Еврейски старопечатни книги са достъпни на сайта на агенция "Архиви"

Еврейски старопечатни книги са достъпни на сайта на агенция "Архиви"

© Централен държавен архив  Еврейски старопечатни книги, съхранявани в Централния държавен архив, вече са достъпни в интернет. Това съобщи доц. Михаил Груев - председател на Държавната агенция "Архиви", на пресконференция по случай Международния ден на архивите.


  Частта от колекцията, която може да се види на сайта на институцията, съдържа еврейски книги, печатани от 16 до 19 век в Константинопол, Солун и Измир.


  Целият масив е от 10 157 книги и документи. Има ръкописи, открити в кориците на томовете, по-нови документи, свързани с историята на българските евреи след Освобождението. Има издания, правени във Венеция, Ливорно, Амстердам, Виена, както и от други по-малки печатарски центрове в Италия, Русия, Чехия, Сърбия, Румъния и България.
  В книгите освен ръкописи се намират и приписки. Архивистите се надяват да получат съдействие от Националната библиотека на Израел за разчитането на ръкописни текстове.


  Някои от томовете, отпечатани в Германия, са илюстрирани с гравюри.


  Еврейски старопечатни книги са достъпни на сайта на агенция "Архиви"

  © Централен държавен архив


  Специалистите оценяват книгите освен като образци на ранното еврейско книгопечатане, така и като ценни извори както за историята на евреите в България и на Балканите, значими както са гръцките, латинските и турските извори за историята на Балканския полуостров.  От днес в залата на Централния държавен архив е подредена документалната изложба "Съюзени. Бавария и България по време на Първата световна война", организирана заедно с Баварския главен държавен архив. Откриването е днес в 17 ч. За първи път ще бъде излъчен заснетият през 1916 г. филм "Победният поход на Макензен през Добруджа".

  Коментари (0)
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK