Какво да се прави с "Чинията" на Бузлуджа

Какво да се прави с "Чинията" на Бузлуджа

© ReutersПреди десетина дни стана известно, че БСП вече не може да вземе безвъзмездно монумента на Бузлуджа - известен като Дом-паметника на Българската комунистическа партия, или сред народа - "чинията". Това бе възможност в продължение на няколко години, но от левицата така и не направиха постъпки да завършат процедурата, изчислявайки, че реставрацията ще им струва 15 млн. лв. Сега обаче социалистите веднага се решиха на втората възможна опция: 10 г. безвъзмездно ползване без инвестиционни намерения.


Докато висеше в небитието между държавата, БСП и областната управа, рушащият се паметник се превърна в един от най-привлекателните и международно познати, но и опасни български архитектурен обекти. "Чинията" не е паметник на културата и според депутати от дясно би било абсурдно да се реставрира с държавни пари. Други пък са против да се върне на БСП, за да не се превърне отново в култов обект (макар че оттам обещаха "музей на историята"). Какво да се прави с паметника? "Дневник" попита архитекти, художници и изкуствоведи във втора част на своята блицанкета.


Лъчезар Бояджиев, художник, член на Института за съвременно изкуство (ИСИ) и на Експертно-художествения съвет за паметници към Столична община:
Това отдавна НЕ Е нито дом, нито паметник на каквото и да било... Това просто е един от малкото у нас архитектурни шедьоври на социалистическия модернизъм със загубена, слава богу, идеологическа функция, който е белег на отминало време и неговите мегаломански идеи. Като такъв привлича все повече внимание, и като такъв трябва да се запази – едва ли в България някой някога пак ще има желание или ресурс за подобни проекти.


Фотогалерия: Бузлуджа - едно от най-красивите изоставени места в света >


Стопанисването трябва да е административно, а не партийно обвързано; да е с национален надзор, публично-частно финансиране, програма за малко, но добре обмислени и подсигурени събития през годината – културни, научни, туристически, и т.н. Резерват, като много други по света. Изтриването на физическите нагледи от миналото НЕ премахва травмата от времето преди 1989 г. Тези, които са я изпитали оставаме все по-малко на брой и с все по-неадекватно мнение... Трябва да остане.


WhATA, архитекти и създатели на блога Whata.org:


Преди 1 година изнасяхме лекция за българската архитектура пред студенти в Грац. В началото ги питахме дали знаят някоя известна българска сграда. Последва мълчание, след това някой се провикна: "Бузлуджа. Даже ходих да я снимам миналото лято". В момента има огромна вълна на неформален туризъм по обекти от тоталитаризма в цяла Европа. Има и официален трансевропейски културен маршрут по програмата ATRIUM към Съвета на Европа. А Бузлуджа, за добро или за лошо, засега е най-известната българска сграда в чужбина - появява се в чужди блогове, клипове и модни изложения. Може да искаме това да са Базиликата в Плиска или Александър Невски, но не са.


Смятаме, че би било популистки кич Бузлуджа да се превърне в музей на всички епохи от българската история. Тя е прекалено тясно свързана с точно една епоха - и смислово, и символно, и стилово, и това не трябва да ни плаши. Ако Бузлуджа се превърне в музей, най-логично е това да е музей на самата сграда: къде, как и защо е построена, моменти от историята ѝ и т.н. (което всъщност и интересува туристите, които са там, за да си направят селфи с нея или да я снимат за блога си).


Яра Бубнова, куратор, заместник-директор на Националната галерия и член на ИСИ:


Задължително да се запази, да се разпознае като ценна държавна собственост – да се поеме финансова отговорност, да се реставрира – да му се признаят естетическите достойнства, да се обяви международен конкурс за използване на концесия. Да има експозиция, как и защо е изглеждал в началото, с позоваване на политически и културно- политическия контекст – образователната му функция. Широко да се рекламира и да се дава под наем като мащабна зала за събития – от специални театрални постановки и международни конференции до сватби. Няма да стане веднага – нужни са пътища и друга инфраструктура, но това ще се развива с неизбежност, инак всичките приказки за наличие на велико културно наследство са митове за вътрешна употреба.


Какво да се прави с "Чинията" на Бузлуджа

© Reuters


Мария Василева, куратор, член на ИСИ:


Абсурдно е този монумент да се използва като разменна монета и да се прехвърля между партиите. Както нееднократно е посочвано, необходимо е национално отговорно решение. И то не трябва да се съобразява с политически и партийни интереси, а единствено с мнението на специалисти, които могат да видят перспективата на неговото съществуване извън дребните битки на днешния ден. Събирането на международен съвет не би било излишно. Необходимо е да се видим през очите на другите. Този паметник не е само наш. Той говори за една обща история, която далеч надхвърля географските ни граници. Може да послужи и за общото ни бъдеще, като активен център, в който уроците от миналото и възможностите за утрешния ден ще намерят адекватно и съвременно тълкуване. В този смисъл дори и финансирането може да се търси отвън, за да се създаде една обща наднационална платформа. Крайно време е да разберем, че нито сме самодостатъчни, нито сме най-важните. Отвореността към света ще ни помогне да научим повече за сее си.


Любинка Стоилова, архитект, специалист по модернизма и дългогодишен експерт към общинското дружество "Стара София", което отговаря за културното наследство на столицата:


Замислен като ехо на Шипка, вместо всенародно дело, той е еманация на демонстрацията на неограничените възможности на партията–държава. Освен средище на партийните избранници, той изявява и личната творческа амбиция за уникалност на отговарящия за архитектурата и строителството в ЦК на БКП. Финансиран е с мощна държавна кампания за привидно доброволни дарения, а е изграден по задължение от строителни войски.


По международния изследователски проект "Атриум – Архитектура на тоталитарните режими на ХХ век", колектив от НИНКН направи оценка и обосновка за включването му в международен културен маршрут на Съвета на Европа. Може само да се съжалява, че такава институционална грижа не бе проявена към архитектурното наследство в България от първата половина на ХХ век.


Комплексът би трябвало да се предостави на приемника на БКП – БСП, под условие за консервиране, стопанисване и поддръжка, близки до автентичните към момента на създаването му.


Фотогалерия: "Летящата чиния" на Бузлуджа >


Сдружение "Трансформатори", архитекти:


Да се санира и обезопаси. Проектиран е за зала събрания, би трябвало и при бъдещо ползване да се използва като такава, плюс музейна част, и кула отворена за наблюдения, и посещения на туристи. Който има интерес да го развива като конгресен център и/или музей.


Теодор Караколев, студент по изкуствознание, съосновател на групата "Български архитектурен модернизъм" във "Фейсбук" и едноименната изложба:


Бъдещето му не бива да се финансира от държавата. Дори да има добри идеи за бъдещето на сградата, те винаги ще бъдат бламирани от наследниците на Комунистическата партия, които усещат сградата като своя и ще искат тя да представя комунистическата история в най-добра светлина. В този смисъл - не би било адекватно държавата да финансира изчистването на имиджа на един съвсем резонно обявен за престъпен режим. Двата най-логични варианта, според мен, са или сградата да бъде закупена и стопанисвана от БСП и те да я използват по какъвто начин си решат, или - ако има финансов интерес - да се използва напълно аполитично, като интересна от архитектурна гледна точка сграда от архитекти - отново, без държавно участие. Кой има по-голям интерес обаче трябва да се реши с конкурс и търг, а не с лобиране пред съмнително честни политици и държавни управници.

Петко Дурмана, художник, създател на групата "Публично изкуство в България" във "Фейсбук":


Дом-паметника на БКП на Бузлуджа е построен със средства събирани от българският народ чрез отчисления от работните заплати на българските граждани, срещу които те са получили специално издадени от държавата марки. Това означава, че паметника трябва да се управлява от българската държава, която е организирала този процес, или бъдещето му да се реши на национален референдум, в който българските граждани да изберат между различни възможности. Моето мнение е, че сградата трябва да бъде обезопасена и консервирана в сегашното си състояние, заради което се е превърнала в атракция от световно ниво и да продължи да привлича туристи от цял свят, което да носи някакви ползи и средства на двата най-близки до паметника градове, Габрово и Казанлък и съответно да се поддържа от тях. Ако трябва да се направи музей, той не може да бъде свързан с българската история, защото така ще се възстанови пропагандната му роля от тоталитарното минало.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  който е белег на отминало време и неговите мегаломански идеи.
  ========================================================
  Да се изживяваш като "световем лидер" и да смяташ че притежаваш "световно нравствено превъзходство" или да мислиш че с десетина самолетоносача ще се превърнеш в световен господар, обявявайки се при това за образец за "демократ" не е ли патологична мегаломания на времето?

 2. 2 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Въпросът с чинията следва да се отправи към 1 060 000 членове на БКП - толкова бяха към ноември 1989 г. Тогава като население бяхме към 9 млн. И май ще се окаже, че относителния дял на членовете на една партия от цялото население е световен рекорд. Нека по въпроса се произнесе Борисов, Цачева и т.н. бивши членове на БКП. Май че повече от половината от парламентарната група на ГЕРБ са били такива. По въпроса да вземат отношение и хора като Огнян Минчев преподавал по ония години научен комунизъм, Красен Станчев - учил в Ленинград и др. видни лапачи от НПО. Ами Юлиян Попов ?! Къде беше тогава ? Грижеше се за съветската литература.
  Добре помним кое и как беше.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Единственото което трябва да се направи е, този 70 метров пилон да бъде превърнат във факла с вечен огън, забелязващ се от космоса, в памет на смачканите, измъчваните, преследваните, стотиците хиляди загинали, жертви на комунизма...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  Мнения много,но ако го вземе Партията ще го превърне в комунистическо светилище.

 5. 5 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално


  Всички мнения изразени по-горе са добри и заслужават внимание и вземане на сериозни решения, но ... като знам кои ни управляват и с каква политическа насоченост са и какви големи КРАДЦИ И МОШЕНИЦИ СА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, знам със сигурност, че ще търсят и ще намерят начини отново и отново да ни крадат, ето защо предлагаем : Паметникът на политического безумие да поеме по пътя на мавзолея, дали това ще стане с динамит или други взривни материализм - пет пари не давам !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Понеже не съм обременен с интересите на архитектите и художниците и като българин, който помни, че под тази клозетна чиния е погребана слможертвата на Хаджи Димитър и неговите четници - повечко тротил и БСП за своя сметка да си извозят от историческата Бузлуджа боклуците.

 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Величествен, грандиозен монумент, построен от държавата за БКП!
  Идеята е държавата да го ремонтира и поддържа. Отново за БКП.

 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#2] от "krf54523578":


  НИКОГА БКП не е наброявала този милион който цитираш . Нека не забравяме, че членството в БКП беше привилегия и възможност само за избрани люде и там се влизаше много трудно . Веднага след 10.11.1989 година, на един митинг в София, Александър Лилов заяви, че партията наброява повече от 250 000 члена, но ... " расте непрекъснато и в нейните редици се включват все повече и повече млади хора ... ", което беше посрещнато с възгласи : " Много сме - силни сме " ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Неутрално

  да бъде вкарана в компютърна игра в която не непобедими рамбовци , а обикновени форумци гонят призрака на комунизЪма дето галопирал из Европа 30 години след падането си . а всъщност
  " "Бузлуджа. Даже ходих да я снимам миналото лято". В момента има огромна вълна на неформален туризъм по обекти от тоталитаризма в цяла Европа. Има и официален трансевропейски културен маршрут по програмата ATRIUM към Съвета на Европа. А Бузлуджа, за добро или за лошо, засега е най-известната българска сграда в чужбина - появява се в чужди блогове, клипове и модни изложения. Може да искаме това да са Базиликата в Плиска или Александър Невски, но не са."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Разстроено

  Ако лошия навик да се събарят паметници и сгради от миналото стане хит , страхуващите се от миналото могат да посягат на всякъде. ....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Да се направи музей на комунизма /СОЦИАЛИЗЪМА/ !

  [email protected]
 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#2] от "krf54523578
  До коментар [#4] от "chicago514":

  Съгласен!
  НО НЕ СВЕТИЛИЩЕ , СВЪРТАЛИЩЕ !

 13. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":
  Вече има в София. Време е и други градове да се включват. Длъжни са!
  Този национален ли ще бъде или казанлъшки?

 14. 14 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "niksan1":

  Това чудовище наброяваше милион и 37000 членове смятайки 4 човека семейство означава че половината българи са били комунистически обвързани! След десети ноември имаше масово хвърляне на книжки! масово!

 15. 15 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "krf54523578":НИКОГА БКП не е наброявала този милион който цитираш . Нека не забравяме, че членството в БКП беше привилегия и възможност само за избрани люде и там се влизаше много трудно . Веднага след 10.11.1989 година, на един митинг в София, Александър Лилов заяви, че партията наброява повече от 250 000 члена, но ... " расте непрекъснато и в нейните редици се включват все повече и повече млади хора ... ", което беше посрещнато с възгласи : " Много сме - силни сме " ...
  —цитат от коментар 8 на niksan1


  Малко след 10 ноември имаше пленум на ЦК на БКП и на него Ал. Лилов заяви, че членовете на Партията са 1 060 000, а не 250 000. Тези 250 000 са абсурдно малко към 10 ноември 1989 г.

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Да не повярва човек - няма нито едно мнение за събаряне на чинията. Държавата е и трябва да остане собственик на паметника и в качеството си на такъв да има грижата да посочва институции за стопанисването му, за да не се превръща последният в партиен символ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  http://www.dnes-bg.org/75 %25+ot+rykovoditelite+na+%2Bdjasnata%2B+gerb+sa+bivshi+k-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KPM5OfIdavcRe-IFePIteTIF

 18. 18 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  http://www.dnes-bg.org/75 %25+ot+rykovoditelite+na+%2Bdjasnata%2B+gerb+sa+bivshi+k-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KPM5OfIdavcRe-IFePIteTIF

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#13] от "zhivko6461":

  Ми и ние във Варна имаме ретро-музей с неща, ама ако са хитри комунягите на Нинова могат да спретнат знаеш ли каква яка национална пропаганда на Бузлуджа - да показват на децата цялата красота на идеята : Индустриализация, електрификация, канализация, металургия, химическа промишленост, язовири, нефтохим, БГА Балкан, риболовен флот, проходът на Републиката, виадуктите и тунелите по 'Хемус', дето изкараха 30-на години без ремонт, безплатно образование, безплатно здравеопазване ...

  [email protected]
 20. 20 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#16] от "neut":


  " Да не повярва човек ... "


  Ако прочетеш 6-ти и 8-ми коментар, ще повярваш ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 21. 21 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#5] от "niksan1":

  Комплексът би трябвало да се предостави на приемника на БКП – БСП, под условие за консервиране, стопанисване и поддръжка"

  " сградата да бъде закупена и стопанисвана от БСП и те да я използват по какъвто начин си решат"

  " неформален туризъм по обекти от тоталитаризма"

  Какво внимание заслужават глупостите по-горе?
  Връщане на символите на БКП-БСП или "бума" на някакъв неформален туризъм ( в чест на същите символи).

  Смяна на името, махане на комунистическите украси от него и наколо, ремонт за въвеждане отново в експлоатация, като сграда, частно стопанисване за културни дейности в интерес на обществото и толкоз.
  Не ща нито да чувам за конгреси, нито да обяснявам на децата си, кой бил Благоев.

 22. 22 Профил на Булгар
  Булгар
  Рейтинг: 254 Неутрално
 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":


  " ... да показват на децата цялата красота на идеята ... "


  Децата на червените мастодонти са в прогнилия запад и не се интересуват от " цялата красота на идеята " ...

  " ... безплатно образование и здравеопазване ... "


  НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО !
  Препаодаватели на всички нива и и медици, получават ли заплати ? Болниците и учебните кабинети, оборудват ли се с необходимите техники и пособия ? Всичко това безплатно ли е ?
  Затвори и изхвърли този брои на в. " Работническо дело " от 1.7.1972 година - вече сме 1.7.2017 ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най -добре е чинията, да се даде под наем на малка дясна партия.Да я ползват за офис и събрания.

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 25. 25 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Да се събори, взриви все тая. Просто не трябва да съществува това недоразумение на тъпата мегаломанска комуноидно-крадлива общност.
  Пари за този нужник имаше, но за елементарни неща нямаше, примерно банани и портокали само на нова година,да не изреждам хилядите други неща.
  Да се ликвидира, и ще има инертен материал за строителството и пътищата.
  А може комуноидите да го ползват под наем, като цената на квадрат да е както в София на Витошка.

 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Най -добре е чинията, да се даде под наем на малка дясна партия.Да я ползват за офис и събрания.
  —цитат от коментар 24 на Лозан Чапаев


  Комрад, никой не ви е искал кенефа...

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Гневно

  До коментар [#23] от "niksan1":

  Те вместо да блъскат в тухларните с конфискация на имотите, остави че Децата на червените мастодонти са в прогнилия запад - ами и продължават да ни дават акъли!

  [email protected]
 28. 28 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#26:"bez_ime2"][/quote]

  Разбирам те!
  Тя е прекалено голяма за вас.Вие сте малко,и се побирате в мазето на генералъ Атанасов!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 29. 29 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Да се събори, взриви все тая. Просто не трябва да съществува това недоразумение на тъпата мегаломанска комуноидно-крадлива общност.Пари за този нужник имаше, но за елементарни неща нямаше, примерно банани и портокали само на нова година,да не изреждам хилядите други неща.Да се ликвидира, и ще има инертен материал за строителството и пътищата.А може комуноидите да го ползват под наем, като цената на квадрат да е както в София на Витошка.
  —цитат от коментар 25 на anty


  Ами, тека е в България!Да се събори,да се взриви, или в краен случай,да се нацапа с боя -като паметника на Рейгъня!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 30. 30 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Да се събори, взриви все тая. Просто не трябва да съществува това недоразумение на тъпата мегаломанска комуноидно-крадлива общност.Пари за този нужник имаше, но за елементарни неща нямаше, примерно банани и портокали само на нова година,да не изреждам хилядите други неща.Да се ликвидира, и ще има инертен материал за строителството и пътищата.А може комуноидите да го ползват под наем, като цената на квадрат да е както в София на Витошка.
  —цитат от коментар 25 на anty


  Ами, тека е в България!Да се събори,да се взриви, или в краен случай,да се нацапа с боя -като паметника на Рейгъня!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#8] от "niksan1":
  До коментар [#15] от "krf54523578":
  До коментар [#14] от "mangiafuoco":


  Нямам пред себе си статистика и не бих желал да ви опонирам, само, защото не сте съгласни с мен . Готов съм да приема на доверие цитираните от вас данни, макар, че ми е много трудно- -признавам си . Спомням си с каква мъка някои хора се опитваха да станат членове на БКП и не всички успяваха . Спомням си онези мракобесни времена, когато членовете на БКП бяха привилегировпна класа и гледаха с ненавист всички новоприети, защото много по-добре е привилегии и други благинки да се поделят от по-малък кръг хора, но ... приемам вашите твърдения .
  Лек и ползотворен ден !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Чинията е супер място за селфита. Само идиот може да иска да я разруши.

 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 499 Неутрално

  *Мария Василева, куратор, член на ИСИ:

  Абсурдно е този монумент да се използва като разменна монета и да се прехвърля между партиите. Както нееднократно е посочвано, необходимо е национално отговорно решение. И то не трябва да се съобразява с политически и партийни интереси, а единствено с мнението на специалисти, които могат да видят перспективата на неговото съществуване извън дребните битки на днешния ден. Събирането на международен съвет не би било излишно. Необходимо е да се видим през очите на другите. Този паметник не е само наш. Той говори за една обща история, която далеч надхвърля географските ни граници. Може да послужи и за общото ни бъдеще, като активен център, в който уроците от миналото и възможностите за утрешния ден ще намерят адекватно и съвременно тълкуване. В този смисъл дори и финансирането може да се търси отвън, за да се създаде една обща наднационална платформа. Крайно време е да разберем, че нито сме самодостатъчни, нито сме най-важните. Отвореността към света ще ни помогне да научим повече за сее си.*
  Нарочно съм го копирал това *творение* на марчето.
  Затова сме на това *дередже*,защото има такива като горната,на която и плащам заплатата.
  Каква обща оценка,какво общо бъдеще,какъв активен център!
  Кьорава ли си да видиш как червените кърлежи са се впили в нас?!?
  Впрочем,австрийската държава е решила да национализира родната къща на Адолф Хитлер в Браунау ам Инн и да я разруши.
  Това нещо да ви светва в червените мозъчета?
  Ама що ли се морим - един петох...... в центъра на София не можем да бутнем....

 34. 34 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Да бъде оставена да се разпадне, така ще бъде
  символичен паметник на комунизЪма !!!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Чинията предствлява "общонародна собственост" в буквалния смисъл. Строена е с пари от изнудените "доброволни" дарения на целия народ. Включително и моите левчета изкрънкани от мама и татко, защото "Другарката така каза".
  Подаряването и сега на БСП, би се явило повторна кражба.
  От друга страна влагането на обществени средства за консервиране и опазване на соц мегаломанщината би било чисто прахосничество.
  Считам, че сегашното положение е най-подходящо. Постепенна разруха до пълно изчезване, като лош спомен от онова време.

 37. 37 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  "Какво да се прави с "Чинията" на Бузлуджа"

  Да се взриви

 38. 38 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Идеите наши - бензинът ваш, казал Остап Бендер. Идеи много - пари няма. Дори и тротилът е с пари.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#2] от "krf54523578":НИКОГА БКП не е наброявала този милион който цитираш . Нека не забравяме, че членството в БКП беше привилегия и възможност само за избрани люде и там се влизаше много трудно . Веднага след 10.11.1989 година, на един митинг в София, Александър Лилов заяви, че партията наброява повече от 250 000 члена, но ... " расте непрекъснато и в нейните редици се включват все повече и повече млади хора ... ", което беше посрещнато с възгласи : " Много сме - свсилни сме " ...
  —цитат от коментар 8 на niksan1

  всъщност преди 1989 официално беше обявено че има над милион членове,

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Най– добре да се остави така и да се саморазруши. А до тогава със сигурност ще бъде сборище на комунистосоциалистите.

 42. 42 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":
  Извинявам се за неинформираността! А имам претенции, че познавам много добре Варна.
  Веднага се коригирам. С два варианта.
  1. Един национален музей на социализма (комунизма). Разбира се в столицата София. И един, първи градски - в морската столица Варна.
  2. Втори музей на социализма (комунизма) в морската столица Варна. Предпоследен (засега) музей на социализма (комунизма) в София.
  Предстои признаването и утвърждаването на нови музеи. Първи национален на Бузлуджа. Първи казанлъшки на Бузлуджа, ...
  Разбира се Бузлуджа, а не Хаджи Димитър.

 43. 43 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най– добре да се остави така и да се саморазруши. А до тогава със сигурност ще бъде сборище на комунистосоциалистите.
  —цитат от коментар 41 на stedim


  Или наркомани.

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 44. 44 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Гледайки снимките се сещам за няколко фрази от култов сериал:

  „Те гледат“
  „Не вярвай на никого“
  „Отричай всичко“
  „Това е краят“
  „Истината е някъде там“

  :)))

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Колко много са язвите за които трябва да питаме :
  "Какво да се прави с..."
  (Мавзолей, МОЧА, Бузлуджа, Альоша...)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Какъв прогрес ?:))) След политическото за "комунизма , Русия и Путин " , днес по логичното , а какво се прави ? Две трети отново нямат идея за написаното. Достатъчно е да видят снимка дума и .........ефекта "Павлов"е налице. Имаме около 300 -500 "турски неща". Дай да ги събаряме , защото разрешение от Турция / Америка няма да има :)

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "През 1868 г. на историческия връх се сражава четата на Хаджи Димитър с турските войски. След неравен бой четниците са разбити. Битката е повод за написването на прословутите стихове на Христо Ботев от поемата „Хаджи Димитър"
  Някой вече спомня ли си това. Или нашата история почва от 1944 година. Колко стари паметници разрушиха комунистите, за да стоят само техните. Колко български герои потънаха в забвение. Сега ще възраждаме комунистически паметници, а с тях и комунистическото минало. Защото точно за това ще се използва чинията на Бузлуджа.

 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси":

  Пак руса Герберка :( Никой не отрича Хаджи Димитър. Питат за неща по нашите земи от различни епохи ! Просто е като боб. Да унищожим ли тракийски, римски, византийски, турски неща .........защото не са наши ?

 49. 49 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Това кравешко лайно със забодена тояга на този свят връх?! Комунягите осраха всичко чисто и свято в България.

  chavo64
 50. 50 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1926 Разстроено

  От едната страна на чинията трябва да се изрисува опашка за банани, а от другата - за тоалетна хартия. Най-добре Светлин Русев да го направи, а Ламбо да пререже лентата..

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  TNT, около 1000кг - просто е!

 52. 53 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Весело

  Аз предлагам да се направи на стаи с гипсокартон и да се настанят там емигранти. ЕС ще плаща наема...примерно по 200 евро на стя.1000 емигранта по 200 евро...-комисионната на тоя и на оня.
  Грубо след 5 години ще се изплати всичко.А за още 5 години ще изкарат пари за още един "паметник".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 53. 54 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 910 Весело

  От едната страна на чинията трябва да се изрисува опашка за банани, а от другата - за тоалетна хартия. Най-добре Светлин Русев да го направи, а Ламбо да пререже лентата..
  —цитат от коментар 50 на galapagas


  ААААААААА,да си ги нямаме такива!! Ленти не се режат без Бойко..... народна мъдрост!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 54. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Трябва да се срути!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#48] от "dejmos":

  Сравняването на този просташки израз на себелюбие и самоизтъкване на психично болни хора с артефакти от римско, тракийско или византийско време показва липсата на нормална ценностна система!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Като чета някой коментари, все повече се убеждавам, че червените са най-тъпите парчета на света.
  Хем са прости, хем парадират с този факт сякаш простотията е най-върховното качество на човека!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 58 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Да остане символ на „простия народ“ и „необразованото мнозинство“.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 58. 59 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Отново съм на мнението на Дурмана. Подбно решение на проблема би стурвало и най-малко.
  Каквото и да се реши за чинията, тя в никакъв случай НЕ ТРЯБВА ДА ПОПАДА В РЪЦЕТЕ НА БСП!

 59. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  "Чинията" не е паметник на културата и според депутати от дясно би било абсурдно да се реставрира с държавни пари.''

  Чинията не била паметник на културата?! Депутатите със сигурност НЕ СА представители на културата, както НЕ СА и представители на народа! Уви, разни малокултурни и малоумни индивиди имат властта да решават за съдбата ни!

 60. 61 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Весело

  Има само едно правилно решение и то е "Чинията" да се изстреля незабавно в Космоса без опция за обратно връщане!И колкото може повече комуняги бъдат в нея още толкова по-добре-:)

 61. 62 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#31] от "niksan1":

  Да, много искаха да влязат в БКП, защото в противен случай си втора ръка. Но още по- трудно се ставаше член на БЗНС. Там имаше квота - доколкото си спомням 120 000. И не трябваше да се надхвърля тази квота. Общо взето трябваше някой да почине, за да приемат друг. И те бяха доста привилегировани.

 62. 63 Профил на Georgi Nedyalkov
  Georgi Nedyalkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оставете "Чинията " на Бузлуджа така както си е. По нея извънземните се ориентират къде на земята живеят най елементарните и прости хора,чакащи все някой да ги УПРАВИ.

 63. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#11] от "karabastun":Вече има в София. Време е и други градове да се включват. Длъжни са! Този национален ли ще бъде или казанлъшки?
  —цитат от коментар 13 на zhivko6461


  Той казанлъшкият музей на комунизЪма си е бъшкъ.
  Този ще е бузлуджански музей!
  Дето имаше една дума за всички БКП-та, по всички земни кълбета бъшкъ музей.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Весело

  До коментар [#31] от "niksan1":Да, много искаха да влязат в БКП, защото в противен случай си втора ръка. Но още по- трудно се ставаше член на БЗНС. Там имаше квота - доколкото си спомням 120 000. И не трябваше да се надхвърля тази квота. Общо взето трябваше някой да почине, за да приемат друг. И те бяха доста привилегировани.
  —цитат от коментар 62 на krf54523578


  Страх ги е било комунетата БЗНС-то да не надхвърли техния брой и да ги изхвърли от властта, та от далеч са се пазили!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 66 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Тоалетна !
  —цитат от коментар 22 на Булгар


  След писоара на мястото на бившия мавзолей, това ли е новата седесароидна мечта?

 66. 67 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Най -добре е чинията, да се даде под наем на малка дясна партия.Да я ползват за офис и събрания.
  —цитат от коментар 24 на Лозан Чапаев


  -Може за сбор и общо ползване от всичките малки дясни партиии. Общо взето ще си съберат всичките членове и членки, дори с гръмогласните им фенове в този т.н. форум.

 67. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#64] от "Храбър":
  И казанлъшки ли има? Май съвсем съм изгубил дирите на историята и на настоящето на БКП.
  Благодаря! Срамувам се! :(

 68. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "НИКОГА БКП не е наброявала този милион който цитираш ."
  До коментар [#8] от "niksan1":

  Виж, не си прав. Може да не са били точно милион, а да речем 800 хиляди. Но си бяха около милион. То това беше и основния проблем на прехода, как да се изправим срещу цял милион лапачи? Разбира се още на 10.11.89 половината я напуснаха и станаха социалдемократи, седесари, а по-късно отидоха при "царя" и оттам в ГЕРБ. И откъдето минаха оставиха кървава диря, тежки рани и тотална разруха.

 69. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Не че си присвоавам заслуги, но аз още преди няколко години направих предложение. Европейски музеен комплекс на тоталитарното изкуство. С три раздела. Нацизъм-фашизъм, комунизъм и сегашното. Последното го наричайте както си искате, посттоталитаризъм, евроатлантизъм, или просто живот но ръба на ТСВ. Могат да се намерят безброй експонати тук и навсякъде по света. На обекта е просторно, има място за всичко, огромни пространства, площадки с атрибути, паметници, а също пътища, алеи, пътеки и паркинги. Ще се вложат средства, но ефектът ще е невероятен. И много поучителен за всички.

 70. 71 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Посетих Бузлуджа за първи път през декември 1985 г. на организирана ученическа екскурзия. Имаше мъгла и постройката започна да се вижда едва в последните 20-на метра, преди да я стигнем, което я направи още по-внушителна. Тогава бяхме под влиянието на STAR WARS, та фантазията ни взе трескаво да работи при вида на чинията.
  Иначе, монументът прилича на типична култова сграда - с ниско и високо тяло, подобно на църква или джамия. Комунизмът обаче така и не успя да измести и надживее религиите, като обществена идеологическа надстройка. Е, все пак изкара малко повече от фашизма и нацизма.

 71. 72 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#7] от "zhivko6461":

  Не е вярно-държавата не е построила със свои пари това нещо,построи го народът на България по линия на "доброволно" самооблагане!За непосветените-всеки месец ни удържаха "доброволно" част от заплатата за паметника на Бузлуджа...

 72. 73 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Чинията на Бузлуджа да стане една туристическа атракция. Да може да се излиза и на покрива й,като разбира се обезопаси и да може да се вижда околната панорама. От високо може би местността около нея ще изглежда чудесно.

 73. 74 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  А може да го направим и музей на българския вандализъм и безстопанственост...

 74. 75 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев": Соцпропаганда/комунистически политици/, соцфотографи, соцжуралисти, стига, додея ми!

 75. 76 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Като чуя архитект да каже че трябвало да се възстанови и използва за конгреси и симпозиуми и ми става ясно че това са само "архитекти" но не и архитекти.
  Центрове за симпозиуми и конгреси се строят в големи градове и изискват сериозна инфраструктура от хотели, ресторанти, летища и други услуги.
  Нито стотинка не трябва да се два за този кенеф. Няма никаква стойност. Трябва да се закара веднъж един кран който да разруши тези части от покрива които са опасни и могат да паднат и да убият някой. Трябва да се подеме къмпания за доброволци които под наставленията на строителни инженери и техници да махнат опасните части от сградата - висящи орнаменти, стърчащи железа ... така че останалата структура да бъде безопасна. И след това трябва да се остави на мира този въпрос.
  Който иска да ходи и да чака Червената армия там, който иска да ходи и да злорадства, който иска да прави симпозиуми (летни). Това недоразумение така и не е изпълнявало никакви функции и сега няма да изпълнява. Грехота е да се харчат пари за него. Ако искате да събирате пари съберете да нахраните един гладен човек или да му платите парното през зимата или да пратите едно дете на лечение или на училище в Европа но не и за такива простотии.

  California Über Alles
 76. 77 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  ол инклузив хотелите по Белене дето са те пращали само срещу един виц например... Но пък ол инклузив.

  www.soundcloud.com/x2805
 77. 78 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  артистичната общност никога не се е славело с особена задълбоченост. това много ясно си личи при онези, които смятат, че трябва да се запази като "музей", "център", "обект на селфита", "ценна държавна собственост". това е уродлива паметуваща изродски режим архитектурна структура, чието място е при мазволея на мумията на Тарабата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 78. 79 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  в момента вътре в чинията е уникално място ... жалко че н е може да се консервира така... ще липсва само в средата на залата да сияе правешкия паметник на онова нефелно недоразумение бай тошо малоумника

  veni vidi fugi
 79. 80 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#79] от "zabejko":

  още ли мирише на овчи акита.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 80. 81 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1070 Весело

  Живков: "Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно църния дявол ви го е казвал!"

 81. 83 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Днес ми е тръгнало отрано и до края на деня сигурно ще наругая някого... възпитано.
  По повод на "чинията на Бузлуджа".
  Абе хора, това в момента е един бетонен бункер с пробит покрив, в който има останки от мозаечни пана. Защо не се свалят елементите, които имат някаква художествена стойност и да се налепят някъде другаде. Където ще могат да се видят от тези, които имат интерес. И тогава да се мисли какво ще се прави с бетонната коруба и пилона. И да се прави нещо с бизнес план колко ще струва, кой ще го плати и кога ще си избие парите.
  Ако няма переспектива, по добре е да се засади гора наоколо, бункерът да се остави да се саморазрушава. След 100 години ще го преоткрият като храмовете в джунглите и ще стане атракция. Ще има змии, гущери а партийните активисти на БСП ще обличат костюми на Йети и ще привличат туристи да се снимат.
  Хайде стига сме робували на илюзии. Това му било най, онова му било най. Като имаш под ръка няколко десетки хиляди трудоваци и цялата власт и пари, лесно се правят големи работи.
  Истинските големи работа са други - тунелът Монблан, тунелът Фрежус, Суецкият канал, Панамският канал. Да не би те да са по-малки инженерни съоръжения построени на трудни места. Ние се хвалим с един бетонен бункер и го пазим като скъпоценност, а лампите в тунелите ни падат по главите, късат ни се язовирите и ни давят, пием менделеевата таблица от арсен до уран, влаковете ни пътуват по-бавно и несигурно от волски каруци.
  И на целия тоя хал се чудим как да загробим едни пари, за да угодим на някаква партия или на мераците на накой управник да има нещо най.
  Запомнете - не сме на персийския залив, за да хвърляме пари в пясъка или по чукарите. И там рано или късно пясъкът ще погълне суетата.
  По многокрилия петох..ник.
  Същото предложение - демонтирайте паната, които имат художествена ценност и ги аранжирайте на др. място с подходящи обяснения, снимки и т. н. Металната конструкция нарежете на подходяща дължина и я продайте на търг. Хората ще си купят железата - кой за асма на вилата, кой за сенник пред къщата, кой за навес за сеното за магарето или коня. Все полезни и почтени цели. Плочите също продайте - за облицовка на къщата, за градински пътечки на вилата - все ще се намери предназначение.
  Не знам дали там не е най добре да се направи градинка, а не да се превръща в гробищен парк. Не разбирам от тези неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK