Гражданска организация призова Боил Банов да избере дали ще опазва, или разрушава историческото наследство

Боил Банов - министър на културата

© Анелия Николова

Боил Банов - министър на културатаМинистърът на културата Боил Банов има възможността да продължи практиката на министерството паметниците на културата да бъдат разрушавани и разглеждани като "източници на бързи икономически ползи", или да поеме по изцяло нов път, свързан с реалното им опазване. Това се казва в отворено писмо до Боил Банев на Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство.


Поводът за писмото е посещението на министрите на културата и на туризма Боил Банов и Николина Ангелкова на Голямата базилика в Плиска. Реставрацията на базиликата продължава. Неин радетел е директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който придружаваше министрите.


По време на посещението Банов е изразил подкрепа за реставрацията на "този уникален, най-голям храм в Европа", като е изразил мнение, че няма "по-добра инвестиция от тази да влагаш средства в храм". По думите на Банов, цитирани от Министерството на културата, "не е добре да се инвестира на парче, а да се подкрепи един сериозен проект, който да привлича много туристи, най-вече българи". В началото на юни Божидар Димитров публиква списък от 50 исторически обекта, които според него се нуждаят от "дореставриране".
"Нека да дойдат и да видят каква стойност носим ние във вековете", апелирал Банов по време на посещението си в Плиска.


В края на май правителството отпусна 800 хил. лева за реставрацията на Голямата базилика в Плиска, като по този начин парите, отделени от държавния бюджет за обекта, възлизат на общо 2.4 млн. лв. Божидар Димитров неколкократно е заявявал, че базиликата трябва да бъде възстановена "до покрив". Според експертите от инициативата за опазване на културно-историческото наследство това "напълно обезличава и маргинализира автентичните елементи на обекта".


"Дневник" публикува писмото Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство:


Уважаеми господин Министър,


Вашите първи действия като министър на културата породиха много надежди за промяна в
отношението към културно-историческото наследство на България. По-специално позицията, която заехте за преустановяване на отнемането на статута на паметници на културата след злощастното разрушаване на Двойната къща в София, изглежда като индикация за промяна в досегашната политика на Министерството в посока на осъзнаване на стойността на автентичните свидетелства за миналото ни и на нуждата от тяхното съхранение и за следващите поколения.


В този контекст и по повод скорошното Ви посещение на т.нар. "реставрация" на Голямата
базилика в старата българска столица Плиска си позволяваме да изразим надежда, че промяна в политиката на Министерството ще настъпи и по отношение на паметниците на културата от Античността и Средните векове.


Както несъмнено сте имали възможност да се убедите и на място, т.нар. "реставрация" в Плиска се изразява в напълно ново строителство върху основите на оригиналния паметник, което напълно обезличава и маргинализира автентичните елементи на обекта. Нещо повече, тази мащабна реконструкция е неавтентична не само по отношение на физическата тъкан на паметника, но и по отношение на неговия архитектурен облик. Предприетите дейности за "реставрация" са базирани на една остаряла хипотетична реконструкция от края на 70-те години, изработена под натиска на мегаломанските амбиции на комунистическата държава, които пък днес са гарнирани с абсурдни и непрофесионални паралели с базиликата "Св. Петър" в Рим, със смехотворни "открития" на "гравюри" от XV век и с други прояви на параисторията, любителската археология и изобщо лъженауката.


Но докато пораженията върху Голямата базилика в Плиска вероятно вече са необратими, в България има десетки и стотици паметници от Античността и Средновековието, които все още могат да бъдат спасени, консервирани и реставрирани съобразно с утвърдените научни принципи и методи, след което те биха могли да служат както на историческото самосъзнание на днешното и на следващите поколения, така и за създаването на един успешен туристически продукт.


За да стане това обаче е необходимо да се признае грешката, допусната с Голямата базилика в Плиска и с десетките други недодялани фалшификати, наречени "проекти за реставрация и социализация", а практиката на подобни несъстоятелни от археологическа и архитектурна гледна точка инициативи да бъде незабавно прекратена.


Позволяваме си да изразим и надеждата, че по въпросите на опазването на културно-
историческото наследство Вашият екип ще се обърне към широк кръг специалисти в тази област. Колкото и очевидно да изглежда това, досегашната практика не беше такава, а Министерството и изобщо правителството се оставиха да бъдат заблуждавани в продължение на години.


Уважаеми господин Министър,


Наследството, което получавате в областта на недвижимите паметници на културата, е тежко.
Заплашените от разрушаване обекти стават все повече – като например "Къщата с ягодите", Захарната фабрика и др. в София, както и Тютюневите складове в Пловдив. Същевременно античните и средновековните паметници изчезват под тонове вулгарна съвременна зидария. Тези две явления, разрушаването и т.нар. "реставрация", са свързани и произтичат от едно и също разбиране за тези паметници само като източници на бързи (реални или предполагаеми) икономически ползи, без да се взима предвид нито стойността им за поколенията и нацията, нито възможността за превръщането им в устойчив и качествен източник на приходи.


Вие имате възможност да продължите или да промените тази политика на Министерството на
културата. Вторият път със сигурност ще бъде по-труден, но това е единственият възможен избор, чрез който може да бъде постигнато опазването на паметниците, развитието на възпитателната и естетическата им функция и създаването на устойчив туристически продукт. Ако изберете втория път, ще имате и подкрепата на гражданските организации, които се борят за опазването на археологическото и архитектурното наследство на страната ни.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Призовавам, тази толкова загрижена за опазване на културното наследство организация/в което няма нищо лошо/, да се загрижи за опазване и на "моралния статус"в президентската институция по отношение на нейното отношение към сътрудници с определени "националсоциалистически"предпочитания!
  До кога ще чакаме!Знаем,че и котката си иска своето,но нека ген. Деси "пожара"се заеме с лечението на нейния СПИН!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Разстроено

  Министърът е назначение на бойко а всички знаем, че за него приоритет е футболът, стадионите и асфалта. Може би в един следващ живот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Със сигурност трябва такива старини да се пипат много внимателно, но само като чуя израза " Вашият екип ще се обърне към широк кръг специалисти в тази област" си представям как започва едно безкрайно и напълно лишено от възможност за постигане на съгласие обсъждане, което продължава докато въпросния паметник окончателно се срути от само себе си. А това според мен ще се случи, защото нашата типично българска черта, всеки от участниците да живее с мисълта, че с него започва и свършва компетентността по дадения въпрос и следователно има само две възможности - да се приеме неговата теза или "седянката' да бъде разтурена.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  Защо не им подарят на Банов и шибаният „професор “ по едно ЛЕГО и да си строят на воля....Решили са да досъсипят всичко ,което още е автентично.Пуста лакомия!

 5. 5 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 229 Гневно

  Мдаааа, разпределете си по няколкостотин хиляди лева, па я "реставрирайте" до покрив, па турнете и един гипсов дракон отпред, и наемете местните да правят бутафорни битки, там римляни срещу варвари ли, що ли, па и викинги що не турнете, и някой тамплиер, па после влакчета, Мики маус, та да идват туристи, историци, археолози, може и един динозавър да "изровим", цял, трийсеметров, с е такиви зъби, после хотели дискотеки, една писта за ски да минава през базиликата, ей, па "нека да дойдат и да видят каква стойност носим ние във вековете", начи!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Хората са едни и същи. Целите са леко видоизменени. Преди казваха "Ще строим завод". Сега казват "Ще строим храм". :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  И това тлъсто лице от снимката е по случайност на поста си. Затова нищо няма да се промени у нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK