Откъс от "Мъртвите сибирски полета" (том 2) на Виктор фон Фалк

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Мъртвите сибирски полета" (том 2) с автор Виктор фон Фалк, предоставен от Издателство "Сиела".


Историята на руската династия Романови оживява в творбата на един от брилянтните разказвачи на XIX век!


Няколко месеца след излизането на първи том на "Мъртвите сибирски полета" в ново луксозно издание с твърди корици и осъвременен превод на българския пазар се появява и продължението на шедьовъра на мистериозния немски писател Виктор фон Фалк.
Създаденa от един от брилянтните разказвачи в литературата на XIX век, "Мъртвите сибирски полета" (том 2) възкресява спомена за сковалите страната глад и мизерия преди Гражданската война в Русия. Книгата преплита съдбата на династията Романови с житейския път на лидера на нихилистите – Михаил Бакунин, а историята представлява впечатляваща картина на хаос, бруталност и жестокост, но и носеща мъдра печал, носталгия и романтика.


Годината е 1860. За някои Русия означава бляскавото общество на Нева, великолепието на приемите в царския дворец, необятните възможности за власт и богатство. За други обаче тя е майка, която праща най-добрите и заслужили свои синове в Сибир, за да пеят песента на мъртвите. Полетата, които читателят вече познава, не знаят пощада – с всички ужаси и опасности, вледеняващи сърцето и душата и далеч по-страшни от пустинята Сахара.


Под блясъка на висшата аристокрация Русия е обхваната от ноктите на отчаянието и бедността, а хора, които бленуват да сринат стария свят и да съградят нов от руините му, са прегърнали здраво идеите на нихилизма. Обречена любов и революция се борят за надмощие в самото сърце на имперска Русия, тайната полиция дебне иззад всеки ъгъл, а краят на една ера неумолимо наближава – краят на династията на Романови.


Историята на руските благородници Романови е бяло петно в историята, което вече две столетия буди въображението. Произходът на династията, историята на герба и обстоятелствата около свалянето им от престола: до ден днешен историците спорят за всичко, свързано с благородническата фамилия.


Хайнрих Сохачевски е бил известен със своята ексцентричност. През 1899 г. създава съвместна писателско-стенографска група във Виена, а за романа си "Thaddäus Klimschok" ("Тадеуш Климшок") си купува австрийска военна униформа, прогаря я с цигара, като имитира дупки от 7 куршума, и се снима с нея, за да придаде правдивост на разказа. През 1911 г. се отказва от юдеизма и приема името Хари Шеф (Harry Sheff), а по-късно се подписва и под името Виктор фон Фалк.


Със своето творчество Хари Шеф или Виктор фон Фалк е бил един от най-популярните и успешни писатели някога. През 1890 г. излиза романът му "Мъртвите сибирски полета или тайната на руския императорски дворец". През 1916 г. писателят публикува втора версия на творбата под заглавието "Соня или в името на любовта към един невинен заточеник", в която най-скандалните епизоди са смекчени, а някои от имената на героите са променени. Романът е определян като "готически" и като израз на разцвета на руския нихилизъм. Първият български превод на "Мъртвите сибирски полета" излиза през 1940 г., но със смяната на режима книгата е забранена – затвор и съд заплашват всеки, у когото бива намерено копие от творбата.


За първи път от 25 години насам драматичната сага се появява на пазара в ново книжно издание с осъвременен превод и твърди корици.


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Из "Мъртвите сибирски полета" (том 2)


XLV. БОГАТСТВОТО НА ФАЛИЕРИ


Бакунин наблюдаваше загриженото бледо лице на Фалиери, когото държеше в ръцете си. Лицето му бе бледо, а погледът му втренчен, но на него бе изписано ликуване, което казваше:
"Аз съм свободен, вие не можете да ме държите. Аз скъсах оковите и съм вече свободен човек."
Да, той се бе отървал от всички земни мъки.
"Той е свободен – въздъхна си Бакунин, като се опомни, – но аз, аз останах съвсем самичък. Моята участ ще бъде сега още по-тежка и по-мъчна."
Притисна мъртвия Фалиери до гърдите си и в същия миг почувства нещо твърдо в дрехите.
"Какво ли е това? Какво ли има в дрехите му?"


Той го пренесе на по-високо място, където не стигаше водата, и почна да разпаря горната му дреха.
След известно време държеше в ръцете си писмен документ, целият изписан, дълъг около един метър.
Напразно се трудеше Бакунин да разбере нещо от тези точки и чертички, които можеше да разбере само този, който знаеше ключа.


– Ключът – извика Бакунин, – нали той ми говореше за някакъв имот, който искаше да остави на мене. Значи истина е, че Фалиери е имал голям имот? Но как ще разбера тези йероглифи? Този документ може да остане у мене с години и ако остана завинаги заточеник, и той ще остане заровен между тези стени. Абатът е бил доста мъдър човек, тъй като е скрил най-голямото си богатство в тези йероглифи, които трябва да разгадая.


"Ще живея значи – каза си Бакунин, – щом така трябва да завладея всичкия имот на Фалиери, аз ще го открия. С тези милиони, които съдържа този документ, ще постигна целта си. В тази тържествена минута тук, когато не съм сигурен дали ще мога да се избавя от тази тъмница и дали няма да ме постигне участта на този старец, когото държа в ръцете си, заклевам се, че ще употребя всичките пари на Фалиери, ако ги намеря, за подпомагане на бедните и за други благотворителни цели."


Той повдигна мъртвия Фалиери и се помъчи да заспи, но сън никак не идваше. Остана буден дълго, като размишляваше. Изведнъж си спомни за нещо, стана от леглото и се доближи до мъртвия си приятел.
– Бедни ми приятелю, ти трябва да ми помогнеш да се избавя от тази тъмница. Знам, че ако бе жив, щеше и ти да искаш това.


Бакунин мислеше да се спаси с помощта на Фалиери, когото искаше да замени. Той бе слушал, че мъртвите от Петропавловската крепост не ги заравят, но ги оставят в секционния салон, където студентите медици се учат да препарират. Бакунин мислеше, че ако сполучеше да го занесат като мъртъв в секционния салон, ще му се удаде случай да избяга оттам.


Той почна да съблича дрехите на абата и ги облече сам. Като свърши това, той облече мъртвеца в своите. Целия документ скри в дрехите си. После скри мъртвото тяло на приятеля си, целуна го още веднъж по студеното чело и каза:
– Сбогом, драги приятелю, сбогом, мили Фалиери.


Той се промуши през дупката на стената и отиде в стаята на Фалиери.
Бакунин можа да види ясно стаята, тъй като водата бе спаднала.


Той намери тука разни работи и инструменти и се чудеше, че Фалиери не ги бе използвал. Когато разтърсваше сламата на кревата му, видя една дебела книга. Бакунин я разтвори и видя чудни букви, с които бе написано на френски:
"Тука ще намериш ключа на тайното ми завещание."


"Най-после намерих отговора на загадката."
Значи това не бе за него тайна: можеше да прочете добре къде се намира богатството на Фалиери


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  конкретния цитат напомня доста за "Граф Монте Кристо". Книгата съм я чел преди около 50 години. Тогава много ми хареса и помня, че я прочетох на един дъх.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Както книгата на Александър Дюма "Граф Монте Кристо" съм прочел, така и филма от 2002 г. съм гледал. И са ми харесали и двете произведения.

  "Мъртвите сибирски полета" не съм го чел, нямало го е през комунизма, бях доста често в антикварна книжарна навремето(преди 1992 г.) и купувах стари книги. Или не ми е направило впечатление обложката, което е малко вероятно. Игрален филм не съм чул да има.

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Чел съм я книгата. Описва се доста картинно деспотичното управление в Русия, произвола и мъченията на властта. Като че ли нищо не се е променило там за един век и нещо! На места обаче автора е прекалено многословен.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Новият превод не струва. Тромав, неточен, непълен, дилетански.
  Два пъти прочетох цитираният откъс и в старото ми издание, и в немски оригинал от 70-те.....
  Това е интерпретация на бг.превода от първото издание,
  Нещо, което забелязвам да се случва все по-често на книжният ни пазар.
  Полуграмотни преводачи вземат старо издание, правят преработка на текста и го пробутват за нов превод.
  Тъпо, долно и граничещо с измама.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#2] от "slan777":

  имаше го. имам го и мога да ти го покажа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Любопитно

  До коментар [#2] от "slan777":имаше го. имам го и мога да ти го покажа.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  За какво става въпрос. Аз съм чел само "Граф Монте Кристо" на Ал.Дюма, но не и "Мъртвите сибирски полета" на Виктор фон Фалк. Какво ще ми покажеш, като не съм чел "Мъртвите сибирски полета"?

  Es muß Geld fließen!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#6] от "slan777":

  това баба ти ли го е писала?
  "Мъртвите сибирски полета" не съм го чел, нямало го е през комунизма,

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Беше любимия роман на мама.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  а "Скитникът евреин" ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 553 Любопитно

  До коментар [#6] от "slan777":това баба ти ли го е писала?"Мъртвите сибирски полета" не съм го чел, нямало го е през комунизма,
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Не е била баба.
  Но наистина не съм и знаел за романа и не съм търсил за него нарочно. Сега на тази възраст не чета повече от 100 страници наведнъж, предпочитам да гледам филми. По-бързо е от четене на книга.Моят лозунг е, както е и е в подписа ми: "Да си бърз, е решението". Мразя бавните неща, и нещо ако става бавно, го оставям.

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#10] от "slan777":

  беше апокрифен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6422 Неутрално

  По списък имам книгата и повече от час я търсих, но къде ти в тия пълни секции ще ми трябва мнооого време...Помня че я прочетох на един дъх, вероятно около началото на 90-те години на миналия век.

 13. 13 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Aбe, xоpa, Виe нe cтe ли чeли гpaф Монтe Кpиcто?!? Тaкъв явeн плaгиaт e тpyдно дa ce глътнe!!! Дaжe имeнaтa нa гepоитe ca лeко ,,поpyceни"…

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Така и не прочетох романа, не ми допадна още от началото. "Моите" два тома си ги сглобих и подвързах сама - имам романа в подлистници, отпечатани през 40-те години на м. век от изд-во и печатница "ИГНАТОВЪ" А. Д., София, ул. "Търговска" 6, събирани от баба.
  Това, което ме впечатли, беше, че на гърба на повечето кОли имаше различни въпроси от издателя към читателите, помествани мнения за качеството на този роман, за героите му, както и какви други романи биха си купували читателите в този вид - едно прилично проучване на пазара.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3929 Весело

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ми то в онези години всичко беше апокрифно само съчиненията на ТЖ стояха гордо по рафтовете на книжарниците!

  klimentm
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Книгата не може да се мери с "Граф Монте Кристо". Историята с бягството си е откровено плагиатство от романа на Дюма.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  [quote#21:"Dimiter Tsvetkov"][/quote]

  Има издания през 1940 и 1991 година.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3929 Весело

  До коментар [#21] от "Dimiter Tsvetkov":

  Книгата има фототипно издание от 89/90 година,тогава си го купих захванах да я чета но бързо я захвърлих а сега не я знам дори къде е.Не я препоръчвам на никой,скучна работа.

  klimentm
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3929 Весело

  До коментар [#21] от "Dimiter Tsvetkov":

  Книгата има фототипно издание от 89/90 година,тогава си го купих захванах да я чета но бързо я захвърлих а сега не я знам дори къде е.Не я препоръчвам на никой,скучна работа.

  klimentm
 25. 25 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#20] от "bajhuj_2010":

  Тъкмо щях да напиша нещо за замъка Иф. Фабулата е доста елементарна!

 26. 26 Профил на operationsusie
  operationsusie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Претенциозна анотация, гръмка реклама, а истината е тъжна. Грубо търговско начинание, без капка грижа за книгата или читателя. Използва се старият превод от 1940 г. (остарял и по принцип с доста несъвършенства), за да не се плати за нов; неизвестен "редактор", който толкова може, го пипва малко, но явно в цялото издателство няма нито един професионален преводач или редактор, който да им каже: това не звучи добре, не се прави така. Вие сте срам за гилдията, "Сиела", доколкото изобщо имате право да се смятате за част от нея.

 27. 27 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Глупости. Не политизирай. Няма нищо общо.

  Мъртвсите Сибирски полета също като Рокамбол, който е в 13 тома, също като Капитан Драйфус, са типични сапунки за своето време. Четох ги като бях на 14 години.
  Полетата в Раша, Рокамбол във Франция, Англия, и т.н, Драйфус пак във Франция. Едни и същи бози се случват навсякъде. Даже ако не се лъжа граф Естерхази участваше и в двете книги на Фон Фалк.

  До коментар [#26] от "operationsusie":
  По-добре стар превод, но добър отколкото нов превод, но лош.

  Вече давам пари за книга на български само и единствено след като прочета 3 от главите. Няма ли част от книгата в резюме някъде да видя как върви превода - не, нямам желание да мъча себе си.

  Жената е покана за щастие
 28. 28 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#2] от "slan777":
  Имаше го, но се намираше трудно, даже и в антикварните. И двата тома на "Мъртвите сибирски полета", и трите тома на "Капитан Драйфус" (от същия автор). За около две месечни заплати можеше да се купи. И после се чудиш защо си ги дал. Наивно-приключенски четива. Историческите събития са само загатнати кулиси.

  Мърфи е оптимист!
 29. 29 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  откъса ми звучи ужасно, наистина ли няма кой да направи кадърен превод

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  Слаба книга, която дължи търговския си успех на елементарна публика. Липсата на пазара я превръща в легенда, а не литературните и достойнства.

  Еретик
 31. 31 Профил на efron33
  efron33
  Рейтинг: 233 Неутрално

  НА 1000000000000000000000% СЪМ СИГУРЕН ЧЕ НИТО ЕДИН ОТ ПРЕДНО КОМЕНТИРАЩИТЕ НЕ Я ЧЕЛ ИЛИ НЕ Е ДОКОСВАЛ ТОЗИ ВЕЛИК РОМАН. АЛОУУУУУУУ УВАЖАЕМИ КУРВИ И ПЕДАЛИ ЧЕТЕТЕ СИ ЛЮБИМИЯ ВИ КУРЕЛЮ И НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ВЪРХОВИ РОМАНИ КОИТО НЕ СА ЗА ПРАЗНОГЛАВЦИ

 32. 32 Профил на efron33
  efron33
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "valve_stem":

  ЧЕЛА ГИ НА 14 ГОДИНИ ХАХА. ОСВЕН КУРЕЛЮ ДРУГ ЧЕЛА ЛИ СИ МА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK