Музиканти от операта в Русе поискаха оставката на директора

Музиканти от операта в Русе поискаха оставката на директора

© Държавна опера - РусеМузиканти от операта в Русе поискаха оставката на директора ѝ, съобщава БТА.


"Искаме оставката на директора на Русенската опера Гергана Георгиева, която бе назначена на тази длъжност до обявяването на конкурс", заявиха на пресконференция председателите на синдикатите Милена Недялкова и Момчил Миланов, главният диригент маестро Георги Димитров и концертмайсторът Емил Шейтанов.


Те съобщиха, че е организирана подписка, която досега е подкрепена от около 150 души от състава на операта в Русе. Ще бъде изпратено писмо до министъра на културата и до Гергана Георгиева, с което заявяват искането си тя да не заема поста и незабавно да бъде проведен конкурс за директор, който се бави вече шест месеца.
Музикантите изтъкват като причини за искането си "липса на компетентност и експертиза", нужна за управлението на Държавна опера-Русе, нарушаване на точки от Колективния договор, нерешени административни пропуски, оставени от предишното ръководство, както и забавяне на ремонт на сградата.


Според Димитров не може човек без музикално образование, който доскоро е работил в "Личен състав", да бъде художествен директор на операта. По думите му в операта трябва да влезе Сметната палата, която да извърши проверка.


"От 43 години съм в този оркестър, но такова чудо не е било. В администрацията лявата ръка не знае какво прави дясната", каза Шейтанов.


Гергана Георгиева коментира, че не знае защо ѝ се иска оставката. По думите ѝ Министерството на културата решава и преценява кога и какво може и трябва да направи. "Те ме назначиха на този пост", заяви тя. Тя заяви, че спектаклите вървят добре, има публика и приходи, няма неизплатени заплати и Русенската опера няма задължения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK