"Космонавтите само минават" - един френски дебют за българската 1989 г. идва у дома

"Космонавтите само минават" - един френски дебют за българската 1989 г. идва у дома


"Космонавтите само минават" - един отличе́н френски дебют за Юрий Гагарин, Кърт Кобейн и българската 1989 г., най-сетне излиза и у нас. Първият роман на Елица Георгиева впечатли французите с прочита си на промените в България през очите на малко момиче и бе номиниран за серия награди, преди да спечели приза за хумор "Андре Дюбрьой". Утре, 13 септември, книгата, преведена от френски от Росица Ташева, ще бъде представена лично от авторката си с пърформанс във Френския институт.


Георгиева е родена в София през 1982 г., но от 15 години живее в Париж, където се занимава паралелно с писане, пърформанс и документално кино. Явно й се удава, защото третият й филм - "Всяка стена е врата", получи две награди от известния фестивал Cinéma du Réel и също ще бъде представен тук.


"Космонавтите...", излезли през август 2016 г. под знака на Gallimard, бяха набелязани първо от журито на "Флор" - учредена от Фредерик Бегбеде награда, чиито лауреати през годините са били Амели Нотомб и Мишел Уелбек, после от "Рьоне Фале" и "111-а страница", а сега чакат решенията на три награди на френските гимназисти.
Защото всичко започва от училището и борчето на Юрий Гагарин, засадено от космонавта в двора на столичното 138 СОУ. Главната героиня мечтае да покори космоса като него, подкрепяна в мисията от дядо си - някогашен партизанин. Но идва 1989 г. и героите се променят, на мястото на Гагарин е Кърт Кобейн. Докато дядо й е объркан, а една трета част от населението се ориентира към бързо забогатяване, героинята расте и се чуди защо идолите й ги застига мистериозна смърт.


"Космонавтите само преминават" (ИК "Колибри") ще бъде представена утре от 19 ч. във Френския институт, а "Всяка стена е врата" - в рамките на фестивала Cinelibri през октомври тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK