Соня Йончева: Музиката е огромен манипулатор на човешкия мозък

Соня Йончева. Снимката е от 2015 г.

© Юлия Лазарова

Соня Йончева. Снимката е от 2015 г.От вчера цялото артистично семейство на оперната звезда Соня Йончева – брат й, тенорът Марин Йончев, и съпруга, диригентът Доминго Хиндоян – усилено репетират заедно с Фестивалния симфоничен оркестър (основан 1986 г. от Емил Чакъров, асистентът и ученик на Херберт фон Караян) за днешния концерт. Който, както с радост отбелязаха организаторите, е разпродаден, само за месец и половина от първоначалната идея световната прима да гостува този път на НДК в зала 1 (преди две години я слушахме в зала "България"). Маестрото изработва съвестно с оркестрантите всичко още от четвъртък – "лъчезарен, компетентен, дирижира с разбиране, знаем какво иска от нас" е тяхното мнение. Сопраното пък пристигна в късната петъчна вечер, и се включи веднага следобеда с плътна тричасова репетиция, след като преди това се срещна с журналисти.


Макар и да отказва няколко големи концерта тази година поради липсата на време, в краткия промеждутък между двата си спектакъла на "Бохеми" (15–20 юни) постановка на Франко Дзефирели, където тя дебютира в Ла Скала с Мими (изпята на тази сцена от най-добрите сопрани на света), Йончева приема поканата.


"България винаги е била приоритет.
Когато получих тази покана най-много бях впечатлена с колко положителна енергия беше заредена тя. С какъв ентусиазъм и любов към изкуството. Вие знаете че съм импулсивна и никога не броя нещата, не ги калкулирам, не правя планове – някой път далечни, да, но при такава покана, казвам "да" и тръгвам напред. Исках да го направя и стана.Това беше моята подбуда, за което благодаря – благодаря за поканата!"


Но е важно и още едно нейно откровение: "Трябваше наистина да съм стигнала до определено ниво, да съм сигурна, че връщайки се в България ще покажа това, което съм научила. Вероятно сбъдвайки и мечтата на моите родители, защото те ме изпратиха там да набера знания.


Сега се връщам и казвам: Ето, това съм аз днес!"


Тримата гости са видимо радостни от съвместната си изява (по различно време, но са възпитаници на една и съща консерватория – в Женева, Conservatoire de Musique de Genève) като всеки търси опората и своя коректив в другия. Оказа се например, че Соня за втори път влиза в НДК. Попитайте я кога беше първият път – обръща се към нас, журналистите, Марин Йончев.


"Невероятен е фактът, че преди 12 години бях тук заради брат ми – на финала на "Star Academy", като "сестрата на Марин" – сама се намесва певицата. Бях много горда, виках през цялото време, всичките ми гласни струни бяха повредени. А сега ще бъдем заедно и то на различно трасе, защото рок музиката и операта имат нещо сходно, но са разнородни. Радвам се, че този път идвам като артист и изпълнител, но с него, заради страхотните му спомени, а и заедно с моя съпруг".


Автограф за читателите на "Дневник".

© Дневник

Автограф за читателите на "Дневник".


Марин не пее за първи път със сестра си, знае че си е рисково, но енергията е различна, когато са двамата. У Соня се чувства майчинската закрила – "ако тенорът до мене е в труден момент, ще му дам някакъв съпорт. Ако е брат ми, сигурно ще припадна от емоции. Имам друго отношение, като по-голяма сестра, в различни ситуации. Няма значение дали е на сцената или в живота". Разбира се, винаги след репетиции правят разбори, с необходимите съвети кое как.


"Защото търсим резултат, не е въпросът да излезем само заради пеенето, а да разкажем някаква история. Хората да почувстват какво е техническото ни ниво, макар че това не е нашата и моята цел, а да обикнат това изкуство. Други да потвърдят: да, на правилен път сме, защо да не слушаме опера и в тези години? За сопраното най-голямата цел е хората да бъдат привлечени и да останат фенове. "Музиката е огромен манипулатор на човешкия мозък, твърди тя – а ние като артисти сме само оръдието, което подхранва нивото". Когато обаче оръдието е толкова силно, то наистина се превръща в оръжие. Талантът на Соня Йончева е безспорен дори за нейните колеги инструменталисти, което вече е признание: "Тя е звезда. Наистина. Има богат, красив глас, използва го като умел инструменталист. Пее свободно, непринудено. Няма грандоманщина, липсва звездоманията. Комуникира с всеки от оркестъра".


Разбира се, Соня си има и изградени подходи. Силна психологическа подготовка, която да устоява на непрестанните критики и от страна на режисьори, и от диригентите. И нещо важно –


"Винаги сама се опитвам да се видя отдалеч.


Ако си способен на това, си даваш сметка и за хората около тебе: за артистите, светлините, за целия екип, работещ с нас и влияние за изпълнението след това". И въпреки, има само един човек, в съветите на когото дивата се вслушва сляпо – на Доминго Хиндоян, съпруга. "Защото знам, той никога няма да ме подведе" – категорично, макар и с усмивка, заявява тя.


Какви са различните гледни точки на певицата и артиста Соня Йончева, когато участва в спектакъл, когато прави албум или пък е на концертно турне? Участието в спектакъл е все пак въпрос на покана, но при албума и концерта има някаква концепция, има послание към публиката.


"Да, да, вярно е, различават се. Дори само поради факта, че е много по-различно когато пееш пред микрофон: звукоизвличинено е друго, светът който певеца си представя в главата е различен. Много е трудно да се предадат същите емоции като на сцената, само с един микрофон. А там има и помагащи средства: декори, костюми, колеги, атмосфера, оркестърът е доста по-надалеч. Когато си в студио с музикантите и се опитваш да предадеш драмата на дадена опера само с един микрофон е много различно. За мене трите неща са различни, но и някак вървят заедно. Стратегически винаги се опитвам следващият албум да има някакво съобщение в себе – за публиката. Защо сега записах Верди? Защото Верди ще бъде дълго време с мене в следващите няколко години от моята кариера. Албумите са съпровождащо средство за нас, артистите. Не са с такава голяма артистична важност, защото са по-свързани с комерсиалната част на нашата работа. Но пък ни допълват много и дават друга визия на артиста днес. Един оперен артист днес не може да съществува на топ ниво в челната тройка или петица без да има издаден албум. За нас наистина това е важно. А пък си казвам, че след няколко години като остарея, ще ми е много мило и драго да слушам което съм оставила в оперната история като следа."


Тук веднага реагира Марин: "Има доста години още до остаряване, не се притеснявай".
Не се знае, не се знае – оперните певци остаряваме гласово твърде бързо, за жалост, отвръща Соня.


"При концертите е по-различно. Харесвам да пея в концерти, защото там публиката е много близо до нас. Но е по-трудно, отколкото в спектакъл – знаете, че самата структура на спектакъла, например в "Бохеми", не пея постоянно арии–дуети, арии–дуети. Има места на които си почивам: речитатив или сцена в която не пея, гласните струни са в покой. А в концерта въобще не е така. Изправени сме пред 8-9-10 арии, които трябва да изпеем в пълна сила. Понякога са от различни композитори. В нашия случай утре ще бъдат само от Верди, но пък са много различни. Така че, предизвикателство е, да."


Довечера ще чуем


новия концертен Вердиевиев репертоар – нов етап в кариерата на Соня Йончева,


според критиката и според Пласидо Доминго. Програма, с която през 2018 година тя възнамерява да обиколи Европа.


Според оперната певица в този концерт е събран нейният минал Верди, сегашният Верди и този, който си мечтае да направи в бъдеще. И дали е типологизирана като драматичен сопран или сопран, за нея няма никакво значение, защото има свой подход към всеки период на Вердиевото творчество.


"Елизабет ("Дон Карлос") – защото я дебютирам след няколко месеца; "La forza del destino" – "Силата на съдбата", Леонора; ще има дори малко Джилда ("Риголето"), което е в миналото за мене, но все пак; "Il trovatore" "Трубадур" Леонора, който също ми предстои", казва певицата.


И ако ние, публиката, бисираме, ще имаме изненада


(която научихме от тайно място) – Тоска, Пучини.


Това ще е вероятният преход на Соня Йончева към новината – полученият току-що договор за 2018 г. за солов рецитал с рядко изпълняван Пучиниев репертоар. Това ще бъдат всички мелодии на Пучини, както разясни тя. Много от тях са дали вдъхновение на Пучини по-късно да напише ариите в по-големите си опери както напимер в "Бохеми", "Манон Леско".


И още една от поредните важни новини - след Мария Калас в "Пиратът" на Белини (за последен път 1958 г.) от Ла Скала не могат да намерят изпълнителка, за да възстановят операта. Пробват и Мирела Френи, и Нетребко, и кой ли не, но така и не одобряват никого. Първата, за която са казали: може да го направи, е Соня Йончева. С премиера юни 2018.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  "След Мария Калас в "Пиратът" на Белини (за последен път 1958 г) Ла Скала не могат да намерят изпълнителка, за да възстановят операта. Пробват и Мирела Френи, и Нетребко, и кой ли не, от музикалния съвет на фондация "Ла Скала" не одобрили никого. Първата, за която са казали: може да го направи, е Соня Йончева"

  Това вече е признание от гилдията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4285 Любопитно

  Със сигурност важи за чалгата!Това е музиката ,която най-добре промива мозъците на хората!

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Може да се каже ,че музиката има огромно въздействие върху човшлия мозък и то е положително въздействие. 'Манипулатор' обикновено има негативен смисъл...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dr_Doolittle":

  Така е. Съгласен съм с Вас, колега.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5694 Неутрално

  Значи трябва да с е види спектакъла през 2018 година. Единствен проблем е онлайн покупката на билети. В първите 10 минути, блокира, а след това почти не са останали :)
  А след 60 години, още повече.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  ''Сслед Мария Калас в "Пиратът" на Белини (за последен път 1958 г) Ла Скала не могат да намерят изпълнителка, за да възстановят операта.''

  И няма и да намерят. Френи са я освиркали жестоко в Травиата и са я докарали до сълзи. Но вече публиката е толкова неподготвена, непретенциозна и невежа, че ръкопляска и на най-посредствените изпълнения. Едно време зрителите са изразявали недоволството си със зарзават, а сега някогашната публика би замеряла направо с бомби някои днешни изпълнители - толкова е паднало нивото.

 7. 7 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Музиката не е кръпки залепени по мозъка а синхрон.
  Явно не зарбира добре български, жената.

 8. 8 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Едва сега видях снимката с посвещението за читателите на Дневник.

  Соня, опитай се да бъдеш ти, Соня Йончева, вместо да имитираш Калас - с подобни на нейните прически, грим и поза с ръцете. Калас е била уникална с жестовете си, но е имала и уникални ръце и усет. Ти трябва да намериш своите - също уникални и да бъдеш запомнена с твоето уникално пеене и присъствие, а не да се ласкаеш от неверни и неискрени сравнения с Ла Дивина. С подражание не се достига голямото изкуство.

 9. 9 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тя няма как де бъде сравнявана с Калас, защото нямат нищо общо. Надали ше има някога друга като Калас и сравненията с нея са смехотворни просто. Не казвам, че Соня не е много талантлива и нашта българска гордост в операта в момента. Само успех и нагоре и желая, само ме притеснява факта, че май много бърза да покори много върхове...

 10. 10 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "съпорт" = поддръжка (ако интервюиращата не знае)

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3959 Неутрално

  секи 4ти км

  Успех на певицата.

  Колкото до главната тема
  "Музиката е огромен манипулатор на човешкия мозък"...
  Добрутро Пенке ;)

 12. 12 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Може да се каже ,че музиката има огромно въздействие върху човшлия мозък и то е положително въздействие. 'Манипулатор' обикновено има негативен смисъл...
  —цитат от коментар 3 на Dr_Doolittle


  Зависи от музиката. Щото има "Малка нощна музика", има и "Партизан за бой се стяга", има и Славиту и "Пайнер", има и траш метъл.

  TAKE THE RED PILL!
 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#12] от "Beyond":

  Бъркаш музика с текст.

 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#9] от "patriotyt":''Тя няма как де бъде сравнявана с Калас, защото нямат нищо общо''

  Така е, но масовата публика си няма понятие - нито от Калас, нито от опера. А българските журналисти, които са пълни невежи в това отношение, обичат евтината сензация и бълват подобни сравнения. Винаги, когато става въпрос за някой български оперен певец/певица, намесват и името на Калас и то в негативна светлина.
  Всички певци от петдесетте години насам се учат, а някои и имитират Калас; тя е недостижимия връх, към който всички се стремят. За съжаление днес и операта се комерсиализира до такава степен, че е трудно да се развива и гради талантът - днешните оперни ''звезди'' буквално летят от цвят на цвят - от една оперна сцена, на друга.

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#9] от "patriotyt":''Тя няма как де бъде сравнявана с Калас, защото нямат нищо общо''

  Така е, но масовата публика си няма понятие - нито от Калас, нито от опера. А българските журналисти, които са пълни невежи в това отношение, обичат евтината сензация и бълват подобни сравнения. Винаги, когато става въпрос за някой български оперен певец/певица, намесват и името на Калас и то в негативна светлина.
  Всички певци от петдесетте години насам се учат, а някои и имитират Калас; тя е недостижимия връх, към който всички се стремят. За съжаление днес и операта се комерсиализира до такава степен, че е трудно да се развива и гради талантът - днешните оперни ''звезди'' буквално летят от цвят на цвят - от една оперна сцена, на друга.

 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1507 Неутрално
 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1507 Неутрално
 18. 18 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Музиката наистина е огромен манипулатор на човешкия мозък. Казвам го като човек, пристрастен към музиката. Музиката може да действа като наркотик, което не може да се каже за никое друго изкуство. Музиката е най-далече от разума, даже самите композитори не могат да обяснят как творят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK