Спомен за Вапцаров

Спомен за Вапцаров

© Красимир ЮскеселиевПървият ми спомен за Вапцаров беше собственото ми удивление от факта, че е бил в Кипър. То идваше от стиховете "И онзи див копнеж по Филипините, по едрите звезди над Фамагуста". Бях още малък и още мислех, че Маркс Енгелс е един човек, вероятно руснак.


В къщи нямахме телевизор, нямаше интернет, имахме телефон, дуплекс, за който знае какво е това, комшиите отгоре нямаха телефон и идваха понякога да се обадят от нас, после оставяха две стотинки до телефона, колкото струваха градските разговори, ние все им казвахме да си приберат парите, а те все казваха, че ако си ги приберат, другият път ще им е неудобно да си поискат да се обадят.
Радио не слушахме освен баща ми, който слушаше по няколко пъти на ден световната емисия на Би Би Си, прилежно и тихо като молитвите на прилежен мюсюлманин. Къщата притихваше. Той сякаш знаеше всичко, което се случваше по света, но никога не казваше откъде. Беше завършил Американския колеж в Симеоново, после беше учил във Виена и вероятно по една от тези две причини не му разрешаваха да пътува в чужбина.


За мен източник на информация за света не беше Би Би Си или баща ми, а баба ми. Вероятно тя първа е споменала пред мен Вапцаров, към когото хранеше откровено човешко съжаление, защото си беше отишъл млад, хубав и талантлив. Топлите и чувства може и да идваха по македонска линия или защото идваше от образовано семейство, а не "като тия шумкари, които не са завършили и второ отделение", както обобщаваше тя целия управляващ, интелектуален и военен елит от онова време.


Аз я питах къде е Фамагуста, тя ми каза, че е в Кипър, остров някъде между Гърция и Турция. Някаква амалгама с неясна идентичност, като Маркс Енгелс. Място, на което със сигурност не би могъл да отидеш. За мен беше загадка как така Вапцаров е бил хем комунист, хем е ходил в чужбина. Може би съм си мислел, че комунистите не са пътували в чужбина, а когато са дошли на власт, са забранили и на всички останали. СССР, Чехия и ГДР не бяха точно чужбина, те бяха на Изток, а Кипър на Запад. Такава беше политическата география на едно дете. Освен това Вапцаров го бяха разстреляли на има-няма 500 метра от вкъщи.


Минаха години, пораснах и независимо от абсурдния начин на преподаване на литература в училище, а може и точно заради това, за мен Вапцаров си остана добър поет с трагично объркана съдба, който беше ходил в чужбина. Знам, несправедлив образ, Вапцаров не беше единственият, който беше ходил в чужбина. Но детските спомени може да са всичко друго, но не и справедливи.


Споменът е публикуван във "Фейсбук"

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Неутрално

  ''Какво ще ни дадеш, историйо,

  от пожълтелите си страници? –

  Ний бяхме неизвестни хора

  от фабрики и канцеларии,  ний бяхме селяни, които

  миришеха на лук и вкиснало,

  и под мустаците увиснали

  живота псувахме сърдито.  Ще бъдеш ли поне признателна,

  че те нахранихме с събития

  и те напоихме богато

  с кръвта на хиляди убити.
  ...................................................''

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  "... за мен Вапцаров си остана добър поет..."!?!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Един от най надарените български поети, след Яворов, Ботев и Лилиев.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Талантлив поет, но това залитане към болшевиките му струва скъпо.
  Самият той към края си се усеща, че не е това начинът да се налага една идеология, но вече е късно. Поне ни остави страхотните си стихове.

 5. 5 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Неутрално
 6. 6 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Талантлив, безспорно, макар политическата му дейност (волно или неволно) да опетнява творчеството му.
  Но определено забравяте други: Смирненски, Кирил Христов, Гео Милев (изумителен интелектуалец, с не по-малко страшна съдба), Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев (когото учехме в училище, без да го разбираме, както впрочем и голяма част от учителите ни) ...
  Според мене класациите по талант са напълно безполезни, защото са въпрос на личен вкус и предпочитания.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Така пишат повечето културтрегери. Уж за Вапцаров, пък 60+ процента за семейството и себе си...
  Вапцаров винаги е бил изкривяван или неразбран. Още докато е жив, другарите му го корят за поемата "Двубой", защото не я разбират. След 1944 трябваше да го превърнат в светец, затова биографията му беше окастрена. След 1989 се премина към мръснички недомлъвки, сякаш целият му живот е изпълнен с кофти тайни. Информацията е оскъдна и противоречива, всеки се опитва да каже нещо ефектно, а истината за отношенията с баща му и жена му става все по-неясна.
  А иначе - талант! Няма друг, който да казва толкова важни неща с толкова прости думи.

  Еретик
 8. 8 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пролет моя, моя бяла пролет,
  още неживяна, непразнувана,
  само в зрачни сънища сънувана,
  как минуваш ниско над тополите,
  но не спираш тука своя полет.

  Бифор енд невър, дето имаше един майтап.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  Великият Вапцаров е преведен на НАД 90 езика. А авторът мърси с това пълно с нечистоплътни внушения "творение" името и паметта му !!!
  Присъдена му е и награда за мир, посмъртно в Париж 1949 г. Това Попов явно не го знае защото тогава интернет са имали само членовете на Политбюро. А пропуска факта кои "активисти" и членове имаха телефони. Не бил имал и телевизор !!! горкия направо репресиран.Защо ли не споменава точната година на "спомените си". ПОКАЗАТЕЛНО е , че е закърмен с Маркс и Енгелс и е знаел за тях преди телевизията .
  Не обичам хора, които си кривят душите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":Талантлив, безспорно, макар политическата му дейност (волно или неволно) да опетнява творчеството му.Но определено забравяте други: Смирненски, Кирил Христов, Гео Милев (изумителен интелектуалец, с не по-малко страшна съдба), Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев (когото учехме в училище, без да го разбираме, както впрочем и голяма част от учителите ни) ...Според мене класациите по талант са напълно безполезни, защото са въпрос на личен вкус и предпочитания.
  —цитат от коментар 6 на Gai-jin


  Разбира се, че са лични предпочитания, макар, че има и обективи неща. Има хора, родени да мислят в стихове. Тези, които изброих са от тях.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както винаги пишеш безсмислици.
  Уважавам Вапцаров и неговата поезия. Доколкото съм чел, цар Борис III се е интересувал за поета Вапцаров, но не е получил положителен отговор.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Любопитно

  Не че има нещо общо с Вапцаров - ама да поправя понятията на автора''имахме телефон, дуплекс, за който знае какво е това, комшиите отгоре нямаха телефон и идваха понякога да се обадят от нас, после оставяха две стотинки до телефона,''
  телефон, дуплекс, не е това , а дублиран телефон, когато комшията ти , с който сте свързани - говори, ти не можеш да говориш ...особено неприятно е, ако остави слушалката отворена и излезе !
  Пък кой откъде идвал да оставя стотинки - не е никакъв дуплекс, а липса на телефон!

  [email protected]
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#11] от "stedim":

  кое точно е безсмислица? статията е НЕЛЕПА>явно нищо не знаеш от онези времена. Дори не знаеш, че телефонът у дома не струваше две стотинки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  авторът обаче не казва защо комшиите са ходели да телефонират докато ги слушат и докладват а не до телефона на ъгъла.
  Свенливо не споменава и длъжността си редактор 1985-1990 г. в сп Факел, на която се назначаваха смо проверени, верни и вербувани кадри на Партията !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Да знаеш ти живота как обичам!
  И колко мразя
  празните
  химери..." Н. Вапцаров (1909- 1942)- ХХ- век
  "Една му с билки раната върже,
  друга го плисне с вода студена,
  третя го в уста целуне бърже..." Х. Ботев (1848- 1876)- XIX- век 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Човек да ви завиди ...колко сте осведомен,другарю старшина!Даже отношението на царя и власта са Ви ясни....сякаш сте били член на Компартията....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Та казвам аз,

  понеже няма

  олио

  и хлябът е

  от мъката по-чер,

  един е лозунга:

  Терора долу!

  Съюз със СССР!


  Това стихове ли са или долнопробна съветска пропаганда? Стихове са и са писани от "големия" според някой поет терорист Вапцаров.
  Вапцаров е терорист, каквито са били комунистите преди 9.9.1944. За това е осъден на смърт, защото е подготвял терористичен акт от който са щели да загинат десетки хора, а не заради комунистическите му убеждения.

  "Какво тук значи някаква си личност?"

  Това също го е казал поета терорист Вапцаров и то разкрива античовешката същност на комунистическата идеология за която човешкият живот не означава нищо. Човекът е една бурмичка в античовешката комунистическа машина, унищожила стотици милиони човешки живота.
  Като правоверен комунист безродник Вапцаров прегръща изцяло коминтерновската измислица за македонската нация и става македонец. Факт, който старателно се прикрива или премълчава от тези , които го величаят като поет.

  "независимо от абсурдния начин на преподаване на литература в училище, а може и точно заради това, за мен Вапцаров си остана добър поет с трагично объркана съдба, " казва Юлиян Попов

  Абсурдът ще е , ако Вапцаров продължава да се преподава в училище, както е абсурдно също така на негово име все още да има кръстени улици и училища.
  След краха на комунизма Вапцаров трябва да бъде отречен като терорист и комунистически поет, в чиято поезия се възвеличава една човеконенавистна идеология , която не зачита човешкият живот за нищо.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#16] от "Messerschmitt":

  Като прочетеш и ти доста хиляди книги и учебниции ако имаш необходимия чип, Може би и ти след доста декади ще понаучиш едно друго !!! Надявам се да си вденал нишката в кросното.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Когато искате да наклепете някого, винаги казвате, че е един от вас. Явно много ви е срам от вас самите. И с право.

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Като поет Вапцаров е рядък талант. Качествата му като човек свършват с това, че се е оставил да го оплетат в мрежата на терористичната комунистическа партия. Човек сам кове съдбата си и носи пълна отговорност за това.
  Според мен, най-трагичното в характера на Вапцаров е неговият идеализъм. Той действително, дълбоко и безвъзвратно е смятал, че всичко, което върши, е за доброто на хората.
  ПС Не мога да не спомена, че Цар Борис, преди да подпише смъртната присъда, се е допитал до Елин Пелин и Багряна, дали Вапцаров представлява ценност за българската култура. Те са отговорили отрицателно. Пиша го, защото тези дни сегашният ни президент обяви Елин Пелин за носител на българщината или нещо подобно...

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Гневно

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  вие сте от милиционерското червено потекло. Ние нямахме телефон. но пък имахме телевизор и слушахме битълс и танцувахме туист на загасени лампи заради онези с телефоните които веднага донасяха на милицията и на ДС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Гневно

  До коментар [#20] от "Дон Кихот":

  аз знам само за Багряна , за която градските легенди говорят, че си е отмъстила, защото Вапцаров я пренебрегнал като жена.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  До коментар [#19] от "Alarmstufe: Rot":

  тогавашната милиция пристигаше мълниеносно (особено по донос)и то без луноходи(още ги нямаше) а не като сегашната след часове(ако въобще дойде) !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Като поет Вапцаров е рядък талант. Качествата му като човек свършват с това, че се е оставил да го оплетат в мрежата на терористичната комунистическа партия. Човек сам кове съдбата си и носи пълна отговорност за това. Според мен, най-трагичното в характера на Вапцаров е неговият идеализъм. Той действително, дълбоко и безвъзвратно е смятал, че всичко, което върши, е за доброто на хората.ПС Не мога да не спомена, че Цар Борис, преди да подпише смъртната присъда, се е допитал до Елин Пелин и Багряна, дали Вапцаров представлява ценност за българската култура. Те са отговорили отрицателно. Пиша го, защото тези дни сегашният ни президент обяви Елин Пелин за носител на българщината или нещо подобно...
  —цитат от коментар 20 на Дон Кихот


  Не е точно така! Борис, никога не е подписвал смъртни присъди, поради своята мекушавост. Подписвал ги е вместо него вътрешния министър. Питането към Багряна не от Борис, а по време на съдебния процес срещу Вапцаров. Багряна не отговаря, а кимва с глава. За Елин Пелин, пак е друго. Като приятел на Борис, той е имал пряк достъп до него и група български интелектуалци му предават писмено искане за помилването на осъдения Вапцаров. И тук нещата стават неясни, или Е. Пелин не проявява особена инициативност или Царят е бил по това време на лов.

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Аз също доскоро го смятах за добър поет с трагично объркана от руснаците съдба - казват му, че трябва да работи за македонска нация и той се отрича от България, казват му, че трябва да работи против България в полза на СССР и той го прави. Но след като прочетох делото му, вече не мисля за него като за такава жертва. Все пак той е доста високопоставен организатор на терористична дейност. Не е обикновен явочник или камикадзе, а заместник на ръководителя на терористичната дейност в България Цвятко Радойнов.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Както казах по-горе,

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА": Когато искате да наклепете някого, винаги казвате, че е един от вас. Явно много ви е срам от вас самите. И с право.
  —цитат от коментар 19 на Alarmstufe: Rot


 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Гневно

  До коментар [#25] от "spiegel":

  Бил е световно признат(награда за мир) и истински МЪЖ. Явно това много ТЕ дразни !!!
  Надявам се ти е известно колко си незначителен в сравнение с КОЛОСА и ТАЛАНТА Вапцаров.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alarmstufe: Rot":

  Това е истината. ама на теб не ти изнася.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Великият Вапцаров е преведен на НАД 90 езика.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Не съм знаел, че на планетата Земя има толкова много езици. Вероятно и на македонски език е преведен.
  Доколкото си спомням трудовете на Тодор Живков са преведени на над 20 езика , но това не го прави голям писател или философ.
  По комунистическа линия по време на студената война с пропагандна цел творчеството на комунистическите поети и писатели се превеждаше на всички всевъзможни езици. Това обаче не ги прави велики. Правеше ги "полезни" за световната комунистическа пропаганда.

 30. 30 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Добър поет - да. Признат - сигурно. Но според мен истинските мъже не стават терористи.

 31. 31 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дано не кажеш и че е истински българин, защото той е бил верен на Коминтерна и се се смятал за македонец.

 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":Дано не кажеш и че е истински българин, защото той е бил верен на Коминтерна и се се смятал за македонец.
  —цитат от коментар 31 на spiegel


  Стига с това опростенчество! За какъв се е смятал Вапцаров вие няма как да знаете. Но има един интересен факт в биографията му. Баща му е убит от главорезите на ВМРО.

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това е поредната ти лъжа. Няма обаче кой да ти се върже вече.

 34. 34 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#32] от "von_seeckt":

  Има как да знам, защото сам Вапцаров е писал за това през 1938, тоест малко преди да започне терористична дейност. Той пише, че е македонец и че трябва да се работи за насаждане на македонско национално самосъзнание и за свободна Македония, против великобългарския шовинизъм.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#32] от "von_seeckt":Той пише, че е македонец и че трябва да се работи за насаждане на македонско национално самосъзнание и за свободна Македония, против великобългарския шовинизъм.
  —цитат от коментар 34 на spiegel


  Никола е срам за баща си , който е бил комита и виден деец на ВМРО, борец за българщината на Македония.
  Никола Вапцаров е пример до какво морално падение може да стигне човек , прегърнал фанатично комунистическите идеи.

 36. 36 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Та казвам аз,понеже нямаолиои хлябът еот мъката по-чер,един е лозунга:Терора долу!Съюз със СССР! Това стихове ли са или долнопробна съветска пропаганда? Стихове са и са писани от "големия" според някой поет терорист Вапцаров. Вапцаров е терорист, каквито са били комунистите преди 9.9.1944. За това е осъден на смърт, защото е подготвял терористичен акт от който са щели да загинат десетки хора, а не заради комунистическите му убеждения."Какво тук значи някаква си личност?"Това също го е казал поета терорист Вапцаров и то разкрива античовешката същност на комунистическата идеология за която човешкият живот не означава нищо. Човекът е една бурмичка в античовешката комунистическа машина, унищожила стотици милиони човешки живота.Като правоверен комунист безродник Вапцаров прегръща изцяло коминтерновската измислица за македонската нация и става македонец. Факт, който старателно се прикрива или премълчава от тези , които го величаят като поет."независимо от абсурдния начин на преподаване на литература в училище, а може и точно заради това, за мен Вапцаров си остана добър поет с трагично объркана съдба, " казва Юлиян ПоповАбсурдът ще е , ако Вапцаров продължава да се преподава в училище, както е абсурдно също така на негово име все още да има кръстени улици и училища.След краха на комунизма Вапцаров трябва да бъде отречен като терорист и комунистически поет, в чиято поезия се възвеличава една човеконенавистна идеология , която не зачита човешкият живот за нищо.
  —цитат от коментар 17 на tacheaux


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  АБСОЛЮТНО ТОЧНО И ВЯРНО !!!!

  А за "таланта" на Вапцаров много може да се говори.
  Колко други поети и писатели от "буржуазните"
  години преди 1944г можем да си спомним извън
  официално одобрените за преподаване от
  комунистическата върхушка.
  Колко форумци са чели нещо от ГЕОРГИ РАЙЧЕВ
  от НИКОЛАЙ РАЙНОВ, от НИКОЛАЙ ЛИЛИЕВ....
  Абсурдността на комунистическото "образование"
  продължава и днес.

 37. 37 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "stedim": статията е НЕЛЕПА
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Baпцapoв е дocтaтъчнo велик зa дa бъде пaзен aвтopитетът мy oт тaкивa кaтo Юлиaн Пoпoв.
  Aвтopът нa cтaтиятa - Юлиaн Пoпoв – иcкa дa cе oтъpкa във Baпцapoв зa дa бъдe зaбелязaн.

 38. 38 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Никола е срам за баща си , който е бил комита и виден деец на ВМРО, борец за българщината на Македония.
  Никола Вапцаров е пример до какво морално падение може да стигне човек , прегърнал фанатично комунистическите идеи.
  —цитат от коментар 35 на tacheaux


  И как от падението да се отрече от България стига до престъплението да върши тероризъм срещу нея.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Весело

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  значи според теб излиза, че авторът е закърмен с комунистическия поет. Възможно е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hawaii":

  "Та казвам аз,понеже няма олио и хлябът е от мъката по-чер,един е лозунга:Терора долу!Съюз със СССР! "

  Тези "стихове", които приличат на лоша проза са писани по време на Голодомора , когато в СССР милиони са измирали от глад.

  "Терорът долу!"

  Пише поетът терорист Вапцаров , осъден точно заради терористичната си дейност.
  "Стиховете" на Вапцаров са не само пошли, те са цинични.

 41. 41 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux":

  "Абсурдът ще е , ако Вапцаров продължава да се преподава в училище, както е абсурдно също така на негово име все още да има кръстени улици и училища."
  ============================
  Удобно забравяш, че Вапцаров е призовал за съюз със СССР, а ВБ и САЩ го "послушаха".
  Прав си за македонизма, но той не е основна линия в живота му, а само залитане. И днес в Банско има достатъчно залитнали.
  От гледна точка на Османската империя всички комити са терористи, но историята /българската/ е преразгледала това виждане.
  При цялата идеализация на Третото царство, далеч не всички са живели прекрасно. Промяна на политическия курс е изглеждала като лек за обществените недъзи. Нямало е откъде поетът да знае за предстоящите 45 години встрани, от които още не сме се върнали.

  Звучиш като някои образователни експерти след 1944, които искат изгонването на Вазов от училищата, защото е чорбаджийски син.

  Еретик
 42. 42 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  "Никола е срам за баща си , който е бил комита и виден деец на ВМРО, борец за българщината на Македония"
  ===========================
  Просто конфликт на поколенията. Йонко Вапцаров сбъдва своите мечти - родният му край е присъединен към България, той става околийски управител и приятел на царя. Какво повече? Увлеченията на сина по литературата и левите идеи изглеждат като признак на мекушавост. Бащата го праща да учи във Варна и му осигурява кариера във флота, Кольо прави каквото си знае.
  Този конфликт е част от премълчаните неща в биографията му, които непрекъснато се доизопачават. Нямам претенциите да ги познавам в детайли.

  Еретик
 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1249 Гневно

  В този форум има много жалки хорица, но много гнусното е, че коментират величието Вапцаров.

 44. 44 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  От гледна точка на Османската империя всички комити са терористи, но историята /българската/ е преразгледала това виждане.
  —цитат от коментар 41 на Костадин Иванов


  От гледна точка на Османската империя са терористи, а от гледна точка на България са борци за свобода. И Вапцаров от гледна точка на СССР е борец в тила на врага, но от гледна точка на България той е терорист и родоотстъпник.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#41] от "Костадин Иванов":

  "Удобно забравяш, че Вапцаров е призовал за съюз със СССР, а ВБ и САЩ го "послушаха". "

  А ти удобно отбягваш контекста в който Вапцаров призовава Съюз със СССР!
  Защото нямало олио и за да не бъдел хляба по-чер. Когато отправя тези призиви, в СССР са умирали милиони от глад. В България може хлябът да е бил "чер", но не е имало глад.

  "Звучиш като някои образователни експерти след 1944, които искат изгонването на Вазов от училищата, защото е чорбаджийски син."

  Не е ли много претенциозно да сравняваш Вапцаров с Вазов?
  Засрамете се.

 46. 46 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hawaii":значи според теб излиза, че авторът е закърмен с комунистическия поет. Възможно е !
  —цитат от коментар 39 на КМЕТ В СЯНКА


  От мене излиза,че авторът,като всички от неговото поколение
  е изучавал ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ "величия" като Вапцаров,
  Пеньо Пенев.....и прочее......

  Късметът и на автора,и на всички нас е,че не е изучавал
  като връстниците си в СССР
  такива НАБЕДЕНИ "ПОЕТИ" КАТО МАЯКОВСКИ
  И ПОДОБНИТЕ МУ...........

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Удобно забравяш, че Вапцаров е призовал за съюз със СССР, а ВБ и САЩ го "послушаха".
  —цитат от коментар 41 на Костадин Иванов


  Когато Вапцаров е призовавал съюз със СССР

  този който го е послушал е ХИТЛЕР и РИБЕНТРОП

 48. 48 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#36] от "Hawaii":значи според теб излиза, че авторът е закърмен с комунистическия поет. Възможно е !
  —цитат от коментар 39 на КМЕТ В СЯНКА


  Др.кмет няма нужда да защитаваш комунистическите терористи толкова открито, може да го правиш и леко завоалирано. Вапцаров, оставям настрана творческата му дейност, си е бил комунистически терорист, който се е борил за свалянето на властта с незаконни средства и който е подкрепял една враждебна на България азиатска държава.

 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Хубав спомен на автора, споделен с нас.
  Винаги ме е удивлявали това настойчиво желание на бедни духом да включат лакти и зъби да изблъскат заслужилите в полза на своите фаворити (фаворити по коренно различна линия на таланта им). Така талантливия комунистически или партизански поет става по-талантлив от просто талантливия, или просто гениалният поет, писател или художник, които са онеправдани тогава и следва да се чувстват виновни сега. Определението комунистически или партизански е предимство за форумника тук дори и сега...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  До коментар [#17] от "tacheaux. Прав си за македонизма, но той не е основна линия в живота му, а само залитане.
  —цитат от коментар 41 на Костадин Иванов


  Е, щом това национално предателство , да се отречеш от рода си и да започнеш да служиш на чужда враждебна държава наричаш безобидно "залитане", няма смисъл да се спори с теб.

 51. 51 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Когато Вапцаров е призовавал съюз със СССР този който го е послушал е ХИТЛЕР и РИБЕНТРОП
  —цитат от коментар 47 на Hawaii


  Аз бих допълнил, че когато Вапцаров призовава за съюз със СССР, Сталин и Хитлер са съюзници, а СССР насърчава България да влезе в Тристранния пакт и казва, че при сключване на пакт България-СССР, сам ще влезе в него. Така че Вапцаров косвено е агитирал за влизане в Тристранния пакт.

 52. 52 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Спомен за Вапцаров
  ...................
  Спомен за Бин Ладен. След някоя и друга година, когато другарите ислямо-комунисти вземат тук и там властта, и ако Бин Ладен е оставил десетина стихотворения, то той ще се учи наизуст в училищата и младите джихадисти ще си имат ценни детски спомени за големият поет-антифашист Осама бин Ладен.
  А за Вапцаров - един терорист, осигурявал оръжие за атентати на Бойните групи на БКП. От в "Дума" :
  "На 17 септември 1941 г. чрез Иван Масларов поетът се среща с ръководителя на Централната военна комисия Антон Югов. Югов му поставя задачата да замине за Варна. Там да се свърже с дейците на военната организация и чрез тях да предприеме мерки за издирването на пристигналата втора група български политемигранти от СССР. Те били слезли с подводница на 28 срещу 29 август 1941 г. на устието на река Камчия, но все още с тях не била установена връзка.
  Вапцаров заминава за Варна и полага големи усилия за изпълнение на задачата. Той се връща на 23 септември, за да докладва на Югов за изпълнението, обаче още на 17 септември Югов заедно с други партийни функционери е задържан и интерниран, затова поетът докладва за своята мисия на Масларов. Той пък от своя страна уведомил Антон Иванов, който временно бил поел ръководството на военната организация.
  В началото на ноември 1941 г. ръководството на военната организация е поето от Цвятко Радойнов с псевдоним Васил. Той е деец с голям организационен опит.

  Радойнов пристигнал в България от СССР с подводна лодка"

  nemo malus felix, minime corruptor.
 53. 53 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  В този форум има много жалки хорица, но много гнусното е, че коментират величието Вапцаров.
  —цитат от коментар 43 на dedo pepo


  И какво е "величието" му? Че е слугувал на враждебна на България държава? На това се казва национално предателство, другарю. А пък намеците от някои за "родолюбие" на Вапцаров са смешни,след като той безпрекословно е служил на СССР. Между другото, преди 1944год. поезията му не е била призната. И съвсем не поради политически причини...

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#52] от "СДС":

  Част от самопризнанията на Вапцаров. Писани са собственоръчно:

  "Именувам се Никола Вапцаров. В момента на арестуването ми заемах длъжност при ЦК на БКП в комитета, който ръководеше т. нар. специална работа.
  От партийните хора трябваше да се отделят най-смелите и заедно с нелегалните да формират бойни групи. В случай на война със СССР те трябваше да прекъсват жп линии, телеграфи и телефони, да изхвърлят влакове, да подпалват вагони, цистерни и шлепове с муниции. Начело на този комитет беше поставен Васил, чието истинско име не знам. Той беше дошъл от СССР с подводницата. Аз бях втория член на комитета и получих псевдонима Лозан. С нас често идваше и Стоян, истинското му име не знам, предполагам, че той е бил завеждащ бойните групи в София. Два пъти пренасяхме взрив на ул. "Тодоровци". При нас дойде още едно лице от ЦК, Васил го наричаше Стареца. Връзки съм имал и с Кирчо , не знам истинското му име, той държеше връзките с провинцията. Негов заместник беше Пешо."

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":


  До коментар [#17] от "tacheaux. Прав си за македонизма, но той не е основна линия в живота му, а само залитане.
  —цитат от коментар 41 на Костадин Иванов

  Е, щом това национално предателство , да се отречеш от рода си и да започнеш да служиш на чужда враждебна държава наричаш безобидно "залитане", няма смисъл да се спори с теб.
  ===============================
  На Македония ли? По това време не съществува такава държава. Ние я признахме първи през 90-те. Както съм посочил, в Банско още има такива залитнали.

  Еретик
 60. 60 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "GreenEyes":
  "Връзки съм имал и с Кирчо, не знам истинското му име..." и т. н.
  не знаел имената, но е виждал лицата им, физиономиите. били са ченгета, за това са го и гръмнали, и Царя не е жив- на 9. 9. 44- та "пътят е чист"

 61. 61 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "GreenEyes":
  "Връзки съм имал и с Кирчо, не знам истинското му име..." и т. н.
  не знаел имената, но е виждал лицата им, физиономиите. били са ченгета, за това са го и гръмнали, и Царя не е жив- на 9. 9. 44- та "пътят е чист"

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Иван Костадинов вече отговори - не бил българин

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK