От фонтана с кола до скритите скулптури из града: чудесата на започващата днес "Нощ" в Пловдив

Миниатюрна скулптура на Исак Кордел

© Организаторите

Миниатюрна скулптура на Исак КорделДиетична кола ще бликне от известният Фонтан на пеликаните на площад "Стефан Стамболов" в Пловдив в 19 ч. последователно тази днес, утре и в неделя. Събитието е един от акцентите на започващата днес тридневна "Нощ" в Пловдив, най-големият фестивал в града, за който музеи, галерии и клубове ще работят до малките часове на нощта, а изложбата "Тук навсякъде" ще заложи малки и големи чудеса из града - произведения на артисти от Австрия, България, Израел, Франция, САЩ и други държави.


Фонтанът с кола, или "Любовен скок" - скулптура, е дело на американския художник Майк Буше и част от самостоятелната му изложба Private Idano в галерия "Сариев". Представял се на Венецианското биенале, "Манифеста" и други престижни форуми и близък сътрудник на друг известен американски художник - Пол Маккарти, Буше се интересува от популярната култура, нетрадиционните материали и социалните експерименти.


Някогашният "Детмаг" на главната ще отвори отново врати за Нощта.

Някогашният "Детмаг" на главната ще отвори отново врати за Нощта.


За участието си в изложбата "Манифеста" миналата година представя произведение на име "Цюрихският товар", което опакова 80 тона екскременти - "произведеното" от жителите на швейцарския град за един ден. "Любовен скок" е част от продължителния му проект да ползва като материал собствена диетична кола. През 2010 г. той осъществява скулптурата "Басейн с кола в плоската пустиня" [Flat Desert Cola Pool], басейн в пустинята в Калифорния, пълен със 100 хиляди литра кола. Изложбата Private Idano показва най-новите му творби от периода 2015-2017 г. и ще остане до 25 октомври.
Другаде из Пловдив старият магазин "Детмаг" ще отвори врати за първи път за част от изложбата "Тук навсякъде", с която организаторите на нощта от "Отворени изкуства" отбелязват своята 10-годишнина. В нея с нови произведения ще участват някои известните български имена, изявявали се в Нощта през годините - Лъчезар Бояджиев, Светлана Мирчева, Димитър Шопов, Войн де Войн, Melformator и др.


Инсталацията Flat Desert Cola Pool на Майк Буше в Калифорния

Инсталацията Flat Desert Cola Pool на Майк Буше в Калифорния


Втората част на проекта с куратор Владия Михайлова взима града като свой обект и сцена. В рязка смяна на мащаба миниатюрните скулптури на израелския художник Исак Кордал ще надничат от улуци, ще висят от лампи или ще се крият в локви. Френските автори Аделин Швайцер, Фред Сеше и Наоюки Танака ще предложат различен поглед към Пловдив в 25-минутните си "режисирани разходки" с помощта на технологии за виртуална реалност (с предварително записване на [email protected]), а австийският павилион за съвременно изкуство FLUCA на ул. "Отец Паисий" ще представи собствена изложба на съвременно изкуство. "Копчетата" на Пловдив, католическата катедрала "Свети Лудвиг" и търговски комплекс "Екселсиор" ще домакинстват на различни събития.


Джаз, класически и оперни концерти, партита, събития за деца и разбира се, специалните програми на галерии и музеи ще съпътстват поредната "Нощ". Пълната програма по часове и места може да бъде открита на официалния сайт на събитието. Организаторите са се погрижили и за приложение за смартфон.


Джаз, оперни и рок концерти на открито ще завършат вечерта

Джаз, оперни и рок концерти на открито ще завършат вечерта


    Всичко, което трябва да знаете за:

    Ключови думи към статията:

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK