Гражданският съвет на "Пловдив 2019" е на път да подаде оставка заради "политизирането на каузата"

Гражданският съвет на "Пловдив 2019" е на път да подаде оставка заради "политизирането на каузата"

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталЧленовете на гражданската квота в управителния съвет на фондация "Пловдив 2019" - Марияна Чолакова, Пенка Калинкова и Милена Чакандракова заявиха намерението си да подадат оставки, ако не настъпи обрат в отношението на общината към каузата Европейска столица на културата. Според тях тя се е превърнала в заложник на политически игри между съветниците, които не проявяват никакъв интерес към работата на фондацията и дори я спъват.


Решението си те оповестиха на днешната сесия на общинския съвет в града. На нея трябваше да бъдат избрани нови членове на управителния съвет - органът, който управлява пряко фондацията, сред които се очакваше да бъде и изключеният преди време, по грешка според администрацията, издател Манол Пейков. Въпреки че самият кмет Иван Тотев се ангажира с връщането на Пейков, днес той предложи, а общинарите одобриха без въпроси трима други членове на УС - зам.-кмета по култура Александър Държиков, председателя на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева и писателя и журналист Антон Баев. Тотев, който също така бе заявил, че възнамерява да се оттегли от председателското място в УС, в края на краищата остана начело на фондацията.


Културата се измества от политически игри
коментира пред "Дневник" един от тях, Марияна Чолакова. "На днешното заседание трябваше да направим презентация на работата на "Пловдив 2019". Нашият принципал е общинският съвет и ние от месеци се опитваме да го осведомим за нашата дейност. Пишем писма, но не получаваме никакъв отговор. На днешното заседание отново не получихме тази възможност. Вместо да говорим по същество за нашата работа, партиите използват фондацията като инструмент, чрез който да си разменят обвинения", заяви тя. За пример посочи отстраняването на Пейков на базата на доказано неверни обвинения в конфликт на интереси. Самият кмет Иван Тотев обясни случката с непознаването на фондацията от страна на общинарите. Предложението за връщане на Пейков, внесено от колегите му обаче дори отсъствало от днешния дневен ред.


"Притеснявам се доколко общинският съвет се интересува от Европейската столица на културата,


която не е само пловдивска, а национална кауза. В момента за подготовката й няма никакво време. Ние работим безвъзмездно, а ни се вменяват политически функции и вини", посочи Чолакова.


На днешното заседание е било отхвърлено и предложението на УС директорът на фондацията да може самостоятелно да одобрява разходи до 50 000 лв. Това, по думите на Марияна Чолакова, цели да ускори процеса по финансиране на артистичните проекти за Пловдив 2019, които бяха драстично забавени от закъснялото държавно финансиране. В момента разходи над 5000 лв се одобряват само от УС, а до 2019 г. предстои да бъдат сключени десетки договори. Марияна Чолакова обясни, че препоръката е дошла от журито за Европейска столица на културата, което посетило Пловдив преди 2 седмици: "Става дума за една работеща мярка, която подлежи на много форми на контрол. Но се представя като приумица за нечие безконтролно харчене."


Тя, Пенка Калинкова, Милена Чакандракова и четвъртият член на гражданската квота Любозар Фратев възнамеряват да подадат оставки, ако на 12 юли, когато е насрочено извънредно заседание на градския парламент по темата, не успеят да установят диалог с общинския съвет. Те са личности с авторитет, ангажирани с каузата Европейска столица на културата от самото й начало. Напускането им би усложнило допълнително работата на фондацията, тъй като УС отпуска средствата за вече одобрените проекти. А парите за тях бяха преведени с голямо закъснение, едва наскоро. "Съзнавам, че мярката е драстична, но ние сме тук да работим, а не вечно да бъдем между политическите шамари. Кайно време е да получим обратна връзка", каза Чолакова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK