Пианистката Венета Нейнска представя красотата на музикалния миг

Венета Нейнска

© Владимир Коцев, Profile Studio

Венета НейнскаВъздействието и красотата на кратките музикални форми ще бъдат акцентът в последния за сезона концерт от поредицата "Мотив", на който пианистката Венета Нейнска ще представи новия си диск, озаглавен Brevitas.


"В превод от латински Brevitas означава краткост, краткотрайност, сбитост. Тя въплътява есенцията на моите търсения като музикант – обраната, ясна и чиста структура, излагаща съдържателна и въздействаща идея", обяснява идеята Нейнска.


Тя е подбрала 12 любими свои творби, чиято обединяваща рамка е фактът, че не надвишават няколко минути като времетраене, но отразяват своеобразния талант на всеки от композиторите им.
На 7 юни почитателите на клавирната музика ще се потопят във виртуозните La Campanella от Лист, Музикален момент №4 от Рахманинов и Соната №3 от Прокофиев, допълнени от дълбоката емоционалност на Шубертовия свят с две от неговите импромптюта, възвисяващото духа Бахово майсторство, както и семплата гениалност на Менделсоновата мелодия, обещават организаторите на концерта от "Модо България".


Концертът е от 19. 30ч. в Камерна зала "България", а по традиция в паузата между двете му части гостите ще се насладят на чаша добро вино. Билети се предлагат на касата на зала "България" и на modo.bg.


Когато умението среща добрите идеи


За финансирането на диска си пианистката избра популярен вече в Западна Европа и САЩ, но все още екзотичен за България подход. Тя обяви плановете си да го запише в края на април в социалните мрежи и призова почитателите й да участват в издаването му като го поръчат предварително. Възможностите включваха и обща заявка за диска и билети за концерта на 7 юни, а имената на хората, предпочели най-скъпата възможност - да станат меценати, ще бъдат вписани в книжката към диска като официално подкрепили създаването му.


Това не е първият случай, в който Венета Нейнска експериментира с непопулярни в България формати за популяризиране на класическата музика. Тя стои зад успешния проект "Концерти на възглавници", предназначен за малки почитатели на класиката, който бързо набра популярност и беше последван от множество подобни концерти, включително в Националната опера. Автор е и на поредицата за възрастни "Концерти "Мотив". Преди години пък привлече стотици минувачи по софийските улици, приканвайки да свирят на открито на стари пиана, превърнати в оригинални инсталации от сдружение "Трансформатори". Акцията беше реклама за фестивал на класическата музика в София, организиран от "Модо България", чийто артистичен директор е пианистката.


Новият живот на 11 стари пиана >

Венета Нейнска е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков", което завършва с национална диплома в класа на Любов Шишева. Бакалавърската си степен завършва в САЩ в класа на световноизвестния пианист Джон Пери в Южнокалифорнийския университет, а магистърската - в Училището за музика и театър "Гилдхол" в Лондон. Лауреат е на множество конкурси в България и чужбина.


Програмата на концерта


Йохан Себастиан Бах - Прелюд и фуга във фа-диез минор, WTK II, BWV 883

Феликс Менделсон - Песен без думи, оп. 30, №6
Франц Шуберт - Импропмтю във фа минор, Импропмтю в ми-бемол мажор
Сергей Рахманинов - Прелюд в ре мажор, op. 33, № 4, Прелюд в сол минор
Рахманинов-Чайковски - Приспивна песен
Сергей Рахманинов - Музикален момент №4
Шуберт-Лист - Ständchen, "Гретхен на чекръка"
Ференц Лист - Концертен етюд "La Campanella"
Сергей Прокофиев - Соната №3


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK