Изложба, вдъхновена от 80-те години, ще събере група "Виолетов генерал"

Изложба, вдъхновена от 80-те години, ще събере група "Виолетов генерал"

© Боряна Венциславова, Дома артМитичната ню уейв група от 80-те години "Виолетов генерал" ще се събере за еднократен концерт във Водната кула в Лозенец. Повод е изложбата на живеещата в Австрия съвременна художничка Боряна Венциславова "Ние сме част от колекция", която размишлява над съзряването на своето поколение в България, съвпаднало със "съзряването" на българския преход. Това е и годишната изложба за съвременно изкуство на австрийското посолство, съобщават съорганизаторите от фондация "Дома арт".


Заела името си от песен на друга уейв група - "Нова генерация", "Ние сме част от колекция" е личен разказ по фрагменти, "накъсан" като самата епоха, пише кураторът на изложбата за България Вера Млечевска. Във вертикалното пространство на водната кула нейните инсталации, фотографии, обекти и видеа се редуват и си говорят с текстове на песни, изрезки от вестници и ключови моменти от 80-те и началото на 90-те години, които всички помнят, но за които сякаш все още няма общ разказ.


"Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет: анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност", пише кураторът. "Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от "чужбина". 90-те оформиха и символична топография, начертана от многобройните обувки изтъркани между кино Дружба, Кравай, Аптека или "Калното".

"Ние сме част от колекция" бе открита снощи и ще продължи до 22 октомври с работно време от вторник до събота, 11-18 ч. На 30 септември от 18.30 ч. Боряна Венциславова и Вера Млечевска ще направят кураторски тур из изложбата. Той ще бъде последван от концерт на "Виолетов генерал" - една от групите, създали "самоделния" и чисто български звук на епохата заедно с "Нова генерация", "Ревю", "Кале", "Воцег и чугра". За пръв път от много години "Генералът" ще се събере в пълен състав.


Изложбата е и първа в новия живот на Водната кула като постоянно изложбено пространство - галерия +359:. Съдържателите му казват, че то ще се фокусира върху съвременното изкуство и ще организира регулярни изложби. Адресът му е София, кв. Лозенец, ул. Галичица 13. Боряна Венциславова е интердисциплинарна художничка, която работи в областта на фотографията, филмът/видеото, инсталации, пърформативно и медийно изкуство. Носител е на наградата за изящни изкуствa на град Виена за 2017 г., на Австрийската държавна стипендия за изящни изкуства през 2013 г., 2009 start стипендия, 2006 награда на филмовия фестивал в Кьолн, награди за изкуство от Сузман щифтунг, Ото Путчер фонд и други. Била е резидентен артист в Банф/Канада (Банф Център), Атина (Снехта), Лондон (ACF), Рим (BKA), Нюkасъл (ISIS Arts), Бъркли (CEC Artslink), Лос Анджелис (MAK Schindler), Чикаго (BKA). Работите ѝ са включени в редица частни и обществени колекции. Живее и работи във Виена и София. През 2017 е отличена с Австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK