Стефан Николаев върви в лабиринт, който е права линия в Пловдив

Стефан Николаев върви в лабиринт, който е права линия в Пловдив

© Мария Джелебова, ОрганизаторитеОт 19 май в Пловдив може да бъде видяна изложбата на Стефан Николаев "Вървя в лабиринт, който е права линия".Траекторията на обичайно живеещият в Париж художник е между галерията за съвременно изкуство "Сариев" и католическия храм "Св. Йосиф", където са показани няколко кореспондиращи си, но и свързани с конкретните места произведения.


Църквата "Свети Йосиф" за пръв път отваря вратите си за съвременно изкуство. Тя е издигната още през 1899 г. в Пловдив с помощта на австро-унгарския император Франц Йосиф I. Изложбата на Николаев се възползва от архитектурата на пространството чрез ярък неонов надпис, както и два канделабъра, разположени диагонално на залата. Изложбата бележи и началото на съвместната работа на Софийско-пловдивската епархия на Католическата църква и Sariev Contemporary.


Стефан Николаев върви в лабиринт, който е права линия в Пловдив

© Лина Кривошиева, Организаторите

Експозицията включва работи на Николаев от последните почти 15 години. Името й идва от цитат на писателя Хорхе Луис Борхес, който казва, че най-страшният и гибелен от всички лабиринти е този, в който не се луташ по коридори, проходи и тунели, а вървиш по една единствена линия.
Стефан Николаев е роден през 1970 г. в София, но от години живее във Франция. Завършил е Художествената гимназия, Парижката академия за изящни изкуства и Уинчестърската школа по изкуства в Англия. Участвал е на редица световни фестивали, включително в Корея, Черна Гора, както и на Венецанското биенале през 2007 г. Той е носител на наградата за изкуство на ЮНЕСКО след участието си на Биенале в Цетине, Сърбия.


Изложбата в католическата църква "Св. Йосиф" и галерия "Сариев" може да бъде видяна до 30 юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK