Ердоган и Анадолските икономически тигри

Ердоган и Анадолските икономически тигри

© Издателство CielaЕдни го наричат "ислямист", "фашист", "диктатор", "султан", но за други той е защитник на демокрацията, вожд на Републиката, баща на народа. Малко са политиците в световен мащаб днес, които могат да се сравняват с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган – човекът, отговорен за най-голямата трансформация в Република Турция след времето на Ататюрк. Неговата биография "Реджеп Таип Ердоган. Биография", написана от германската журналистка от турски произход Чийдем Акьол, бе публикувана неотдавна от издателство "Сиела". Тя го критикува, но и не отрича, че в първите години от управлението си той успя с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) да измъкне страната си от тежка криза.


"Дневник" публикува откъс от главата "Ислямското икономическо чудо", предоставен от издателството:


Ердоган получава подкрепа от ислямската икономическа буржоазия, от така наречените Анадолски тигри. Тези дълбоко религиозни бизнесмени постепенно превръщат малките си, често фамилни предприятия в средно големи фирми, чиято продукция става известна не само на турския пазар, а и по света. След кратко прекъсване по време на международната финансова криза през 2009 г. икономическият ръст на предприемачите достига през 2010-а и 2011 г. цели 9 процента. "Анадолските тигри" са организирани в икономически съюз, създаден през 1990 г. – MÜSIAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği), който подкрепя ПСР.
Обединението на консервативните бизнесмени в началото дори е финансирало командировките в чужбина на членовете на ПСР срещу обещанието по-късно партията да осигури привилегии за бизнеса им. С общи усилия се печелят и нови пазари извън Европа. Днес във всички съседни държави могат да се намерят перални и хладилници с марките "Арчелик" и "Вестел".


Международен символ на икономическото чудо на ПСР е самолетната компания Turkish Airlines. Заради лошото състояние на машините по-рано абревиатурата на компанията THY се "превеждаше" с They Hate You. Днес авиокомпанията лети до 108 страни (по информация от 2014 г.). Авиокомпанията, която е наполовина държавна, многократно е обявявана за най-добрата в Европа и няма друга, която да се развива с такава скорост. Ако така продължава, въздушното чудо много скоро може да отнеме на германската компания "Луфтханза" първенството в Европа. С безусловната подкрепа на ПСР. Днес THY се чете като They Hug You – те ви прегръщат. Години наред посоката на развитие е нагоре – по-големи, по-бързи, по-напред.


Разбира се, че икономическият растеж се посреща добре от всички. ПСР лети от победа към победа, а отличният баланс се превръща в един от най-силните аргументи за гласуване в полза на Ердоган. И той самият с удоволствие се вижда в ролята на архитект на атрактивни проекти, които един ден ще се превърнат в негов паметник. Един от най-престижните е строежът на новото летище в северната част на многомилионния Истанбул. Първата копка на третото поред летище за града е през 2014 г. и то трябва да стане най-голямото в света и да бъде открито през 2018 г. Планът е през него да минават до 150 милиона пътници годишно.


Друг един проект вече е готов. Точно за 90-ия рожден ден на Републиката през 2013 г. след деветгодишно строителство е открит железопътният тунел "Мармарай" под Босфора. Тунелът, дълъг общо 13.6 км, от които 1.4 км са под вода, свързва европейската част на Истанбул с азиатската и се смята за един от най-големите инфраструктурни проекти в света от последните години. За милиони истанбулци той е и изключително облекчение, понеже им спестява часове обиколки и задръстванията по мостовете. Строителните работи продължават по-дълго от предвиденото заради откритото по време на изкопните работи от археолозите напълно запазено византийско пристанище. В крайна сметка последната дума е на Ердоган и през февруари 2011 г. в един от легендарните си изблици на ярост той обявява, че няма повече да търпи отлагането на проекта заради "някакви си археологически глупости (като) тенджери и тигани".


За Ердоган значение имат само суперлативите, затова третият мост над Босфора, носещ името на палача на алевитите султан Явуз Селим I, трябва да има "най-високите в света колони" – 322 м, да е с 8 пътни ленти и два железопътни коловоза и със своите 1408 м, свързващи Европа и Азия, да стане и "най-дългият железопътен мост на света".


А че заради подходите към него, както и към летището, отново се изсичат гори, това изобщо не е тема за разговор по време на първата копка, на която Ердоган присъства лично; критиката на специалистите по градоустройство и на защитниците на околната среда просто се подминава. И при четвъртия мегапроект – нов плавателен канал край Босфора – не се изслушват хората, които имат някакви възражения. Този изкуствен воден път – проект, който самият Ердоган определя като "лудост" – ще е с дължина до 50 км и ще облекчи Босфора.


Правят се изследвания и изчисления дали проектът е възможен, а желанието на Ердоган е "турският Панамски канал" да бъде открит и пуснат в действие през 2023 г., по случай 100-годишнината на Републиката. Министърът на околната среда Идрис Гюлюдже споделя по телевизията коя е любимата му музика: "Гласът на бетонобъркачките в тази страна не бива да заглъхва. Пат, пат! Този шум ме кара да се чувствам прекрасно."

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  " Министърът на околната среда Идрис Гюлюдже споделя по телевизията коя е любимата му музика: "Гласът на бетонобъркачките в тази страна не бива да заглъхва. Пат, пат! Този шум ме кара да се чувствам прекрасно".

  На тия министърът на околната среда обича бетонобъркачки. Всичко им е наопаки.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Не знам, ама за мен тласка Турция към гражданска война. Освен тази с кюрдите, която не е спирала. Не може младите хора да приемат този първичен ислямизъм, Турция си беше цял век светска държава. Тези чалгии в Истанбул са нещо от едни много стари времена, които на нас българите хич не ни харесват. Дано си намерят новия Ататюрк турците, иначе лошо става. За съжаление и ние ще го усещаме като съседи.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  Турция си беше цял век светска държава. 
  ========
  Аха ....верно е !
  Светска си беше , но васална и задлъжняла ....преврат след пряврат .....и връщане с по 20....30 години назад (егати римата се получи).....
  Убийства на лидери и журналисти , дръзнали да си помечтаят за една по голяма и могъща Турция. Причините .....имало е заплаха на светсгите устои .....цели 50 години. Днес вече не е така ......

  коментар [#3] от "НеКой":

  Bukalemun
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Сега нямате и опозиция, това е огромен проблем. На практика се върви към нещо подобно на фашизъм, само един човек и една партия са прави и имат пълната власт. Не се радвай толкова, тази стабилност за която говориш има прекалено скъпа цена. Просто не си заслужава. Ама пробвайте, вие сте си по силовите изпълнения.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Разстроено

  Реджеп Тайип Ердоган – човекът, отговорен за най-голямата трансформация в Република Турция 
  =========
  Преди него имаше още такива , но тях ги ликвидираха....
  Аднан Мендерес ....обесен от идеологическите съратници на днешната опозиция начело с "ГАНДИ". Провинен за внедряване на една по отворена икономическа политика ....абсурд за тогавашните гео стратегически условия !
  Тургут Йозал .....отровен заради същите стремежи . Далновидния политик си "подписа некролога" , стремейки се да направи много неща за малко време . Ердоан често споменава че продължава да осъществява неговите несбъднати мечти !
  Неджметтин Ербакан ....не бе убит ,но бе принуден да се коалира с Тансу Чиллер , смела жена , умен политик , но без по дълга политическа перспектива и почти обратна ориентация с тази на Ербакан. Двамата направиха рекорд ....27 дневно правителство ! Това е периода на дъното на турската политика ! За половин ден , марката стана двойно по скъпа в Турция !
  Мухсин Язъджъоглу.....катастрофирал с хеликоптер при доста съмнителни обстоятелства и оставен да умре в пранините около гр. Антеп. Тогава дори и израелските разузнавателни служби , признаха , че за максимум 5 минути биха го открили .....
  Има и още жертви дали живота си за да не пречат на светските устои ....журналисти и деятели ....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Разстроено

  . Ама пробвайте, вие сте си по силовите изпълнения.
  ==========
  Винаги !
  Дори и ни най малко съмнение да нямаш !
  До коментар [#5] от "НеКой":

  Bukalemun
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Замисляш ли се, че утре, ако не си съгласен с нещо, което Ердоган направи и го коментираш, дори и тук в Дневник, може да ти спретнат едно производство и да се окажеш превратаджия. Не говоря за турските медии.
  Само питам...

 9. 9 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  бе барай си фара бе сега нали сте свободни

  и журналистите си пишат каквото искат и извънредно положение нямате нито арестуват нито уволняват бе
  анадолска приказка от 1001 нощ

  и само един въпрос че гледам си написал че се мечтае за една по голяма Турция на къде ще става по голяма?

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Аз дори и в момента не съм с гласен с някои негови неща.
  И ги поставям тия въпроси в регионалния център на АКР....
  Има си открити телефони 24 часа и т.н....
  Но това че не съм съгласен , не значи че трябва да тръгвам да му се дървя...
  Има си начини за всичко. ... До коментар [#8] от "НеКой":

  Bukalemun
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Весело

  само един въпрос 
  =========
  Аааа , днес въпроси няма ..... ;)
  Виж Дневник каква изчерпателна статия е изложил тук.....
  Чети и там са отговорите на много неща дет ме питаш ....
  Днес аз ще чета коментари само ..... ;)
  До коментар [#9] от "rfq35526131":

  Bukalemun
 12. 12 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 237 Весело

  Аз дори и в момента не съм с гласен с някои негови неща.И ги поставям тия въпроси в регионалния център на АКР....Има си открити телефони 24 часа и т.н....Но това че не съм съгласен , не значи че трябва да тръгвам да му се дървя...Има си начини за всичко. ... До коментар [#8] от "НеКой":
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  и си много прав да не се дървиш:):):)

  само с писане на глупости и лъжи ще стане

  щото гледам партийната ви линия е насочена в тая посока

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  един бизнес за да има бъдеще и да бъде устойчив требва да се развива по естествен начин в пазарна среда... кат нахендриш едни милярди у една авиокомпания и нагодиш правилата така, че да нема пречки, таа компания става колос на глинени крака... кат направиш пазари и премахнеш ограниченията пред дребните бизнеси на политическо-религиозните си поддръжници те ше наедреят, ма нема да излезат на глобалния пазар, щот там обстановката не е така благоприятна, както при бащицата... ше си се въртат като обръчи (неккви алюзии да имате?) около кръста му в една идилична симбиоза, доде некой ден не бъдат заменени от други по-верни и по-щедри...
  ислямската култура не работи добре за съвременния бизнес... доколкото ги има успешните бизнеси в ислямския свят се крепят или на изкривена в тяхна полза политическа и/или бизнес среда или на финансови облаги от експлоатация на природни ресурси... днешният бизнес непрекъснато иска свежи мозъци за да върви напред и да расте на основата на достигнатото от предишни мозъци... а тея мераклии първо елиминират 50% мозъка, като го обявяват за негоден, щот бил женски... не смеят да разкарат вкиснатия шебек начело на организацията, щот било традиция... и прочее... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":


  Ердоган получава подкрепа от ислямската икономическа буржоазия, от така наречените Анадолски тигри. Тези дълбоко религиозни бизнесмени постепенно превръщат малките си, често фамилни предприятия в средно големи фирми,

  а не ислямската буржоазия какво и се случва?

 15. 15 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#13] от "tucker case":

  абе върви и обяснявай че можеш да построиш Кремиковци но не можеш да го направиш печеливш:):):)

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Ердоган да не забравя, кой му помогна да сътвори това икономическо чудо и на кого са големите инвестиции в Турция.

 17. 17 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 237 Весело

  И той самият с удоволствие се вижда в ролята на архитект на атрактивни проекти, които един ден ще се превърнат в негов паметник.


  няма диктатор който да не е грандоман
  исторически доказателства колкото искаш

 18. 18 Профил на evt
  evt
  Рейтинг: 239 Неутрално

  фактите от икономическия растеж в Турция са налице и никой не може да ги оспори..

  доколко това, е следствие от управлението на Ердоган... Е СПОРНО!

  ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПОСЛЕДИЦИ от неговото управление ще са...... КАТАСТРОФАЛНИ за Турция!

  успех..

  evt
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  Проблема с Ердоган е, че не е уравновесен и губи лесно хладнокръвие.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3043 Весело

  Бря, бря, анадолските тигри що щат в разпадащият се ЕС който не може да се мери с тях по икономическите темпове на растеж. Ами че той ще е спирачка за тези ислямски гении? Хайде създавайте си Ислямски съюз да ударите в земята тъпите европейци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Проблемът на Турция, Русия и Великобритания е огромната мощ и напредък на все по-интегрирания Европейски съюз. Превръщат се в периферни изостаналости с тежък имперски комплекс от най-доброто и богато общество в човешката история.
  Най-невероятното е, че и ние сме част от този триумфално реализиращ се проект.

  Navigare Necesse Est
 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Този Ви коментар изцяло се припокрива с форумното предубеждение, че турците насила били държани под контрол на светски правителства. Изопачавате.

  Значи Тургут Йозал е човекът, който отвори странта към запада. Той докара западните технологии в Турция. А Вие твърдите че прозападните/светските турски среди го убили. Странно.

  И Мендерес пак те светските го убили казвате. Даже лично Кълъчдароглу замесвате. Ами че самият Мендерес е демократ, т.е. светски настроен! Отделно че Мендерес е обесен през 1961г., когато Кълъчдароглу е бил в детската градина тогава.

  Има и още жертви дали живота си за да не пречат на светските устои ....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter

  Има много жертви, ама не можете да твърдите, че са убити, за да се запази светската власт. Вие просто сте наредили всички положителни герои до рамото на Ердоган без никаква връзка. Иска Ви се.

 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Много интересна статия. Обяснява как турската икономика върви нагоре, докато турската лира върви надолу.
  Това е типичен пример, че пропагандата може да убеди масите, но не може да промени фактите. Всички се сещаме за Гьобелс, но дори след като повториш 1000 пъти, че земята е квадратна, тя си остава кръгла.

 24. 24 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#18] от "emototev":

  Фактите за икономическия растеж също така вече са и история. Само загубата на руския пазар за няколко месеца разклати системата здраво. Лирата се обезцени отново ,кредитния рейтинг падна ,отново ,,данните за приходите от туризма са си направо драматични.

  Не отговарям на хейтъри.
 25. 25 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 614 Весело

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Имаше такава идея преди време и Дневник я беше взел съвсем насериозно. Турция и Иран,заедно с няколко сателита бяха тръгнали за правят Икономическа зона /може би на шам-фъстъка? /. Нещо бързо изчезна от ефира тая грандиозна идея.

  Не отговарям на хейтъри.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK