заснемащи кацане на Луната.

  .
 10. 10 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 623 Весело

  Е, какъв "откъс" да изберат Дневник, ако не възможно най-политизирания, със задължителен мрачно-зловещ призрак на СССР между редовете. Почти приключих книгата, има много по-интересни и най-вече обогатяващи със знание моменти, ама тука - толкова.
  Коментарите нагоре ми напомниха за индийската приказка за онзи, дето взел назаем гърне и го пукнал. Та после му ударил една защита в стила на български политик: първо, изобщо не съм взимал това гърне; второ, когато ми го даде, то си беше пукнато; трето, когато ти го връщах, беше цяло. Та и тука така - първо, Гагарин е вторият човек в космоса; второ, той никога не е летял в Космоса; трето, той изобщо не е съществувал.
  Освен това кацането на Луната е режисирано от Кубрик, Кюриосити си прави селфита в Аризона, глобалното затопляне е измама и земята е плоска.
  Желанието на някои хора да придават на всичко политическо-конспиративен оттенък надминава и най-големите постижения на човешката цивилизация.

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2947 Гневно

  "Безброй статуи и паметници бяха натрошени или премахнати"

  И това в Русия! Виждате ли? А у нас си стоят!

 12. 12 Профил на spanopolski
  spanopolski
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Самата идея за книга за Гагарин, която не е писана от руснаци е леко сбъркана.

 13. 13 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не знам какво точно се опитват да разкажат авторите?как животът на едни смел човек е унищожен от власта и системата.....
  —цитат от коментар 3 на Messerschmitt


  Или как животът на един страхлив човек е въсвеличан от властта и системата. Или как животът на един страхлив човек е унищожен от властта и системата. Или как животът на един смел човек е възвеличан от властта и системата. Или как животът на един посредствен човек е унищожен от властта и системата. Ила как животът на един посредствен човек е възвеличан от властта и системата. Или нещо друго. Казва ли ти некой.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Самата идея за книга за Гагарин, която не е писана от руснаци е леко сбъркана.
  —цитат от коментар 12 на spanopolski

  Американското ЦК на либерастите централизирано твори и тиражира всякакви небивалици не само за Гагарин а и за всякакви национални герои на много нации срещу които се мятат неолиберални кьорфишеци. Творят на на тема - естествената необщителност на руския ум и как отделният руснак има дълбоко вкоренен лош навик.
  Друго си е при мултикултурализЪма където всички са умни,красиви а особено добри са болшвеките(пришелци),които нямат нищо,но са с повече права от местното население коото плаща данъци за да ги храни , след като са изтеглени като ветерани от полетата на ИД!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Руските слуги скочиха превантивно, като Матросов да защитят съветските митове около Гагарин. :)
  Ха-ха :)
  Иначе обичат тъптийките около 'фалшивото' кацане на американците на Луната, ама когато дойде реч за съветските другари стават много чувствителни :)
  -------------
  Иначе, технологичните постижения на СССР след ВСВ са пряко следствие от инерцията на държава-победител. В основата на това стои технологичното ноу-хау заграбено от Германия, както и обмена с американците преди и по време на войната. Това го казвам БЕЗ ни най-малко да омаловажавам човешкото постижение на Гагарин, както и факта че САЩ също се възползва от немския научен и технически потенциал.
  Смешното настъпва впоследствие, когато става ясно че съветската сатрапия НЕ може да произвежда технологичен прогрес, а остава застинала на етапа на заграбеното. И докато САЩ и Западния Свят продължиха да се развиват, то съветското военизирано-крепостно общество затъна.

 16. 16 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Уводът не ме грабна, не разбрах Гагарин излязъл ли е в космоса или не? Разбрах, че Дневник не ползват ù (и с ударение), което на 25 май 2017 година си е тъжно.
  —цитат от коментар 2 на Лео


  Че е летял,спор няма.Въпроса е че след това е превърнат в пропагандно чучело,което е съсипало психиката му.

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Уводът не ме грабна, не разбрах Гагарин излязъл ли е в космоса или не? Разбрах, че Дневник не ползват ù (и с ударение), което на 25 май 2017 година си е тъжно.
  —цитат от коментар 2 на Лео


  Че е летял,спор няма.Въпроса е че след това е превърнат в пропагандно чучело,което е съсипало психиката му.

 18. 18 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 335 Разстроено

  Руснаците не се свенят да напомнят на западняците: "Той беше първият, нали знаете". Защо се пропуска и факта ,че е първият, завърнал се жив?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK