Откъс от "Аскетика" от Никос Казандзакис

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Аскетика" с автор Никос Казандзакис, любезно предоставен от Издателство "Сиела".


Бoгът нa Hиĸoc Kaзaндзaĸиc нe e cъщecтвитeлнo. Toй e глaгoл. Бoг нe пpocтo e. Toй ce cлyчвa. И зaвиcи oт вceĸи eдин чoвeĸ дaли Бoг щe ce cпacи, или щe ce пpoвaли в cвoятa миcия, пpoвaляйĸи и чoвeчecтвoтo зaeднo cъc ceбe cи. Kpaтĸaтa твopбa "Acĸeтиĸa" пpeдcтaвлявa дyxoвният зaвeт нa Kaзaндзaĸиc – eдин cинтeз нa paзмиcлитe мy зa cъщнocттa нa cвeтa, зa cмиcълa нa живoтa и poлятa нa чoвeĸa в нeгo.


Зa гpъцĸия пиcaтeл "Acĸeтиĸa" e тoвa, ĸoeтo зa Hицшe e "Tъй peчe Зapaтycтpa". Hиĸoc Kaзaндзaĸиc caм нapичa cвoятa твopбa: "eдин ĸpяcъĸ, eдин cилeн виĸ... нaй-тpoгaтeлният виĸ нa живoтa ми".
B "Acĸeтиĸa" яcнo личaт мнoжecтвoтo филocoфcĸи и peлигиoзни тeчeния, пpeз ĸoитo Kaзaндзaĸиc пpeминaвa в cвoя твopчecĸи път и oт ĸoитo ce влияe и yчи – oт бyдизмa, пpeз ницшeaнcтвoтo ĸъм тeocoфиятa и дopи ĸoмyнизмa. Bcичĸи тeзи влияния изĸpиcтaлизиpaт в тoвa cилнo пocлaниe, ĸoeтo щe пoмoгнe нa читaтeлитe дa вниĸнaт пo-дълбoĸo и във вcичĸи ocтaнaли, cилнo пpoпити oт филocoфия, ĸниги нa Kaзaндзaĸиc.


Hoвoтo бългapcĸo издaниe нa "Acĸeтиĸa" e пpидpyжeнo oт пpeдгoвop oт нacлeдничĸaтa нa пиcaтeля – Hиĸи Cтaвpy, ĸaĸтo и oт пocлecлoв oт пpeвoдaчa Дpaгoмиpa Bълчeвa, в ĸoйтo тя paзĸaзвa пoдpoбнo зa твopчecĸия и дyxoвeн път нa Kaзaндзaĸиc.


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Из " Аскетика" от Никос Казандзакис
Аскетика: най-пронизителният вик на Казандзакис


Станало е обичайно да се твърди, че Аскетика е увод към целокупното творчество на Казандзакис. Доколкото става дума за едно разножанрово, многотомно и дълголетно творчество, да се пише увод към неговия увод е упражнение, съпроводено с неизбежен риск.


Рискът се усилва от енигматичността на творбата. В нейната тъкан се редуват структурни единици, всяка от които не само съзнателно отменя положенията на предишната, но и съдържа трудни за помиряване противоречия в самата себе си. Вероятно по тази причина опитите за тълкуване на Аскетика не секват и до днес.
Загадката на Аскетика тръгва от жанровата ѝ несводимост към общоприетите типове. Дали това е философия, побрана в лирична проза, или лирическо есе с елементи на философия?


Изглежда, че тази хибридност е търсена от самия автор, който упорито избягва да прикачи на творбата си жанрово определение и предпочита да говори за нея като за вик. В уводната си бележка към първото издание от 1927 г. той настоява: "Нека тази Аскетика бъде смятана за първия лирически опит, за първия вик на посткомунистическото ВЕРУЮ".


Същата мисъл се прокарва и в обилния му епистоларен обмен. През септември 1927 г., малко преди да замине за Русия, Казандзакис пише до новата си спътница Елени: "Гърция ме задушава, тук никой не е мой другар, никой не може да почувства душевната ми тревога. Тук всички възприемат Аскетика като произведение на изкуството, никой – като вик на търсене и ужас. Защото никой не носи в себе си този вик". В същия ден споделя с приятеля си Панделис Превелакис: "Никой няма да разбере, че не става дума нито за произведение на изкуството, нито за философия".


Месец по-късно, отново до Елени: "Аскетика е един страховит и кървав вик, който ще бъде чут след смъртта ми. Сега хората разбират само поетичната ѝ форма. Но от тези сравнения и лирически фрази избликва пламенно, в пълно въоръжение, отвъд отчаянието и надеждата, бъдещото лице на Бог". В сходен семантичен порядък писателят ще обяви творбата си за своя "мистична Теогония". Десетина години по-късно ще поиска от Превелакис позволение да му посвети второто ревизирано издание на книгата и ще добави: "Това е най-разтърсващият вик на живота ми и не бих желал да го поверя на никой друг".


От още по-късна дата е запазен един собственоръчно изготвен от Казандзакис списък, добавка към кандидатурата му за неполучената Нобелова награда през 1946 г. Там Аскетика фигурира в раздела "философски съчинения" редом с дисертацията му за Ницше и есето за Бергсон. При все това към края на живота си, през 1954 г., той отново е разколебан в класификаторските си усилия и споделя с Превелакис, че не знае в коя категория да постави Аскетика.


Кога за първи път Казандзакис е бил разтърсен от своя вътрешен вик и е решил да му придаде словесна плът в произведение с философски характер, едва ли е възможно да се определи с хронологична точност. През оптиката на фикционалната му автобиография Рапорт пред Ел Греко (1956), написана година преди смъртта му, виждаме автора на Аскетика – още от ранното му детство в Ираклион на остров Крит, където е роден през 1883 г. – като търсещ и неспокоен дух, неспособен да намери убежище в заварените мисловни схеми.


Това го тласка към постоянни пътешествия – и в света на идеите, и в географските измерения. В едно от писмата си нарича себе си "прелетна птица". Неслучайно метафората за пътя присъства и в Аскетика, дори се явява като заглавие на една от петте ѝ части: Подготовката, Пътят, Видението, Практиката и Мълчанието. Самата книга води през себе си сякаш в едно метафизично пътешествие, в което личният маршрут на автора е маркиран от сочещи в разни посоки и трудно проследими философски и мистически ориентири.


Трудно проследими, защото макар и охотно да припознава като свои духовни водачи и любими "пирати" Христос, Ницще, Бергсон, Буда, Ленин, Одисей (и кого ли още не), мислителят Казандзакис е създаден от духа на своето време по много по-сложен начин, отколкото предполагат стройните формулировки. В този увод обаче ще се опитам да разгледам генезиса на Аскетика по-опростено, като част от един биографичен път, обвързан с няколко конкретни топоса – Париж, Виена, Берлин и Москва, – които имат ключово значение за ферментирането на идейните влияния, намерили израз в творбата


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boyan242
  boyan242
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това не е откъс от "Аскетика" на Казандзакис, а откъс от предговора към "Аскетика" на Казандзакис. Не от Казандзакис. Заглавието ви е некоректно. Или може би текстът...

 2. 2 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 374 Весело

  Това не е откъс от "Аскетика" на Казандзакис, а откъс от предговора към "Аскетика" на Казандзакис. Не от Казандзакис. Заглавието ви е некоректно. Или може би текстът...
  —цитат от коментар 1 на boyan242


  Нямам търпение да назначат най-после редактори. Съдържанието на "Дневник" е станало непоносимо. А дизайнът... леле-майко!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#2] от "100jan":

  А редакторите от коя планета ще дойдат?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  да не се лъжем - "посткомунистическото верую" на Казандзакис е реално вдъхновено от комунизма такова. харесвах го, докато не му прочетох в "рапорт към ел греко" хвалебствията за сталин и октомврийската революция.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 5. 5 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#3] от "baba_zozolana":

  тва не те касае. те нека рекат че дават по 8-9 бона пък ще видиш как даже от други гълактики ще додат ...

 6. 6 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#4] от "abdelhaqq":

  е ти сеа чел ли си книагата или не си?

 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#6] от "betona":

  тази не съм - и няма да я прочета, защото съм чел другите. стига ми толкова казандзакис в младостта ми: не бе ел греко, не бе последно изкушение, не бе кап. михалис, не бе зорба, не бе кносос, не бе чудо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#7] от "abdelhaqq":

  ей даеба мааму ... намери се в тоя форум един дет да каже че не сичко знаи , че само той го знаи и че другите са прости . имаш ниво источен мадруцо и туй то .

 9. 9 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#8] от "betona":

  абе бетоне, поддържай постоянно ниво на правописта, че от един етап нататък спира да му се разбира :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#5] от "betona":

  Хе-хе, г-н Бетон, мен по принцип малко работи ме касаят (русизъм), но имам теоретичното питане: като дойдат за 8-9 бона, ще ги бива ли за работата, или пак предлаганото ще е същото?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#9] от "abdelhaqq":

  извини , упитваме се , ама сме доста пиинали ..

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana":

  е то е ясно

 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#4] от "abdelhaqq": харесвах го, докато не му прочетох в "рапорт към ел греко" хвалебствията за сталин и октомврийската революция.

  Братчед, значи като прочете за Сталин и подскочи като опарен. И се отказа да го четеш. Абе, винаги съм се чудел що за антикомунисти са тези, които не са чели Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин. Това не е антикомунизъм - това е дресировка в антикомунизъм. Казано е, дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо. Как може да си против нещо, което не познаваш? Колкото до това, че не си чел Маркс, не се притеснявай - те малцина и от комунистите са го чели. Затова и антикомунизмът олеква - и той като тях, само лозунги. Че е по-лесно.

  /не се чете/
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тони Шнайдера":

  братчед, аз отдавна съм прочел каквото има от Казандзакис на булгарски язык. ти откъде реши, че не съм чел Маркс и прилежащите му авери? затова и да продължавам да чета някакъв человечец, който се кланя на Ленин и Сталин редом с Христос, ми е неприятно. много ли е сложно за разбирване?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#14] от "abdelhaqq": откъде реши, че не съм чел Маркс и прилежащите му авери?

  Може и да съм сбъркал. Извинявай. Но да наречеш творец като Никос Казандзакис "човечец", трябва да си поне Достоевски. А и той не би го направил. И друг път съм казвал, първо порасни до раменете им, пък после ги гледай отвисоко. Същото е и със Сталин. Добър лош, това е колос в историята. И отричайки това, рискуваме да попаднем сред онези за които Ерих Фром казва - когато започнеш да отричаш очевидни факти, никой вече не те схваща на сериозно.

  /не се чете/
 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони Шнайдера":

  хе, напомни ми за онези хора, които не могат да разберат как може според "Форбс" Путин да е измежду най-влиятелните хора на земята в момента, без да се казва нещо положително за него. няма нужда от ръкопляскане някому, за да го признаваме като интелектуалец. едното не зависи от другото. затова и мога да кажа свободно какво мисля ценностно за Казандзакис. а "очевидните факти" са това: Казандзакис, колкото и да е влиятелен, си е левичар.

  но никой не каза в този разговор нещо друго: защо лявата идеология е толкова влиятелна сред интелектуалците (извън Русия, разбира се), през първата половина на 20ти век.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdelhaqq":

  Наистина интересен въпрос.

 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#16] от "abdelhaqq": Казандзакис, колкото и да е влиятелен, си е левичар.

  Ляво и дясно, това са клишета. Дори нещо по-страшно - начин на мислене. Явно живеем в различни вселени, братчед и имаме различно светоусещане. Желая ти приятна вечер!

  /не се чете/
 19. 19 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":

  приятна, братчед, и наздраве. открих една хубава домашна ракийка от баща ми тия дни.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#14] от "abdelhaqq":

  Казандзакис прави впечатление на доста объркан човек,тази обърканост се предава и на произведенията му в които звучи като някаква псевдо виталност,за това са и толкова много почитателите му.Моята среща с Казандзакис не се състоя също. И до ден днешен се чудя какво толкова харесват произведенията му?!

  klimentm
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тони Шнайдера":

  Достоевски ли е мерилото за значимост братчед?!

  klimentm
 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":До коментар [#15] от "Тони Шнайдера":
  Достоевски ли е мерилото за значимост братчед?!

  Разбира се, че не. Достоевски е един объркан треторазряден писател, който не може да се мери по никакъв начин с таланта на Айн Ранд. Вземи и препрочети главата "Великият инквизитор" от "Братя Карамазови - по-посредствено нещо не съм чел. Друго си е "егоизмът" на Айн Ранд. Нали?
  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82_%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80

  /не се чете/
 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#10] от "baba_zozolana": по принцип малко работи ме касаят (русизъм

  Уважаема Лейди, какво значи "русизъм"? Руският език е старобългарски диалект. Тя и думата "мениджър" не е българска, нито пък "телефон". Стерилен език, няма - във всеки има чужди заемки. А в английския са най-много.

  /не се чете/
 24. 24 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":

  Г-н Тони, просто е: англицизми може, русизми не може. Питайте някой редактор, ако не ми вярвате :D

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 25. 25 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#24] от "baba_zozolana":До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":
  Г-н Тони, просто е: англицизми може, русизми не може. Питайте някой редактор, ако не ми вярвате :D

  ++++++++++++Ха ха. Точно!  /не се чете/
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тони Шнайдера":

  Едва ли има два свята по различни от този на Достоевски и Ранд.

  klimentm
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  До коментар [#24] от "baba_zozolana":

  Мен пък непрекъснато ми правят забележки че в разговорната реч използвам много турцизми,когато кажа че Вазов например охотно ги е използвал довода ми не минава?!

  klimentm
 28. 28 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Разговорната реч е друга бира; ставаше дума за писмената. А и интересен въпрос е езикът ли оформя мисленето, или мисленето оформя езика. Не, че съм някакъв привърженик на теорията за езиковата относителност на Сапир и Уорф, но е любопитно да се позабавляваме и с такава възможност :)

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 29. 29 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#27] от "klimentm":

  "много турцизми"

  Турски за напреднали:

  радио – джангър чекмедже
  хладилник – бахърдолап
  телевизор – сеирсандък
  Рицарят на печалния образ – Башбабаит кахър сурат.
  Хеви-метъл група "Iron Maiden" – Джангър-тайфа "Тенеке ханъм".

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Неутрално

  До коментар [#28] от "baba_zozolana":

  Витгенщаин казва например че нищо обективно не може да съществува ако то не може да бъде описано чрез езика,Чомски говори за езика като присъщ ни инстикт, езика без съмнение е един от начините за разбиране на начина ни на мислене,може би негов "ключ".
  Аз винаги например съм се питал защо съществуват толкова много различни езици,дали това е вечния стремеж на Еволюцията за многообразие или случайност.

  klimentm
 31. 31 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#30] от "klimentm":

  А защо едни и същи жестове имат различно значение по света ;-)

  http://www.lifehack.org/articles/communication/what-different-hand-gestures-mean-around-the-world.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 32 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#30] от "klimentm":

  И защо една и съща фраза, произнесена с различна интонация, поведение на тялото и различен поглед, има различно значение?

  Например, мойта , мъркайки и пърхайки с мигли с леко премрежени очи ми вика :" Идиотчето ми то !"

  Или ми вика:" И - ДИ- ОТ- ЧЕ- ТО - МИ- ТО !!!" с ръце на кръста, поглед на настъпана кобра , съскайки и мятайки мълнии.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#32] от "mr.lottalove.":

  Това не е толкова опасно колкото е въпросът с коментар на една друга съпруга:
  - Като си заповтарял "скъпа, скъпа", ами дай конкретен израз в цифри де (на пари)?!

 34. 34 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#33] от "daskal1":

  "ами дай конкретен израз в цифри де (на пари)?!'

  Пак кат не го е глобила , като в ония виц за съпругата - КАТ- аджийка, която още след първата брачна нощ глобила мъжа си за превишена скорост и паркиране на забранено място!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3866 Весело

  До коментар [#32] от "mr.lottalove.":

  Една от най големите загадки на Природата(женската)! Мисля че се нарича Принцип На Неопределеноста!

  klimentm
 36. 36 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#35] от "klimentm":
  До коментар [#33] от "daskal1":
  До коментар [#32] от "mr.lottalove.":

  Господа, привидно без връзка, но съм сигурна, че ще я разберете :D

  https://www.youtube.com/watch?v=fKy7ljRr0AA

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 37. 37 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Добре казано и вярно. Мисля, че пример за това са и опитите му за политическа кариера когато след 1944 основава социалистическа партия за да обедини в нея левите... некомунисти в Гърция.
  Партията му не влиза в парламента, но пък той става.. министър без портфейл в коалиционното правителство. Сякаш има някакво вътрешно несъгласие със себе си, което успява по уникален начин да впише в романите си оценявани именно заради това, като интересни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK