Опера под открито небе: летните фестивали от Магурата до Царевец

Опера под открито небе: летните фестивали от Магурата до Царевец

© Софийска операЗа поредна година големите български опери и оркестри ще изнесат продукциите си на открито пред величествените гледки на природни и културни забележителности. От шлепове на Дунава до пещери, от София и Пловдив до Велико Търново, Белоградчик и Видин, ето дестинациите за любителите на класическата музика на открито през 2017 г.


На 30 юни в парка на Военната академия започва традиционният фестивал "Опера в парка" на националната опера. Откриването му е с балетите "Петрушка" и "Жар птица", а до 16 юли с по няколко дати ще бъдат представени още "Зорба гъркът" и "Дон Кихот", операта на Росини "Пепеляшка" и четири опери за деца: "Трите прасенца", "Мечо Пух", "Вълшебната флейта" и "Червената шапчица".


По същото време, но в пред двореца в парк-музей "Врана" Софийската филхармония организира летния си фестивал "Сподели музиката". Идния уикенд там ще прозвучат произведения на композитори като Чайковски, Верди и Вивалди в изпълнение на оркестъра и хора на филхармонията (на 30 юни), кросоувър проект на джазмените Антони Дончев, Теодосий Спасов и Валентин Геров (на 1 юли) и програмата "Нощ в Мадрид" на "Кварто квартет" и приятели. През деня пък ще има програми за деца. Билети за съответните събития се предлагат на сайтовете на Софийската опера и на Филхармонията, както и в техните каси.


Пловдив
В Пловдив Античният театър домакинства на Opera Open - традиционния фестивал на Пловдивската опера, до 29 юли. След две премиери на трупата - на "Травиата" и балета "Ромео и Жулиета" през юни програмата продължава от 6 юли с гости от Европа и света. Сред акцентите са съвместната продукция на "Дон Кихот" от Минкус с Македонската опера и балет (6 юли), постановката на Театро Реджо ди Парма със "Силата на съдбата" (реж. Стефано Пода, дир. Диан Чобанов и със звездите на пловдивската опера (15 юли), както и концертът на Камерата Страдивариус Oркестър от Холандия, която ще събере за пръв път на българска сцена 12 инструмента от епохата на Страдивариус на 23 юли.


Перник


Традиционният международен фестивал "Моцартови празници" ще се проведе за 13 път от 12 до 16 юли. Той ще представи оперни, оперетни, симфонични, танцови и камерни концерти и спектакли с утвърдени и с млади оперни таланти, камерни класически и джаз формации и оркестрите на Софийска филхармония, оперите в Стара Загора, Бургас и Варна. Откриването ще бъде на сцената на езерото пред хотел "Риу Правец Ризорт" с концерт на Софийска филхармония и виртуозния австрийски цигулар Волфганг Давид, а закриването - на площада пред общината с продукцията на "Кармен" на Държавната опера в Сара Загора със сръбската оперна звезда Саня Анастасия, италианския тенор Дарио ди Виетри, баритона Юре Почкай от Словения и диригент Давид Крешенци от Италия, реж. Огнян Драганов. Програмата минава под знака на годишнини от рождението на Клаудио Монтеверди и съвременника му Караваджо, на Гаетано Доницети и Франц Шуберт, на поета Хайнрих Хайне и 10-та годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз.


Велико Търново


Тази година фестивалът "Сцена на върховете" на крепостта Царевец ще продължи от 8 юли до 8 септември, а на сцената ще се изявят оперите от Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас. За пръв път ще участват и артистите от великотърновския Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов".


"Дон Кихот", Софийска опера и балет

© Софийска опера

"Дон Кихот", Софийска опера и балет


Откриването е с операта "Кармина Бурана" от Карл Орф и балета "Болеро" по музика на Морис Равел в постановки на Бургаската опера. На 14 юли е операта "Лучия ди Ламермур" от репертоара на Държавна опера - Стара Загора. Този театър ще гостува още веднъж на 26 август със "Селска чест" от Пиетро Маскани и балeта "Делвата" от Алфредо Казела.


В афиша на фестивала още са оперите "Мария-Десислава" от Парашкев Хаджиев, която ще бъде представена на 4 август от Държавна опера - Русе, "Манон Леско" от Джакомо Пучини на 11 август в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, "Норма" от Белини на Бургаска опера – на 19 август, и "Травиата" на Джузепе Верди на Пловдивската опера – на 28 август.


Мюзикълите ще бъдат представени от "Котките" в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, премиерното заглавие на Държавна опера - Пловдив, "Коса" - на 5 септември, и оперетата "Цигански барон" от Йохан Щраус, постановка на Музикално-драматичния театър в града "Константин Кисимов". Финал на музикалното събитие ще постави Държавна опера - Русе, с "Трубадур" от Джузепе Верди на 8 септември. Подробна програма и информация за билетите има на туристическия сайт на Велико Търново.


Белоградчик


От 21 юли започва второто издание на "Опера на върховете - Белоградчишките скали", което ще продължи до 6 август и ще включи специален Вагнеров спектакъл в три части в пещерата Магура. В първия двор на Белоградчишката крепост инициаторите от Софийската опера ще представят постановките си "Набуко", "Мадам Бътерфлай" и "Пепеляшка", както и балетите "Зорба гъркът", "Кармен - Рапсодия в синьо" на Бизе-Шчедрин и Гершуин, както и "Дон Кихот" на Лудвиг Минкус. А спектакълът пърформанс, озаглавен "Вагнер Магура: Богове, великани, джуджета и валкюри", ще бъде представен на два пъти - между 21 и 23 юли и от 27 до 30 юли, като всяка от вечерите ще е в различна част на пещерата Магура.


Видин


Се включва за първи път в лятната оперна карта на България със собствен фестивал - "Крепост на вековете Баба Вида" от 4 до 13 август. Освен в едноименната крепост постановки ще има на площада пред Стамбол капия, както и на шлеп на Дунава, а постановките ще са на Софийската опера.


Из "Пепеляшка", постановка на Софийска опера и балет

© Софийска опера

Из "Пепеляшка", постановка на Софийска опера и балет


За фестивала се строят три сцени - в крепостта Баба Вида, където ще бъде представена операта за деца "Шегобишко на Острова на чудесата" на Георги Костов; на площад "Бдинци" пред Стамбол капия, където ще се изиграят балетите "Лебедово езеро" на Чайковски и "Зорба гъркът" на Микис Теодоракис; а също ще бъде построена сцена на шлепа на р. Дунав, на която ще бъдат поставени оперите на Пучини "Мантията" и "Джани Скики".


Информация за програмите на последните два фестивала, както и за билети, има на сайта на столичната опера.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK