Реалността, която е по-странна от фикцията, е тема на тазгодишния фестивал "Столица Литература"

Реалността, която е по-странна от фикцията, е тема на тазгодишния фестивал "Столица Литература"

© ОрганизаторитеИстината е по-странна от фикцията, но само защото за разлика от фикцията, на нея не й се налага да звучи правдоподобно", разсъждава в пътеписа си "Следвайки Екватора" Марк Твен - големият американски писател и хуморист, журналист и пътешественик, баща на "Том Сойер" и "Хъкълбери Фин", а според мнозина и на американската литература изобщо. Художественото в документалистиката и умението за откриване на истории в реалността събират от днес до 15 юни в София американски автори и журналисти от издания като "Ню Йоркър" и The Paris Review и техни видни български колеги за поредното издание на фестивала "Столица Литература". Събитието на фондация "Елизабет Костова" тази година е посветено на художествена документалистика - културна журналистика, мемоар, художествена документалистика, разследваща журналистика и други художествено-документални жанрове.


Програмата започва в 17 ч. днес 13 юни с кръглата маса "Граници на "творческото" в художествената документалистика" в Литературен клуб "Перото". В нея ще вземат участие Георги Господинов, хърватско-канадският писател Йосип Новакович, американският автор Доновън Хон, журналистът и поет Марин Бодаков, българо-американският автор Николай Грозни и американските писатели Филип Греъм и Ладет Рандълф. Модератор е Калина Гарелова.


От 19 ч. до 21 ч. отново в "Перото" ще се обсъжда "Намирането на историята - проучване и отговорност" в панел от две части, където ще говорят и българските журналисти и автори Диана Иванова, Ивайла Александрова, Ирина Недева. В този панел ще се включат и българският журналист, работещ за международни издания Димитър Кенаров, есеист, новелист и автор на "Ню Йоркър" Елиф Батуман и Бенджамин Моузър - литературен критик, отговорен за възраждането на интереса към бразилската писателка Клариси Лиспектор и автор на оторизираната биография на Сюзан Зонтаг.


На следващия ден програмата ще продължи с лекция по творческо писане на Димитър Кенаров (16 - 17 ч.) в библиотеката по англицистика на Софийския университет, литературно четене в Червената къща за култура и дебат и още една среща, този път Къщата за литература и превод на ул. "Латинка" 12. Озаглавена "Нелепи реалности", в нея Димитър Кенаров ще разговаря с Елиф Батуман и Николай Грозни. Всички събития са със свободен вход, а пълната програма е на сайта на фондация "Елизабет Костова".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK