Пловдивската галерия отново показва старинните си гравюри

Пловдивската галерия отново показва старинните си гравюри


Пловдивската художествена галерия отново ще извади на показ колекцията си от старинни гравюри от периода XVIII - началото на XX век. Най-представителната част от нея ще бъде изложена на втория етаж на залата за съвременни изложби на ул. "Княз Александър I" №15 от 3 до 31 август, съобщават оттам.


Повечето от произведенията са гравюри върху мед, създадени в ателиетата на Лувъра (Chalcografie de Louvre). Друга част са правени при братята Кюнцли, от Дардоаз – Париж, от Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, и при Сгрили – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен и библейски характер, портрети, пейзажи, битови и дворцови сцени.


Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж "Свети Августин", съществувал в Пловдив до 1948 година. Цялата колекция "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" се състои от над 100 оригинални френски, немски и италиански творби.


Към нея има каталог с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градска художествена галерия - Пловдив, беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът беше реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK