Нобеловата лекция на Боб Дилън била плагиатствана от учебно помагало

Нобеловата лекция на Боб Дилън била плагиатствана от учебно помагало

© Associated PressНобеловата лекция на Боб Дилън, която музикантът изнесе с голямо закъснение миналата седмица, заимствала от сайта с учебни помагала по литература Sparknotes.com. Това твърди анализ на изданието Slate, цитиран от "Ройтерс".


В речта си Дилън разказва за поетичните си влияния - от музиката на Бъди Холи до класическите четива "Одисея", "На Западния фронт нищо ново" и "Моби Дик". Певецът отделя по един параграф за всяка книга, но поне 12 изречения от този за "Моби Дик" силно приличат на резюмето, публикувано за улеснение на учениците в Sparknotes.


Приликите се намират основно в перифразирани изречения, които преразказват сюжета. Например: "На един от корабите... е Габриел, смахнат пророк, който предрича гибел" (Sparknotes) и "Има смахнат пророк, Габриел, на един от корабите, и той предрича гибелта на Ахав." (Дилън).
Засега представители на певеца не са коментирали обвинението. Дилън, автор на класики като Blowin' in the Wind, The Times They Are A-Changin и Like a Rolling Stone, е признавал и преди, че заимства от множество източници. През 2012 г. той коментира композирането си пред списание Rolling Stone така: "Нарича се музициране. То работи с мелодия и ритъм, а после, каквото дойде. Присвояваш си всичко. Всички го правим."


76-годишният музикант, който избягва медийни изяви, предаде лекцията си на Шведската академия миналата седмица, дни преди изтичане на шестмесечния срок. Миналата година той се превърна в първата музикална звезда с престижния приз за литература за текстовете си, които "изобретяват нова поетика в американската песенна традиция" според Нобеловия комитет. Дилън обаче внесе смут, като дълго време не коментира, нито присъства на живо, за да приеме отличието си.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Не съм сигурен че Дилън трябваше да спечели наградата, но щом така са решили.

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Точно "Одисея" ако това е книгата на Джойс, аз не бих причислил към класическите такива и би ми било интересно какво е казал за нея...не че е чак толкова важно:).
  Иначе човека си го е декларирал, че не вижда проблем при ползване на чии да са текстове, та затова няма какво толкова да се чудим.
  А каква връзка вижда между лекцията си по повод награждаването с нобеловата премия и Моби дик...оставам той ако някога пожелае да обясни.

 3. 3 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Изкефи ме каква гаргара си направи Дилън с тези превърнали се във фарс награди. Нищо, тази година очаквам да дадат нобела за литература на нещо от рода на Банкси или на някой писал по стените на тоалетните лозунги против Путин. Нобела за медицина със сигурност отива при онова семейство белгийски вегани.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  "А каква връзка вижда между лекцията си по повод награждаването с нобеловата премия и Моби дик...оставам той ако някога пожелае да обясни. "

  Може би връзката е, че "в речта си Дилън разказва за поетичните си влияния - от музиката на Бъди Холи до класическите четива "Одисея", "На Западния фронт нищо ново" и "Моби Дик".

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Абе цялата работа е доста абсурдна - Нобеловата награда за литература се присъжда на музикант, който очевадно не я иска и не му се занимава да я получава... и естествено, че ще претупа и речта, която е някакво досадно задължение към наградата... Отлагал е колкото е могъл - това също е очевидно.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#2] от "tsvetko_51":

  Книгата на Джеймс Джойс не се казва "Одисея".

  https://assets.chitanka.info/thumb/book-cover/1b/6943.max.jpg

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Човекът от дългогодишна употреба на дрога в младите му години просто му е поизпържено сивото вещество. Иначе си беше велик.

 8. 8 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Точно "Одисея" ако това е книгата на Джойс, аз не бих причислил към класическите такива...
  —цитат от коментар 2 на tsvetko_51

  "Одисея"-та на Омир, бе! Как може да не си я чувал? Класическа е - едно време се изучаваше в училище.
  А тази на Джойс е "ОдисеЙ". Но май и нея не си чел.

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Все се чудя на почитателите, защо си мислят че дяден певец е много умен? Велик, красив и пълен с добродетели. Това че може да пее, не го прави свръхчовек. И той се чуди каква реч да напише и или възлага на професионални писачи на речи или преписва от някой учебник. Нищо станно не е станало, само не знам защо сте имали други очаквания.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Истинска излагация беше, че му дадоха Нобелова премия за литература

 11. 11 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Нобеловите премии за литература, за мир и за икономика са излишни. Тук няма точни критерии и измерения. За математика, физика, химия, биохимия, медицина и пр. - да. Това искаше да им каже Боб Дилън. И леко ги изпързаля. Какъвто си е и на стари години, нищо чудно нарочно да е прекопирал разни неща от учебникарската литература. Изпързаля ги и с музикалния си идол. Не е Бъди Холи. Уди Гътри е. В началото просто го е копирал. Искал да бъде негово копие в пълния смисъл. Така поне пише в автобиографията си. И, вярно, This land is your land на Гътри, наистина е в учебните програми. Както нашите ученици пеят "Питат ли ме де зората..." и пр.

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ами и аз, когато кажа, че две и две е четири, плагиатствам от учебника по аритметика. След като този източник така го е впечатлил, че го припознава като свой, кое му е лошото?

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Е та какво? Чел си нещо, впечатлило те е, разпространяваш го. "Плагиатство" озанчава да свиеш чуждо и да го пробуташ за свое, авторско. В държането на речи може и цитираш, и да се позовоеш, и да повториш чужда мисъл, щом ти е харесала. Бтв има такова понятие, "интертекстуалност". Означава, че всеки текст всъщност е плетеница от цитати, отпратки и влияния от други текстове, всичко е навързано, преплетено като тъкан (думата "текст" си идва от тъкан, до днес се употребява и понятието "текстура"). В изкуството винаги е имало и ще има влияние и проемственост. Всеки, дори най-оригиналният творец, ще потвърди това.

 14. 14 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Еей...ще се избиете да хейтите по Дилън.

  То, бива....ама...

  То и ако някой на запад види на кой даваме нашите награди Аскер, БГ радио и други...сигурно ще се простреля в главата, но...някак си...по-културни ли са...по-възпитани ли...не знам??!
  А пък...ако си пуснат някой от българските велики сериали като "Откраднат живот" например...ритуално ще се обеси.
  Малко по-толерантно...и с разбиране. Да, странно беше решението на Нобел академията, но и по-различна, и до голяма степен ни провокира да се замислим...да погледнем по друг начин на литературата и нейните различни изразни средства.

 15. 15 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Фактът, че има Нобелова награда за литература, а няма за математика, говори достатъчно. Явно Нобел не е обичал много математиката.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 16. 16 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#6] от "Beyond":
  До коментар [#8] от "tamada":

  Разбира се, че става дума за романа на Джеймс Джойс.
  Утре в цял свят се отбелязва Bloomsday, а да се намира човек на този ден в Дъблин навярно е много вълнуващо изживяване.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 17. 17 Профил на jtz40435812
  jtz40435812
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нобеловата награда върви заедно с един милион долара .И Роберт Цимерман си ги е взел тези кинти.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  Пикантериите около Нобеловата награда на Боб Дилън неизбежно повдигат въпроса за стойността на самата награда...

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#11] от "nik_77.":

  За икономика наградата не е на Нобел. Раздава я нац.банка на Швеция, учредена е 60-тте години и няма нищо общо с Алфред Нобел. Защо я наричат "нобелова" не е ясно, вероятно шведите са искали да си придадат важност и да се възползват от чужда репутация.

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Ами... като са избрали именно него да наградят, сега ще си сърбат попарата. Никъде няма изискване относно плагиатстването. Ще си траят и дано премислят сериозно следващия път като избират кого да награждават. Очевидно не всички хора примират от възхищение пред Нобеловите награди, нека това им е като обица на ухото.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Това , с Нобеловата награда на Дилън си беше чист гаф.

 22. 22 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Това , с Нобеловата награда на Дилън си беше чист гаф.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  другарко Роси, вие сигурно сте прочели поне 3 стихотворения на тоя упадъчен западен хипарливец, за да дадете тежкото си мнение на революционер

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 23. 23 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 92 Неутрално

  В днешни времена това е ситуацията и не мога да се учудя дори да го е направил. А пък у нас по същия начин масово се завършва университет например, ама много не се говори за това!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма да му простят, че ги унизи.
  Биха му отнели наградата с удоволствие, но ги спира мисълта, че това само ще го издигне в очите на хората, а тях ще уязви още повече.
  Ще се опитат да го омаскарят по обходни маршрути.
  Подмолно и бавно.
  Ще му отмъстят.

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#18] от "2.5":
  "Пикантериите около Нобеловата награда на Боб Дилън неизбежно повдигат въпроса за стойността на самата награда..."

  Че нали я дадоха на Обама нямаше и ден след встъпването му в длъжност. За мир. Резултат:светът е на ръба на третата световна . Така е във века на Оруел. Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. И новоговорът прави прощъпулника си у нас. Опитните зайчета сме. Успешно. "Колегата е бременна. Минисрърът стана баба.Способната инженер е даже хубава (иде реч за инженерКАТА Пенка, ама тази дума я задраскаха)." И всички целокупно гълтат задраскването с лека ръка на стотици хиляди думи от нещастния ни беззащитен език. Просто да ни е. Горкият Алфред Нобел! Дано не се обърне в гроба си, не го е мислил точно така!

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#26] от "султана глаушева":

  ++++++++++++

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Той от учебно помагало е взел и оценките за Бъди Холи, които прави в "лекцията" си. И как му бил идола.Нобеловите функционери са наясно с подигравката, защото са чели автобиографичната му книга "Хроники". В която няма нищо за Бъди Холи, освен споменаване, че го е слушал. И в която пише за идола си фолк певеца Уди Гътри. До там, че искал да прилича на него буквално. Дори когато бил в болница, поразен от фатална болест, Дилън ходел при него и му свирел на китара. Бъди Холи си е чист рокаджия, загинал нелепо, вярно идол на масовия слушател от онова време. Но рокаджия. А Дилън нарича себе си фолкпевец. Какво друго, ако не подигравка с нобеловите деятели е да изтипоса рокаджията Бъди Холи като учител в музиката и живота? Дилън затова е Дилън. Иначе като принос в литературата и поезията е далеч, далеч над повечето нобелови лауреати. Само заради въпросните "Хроники" заслужава нобелова премия. Много повече от един Михаил Шолохов, например, заради Разораната целина".

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#6] от "Beyond":До коментар [#8] от "tamada":Разбира се, че става дума за романа на Джеймс Джойс.
  —цитат от коментар 16 на Bramasole

  И по какво се разбира? От това, че Дилън цитира Омир и говори за "Одисея", за Одисей и Ахил? А не за Ulysses.
  Ето ти я пълната му реч.
  https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2016/dylan-lecture.html

  Ето ти и статия на български.
  http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/06/2984109_ot_omir_do_budi_holi_dilun_razkazva_za_vliianiiata_si/

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

  Да това е връзката, но аз поне не виждам мястото на Моби Дик и поетичното влияние - здраве да е, така е преценил човека, така го е написал.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално  [quote#8:"tamada"][/quote]

  Благодаря за поправката и най-вече за "бе"-то:).
  Какво съм чел или не си е моя работа и си остава за моя сметка, но вие ако сте чели тези и други произведение, никак не са ви се отразили, положително искам да кажа:).

 32. 32 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsvetko_51":

  Ако ще търсим поетическо влияние в творчеството на Дилън по скоро е от "Черният обелиск" или от "Нощ в Лисабон", не и от "На западния фронт нищо ново", но както казваш - здраве да е...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 33. 33 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 938 Неутрално

  [quote#8:"tamada"]
  —цитат от коментар 31 на tsvetko_51
  ... но вие ако сте чели тези и други произведение, никак не са ви се отразили, положително искам да кажа:).[/quote]
  Отразиха се достатъчно положително. Научиха ме да помня точните заглавия на книгите за да не бъркам "Одисей" с "Одисея". И също ме научиха да чета внимателно статиите, книгите и въобще всякакви текстове преди да ги коментирам. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK