Видео: Картини на български майстори връщат блясъка си с краудфъндинг кампания

Видео: Картини на български майстори връщат блясъка си с краудфъндинг кампания

© ОрганизаторитеРегионалният етнографски музей - Пловдив, и фестивалът "Нощ/Пловдив" провеждат първата у нас кампания за групово финансиране през интернет (краудфъндинг) с цел реставрация на картини. Целта е да бъде върнат блясъкът на 20 произведения на важни български художници като Енчо Пиронков, Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Петко Владов, Елза Гоева, Колю Витковски, които ще бъдат показани за пръв път в рамките на фестивала на 15, 16 и 17 септември.


Няколко от платната са на Енчо Пиронков - лице на Пловдивската художествена школа от 60-те години на миналия век и име на известната галерия в града, показва във видеоклипа реставраторът Ваня Христева. В лабораториите на института "Старинен Пловдив" специалистите разкриват част от любопитния процес по реставрацията, включващ почистване и подсилване на платната с ленти, изпъване, покриване със защитен лак и възстановяване на оригиналните цветове и напуканите участъци.


Кампанията "Да върнем картините в музея" навлиза в решителната си фаза преди края си на 5 септември. До момента са събрани 40% от 3800 лв. - неголемият минимум, необходим за възстановяването на всички платна - 3800 лева. Всеки може да дари сума по свой избор през българския краудфъндинг сайт Plаtformata.bg. Така ще подкрепи и тройния юбилей на Регионалния етнографски музей - 100 години от създаването му, 170 години от построяването на знаковата къща Куюмджиоглу, в която той се намира, и 80 години от смъртта на основателя на музея – етнографа Стою Шишков.
Резултатите от работата на реставраторите до момента ще бъдат показани в специална изложба, която ще се открие на 15 септември.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK