"Ваканциите" на Даниела Олег Ляхова в галерия "Кредо бонум"

"Ваканциите" на Даниела Олег Ляхова в галерия "Кредо бонум"

© Даниела Олег Ляхова, "Кредо бонум"Рисунки, живопис и една авторска книга на известния сценограф Даниела Олег Ляхова (1967 – 2014) в галерия "Кредо Бонум" за пръв път представят по-малко познатата страна на творчеството й - като абстрактен художник.


Произведенията в изложбата "Ваканции" са подбрани сред стотици творби от ателието й от сестра й - художничката Надежда Олег Ляхова, и куратора Мария Василева. Приживе сценографът показва много малка част от тях. Затова решението дали и какво да бъде изложено от този личен свят е трудно, казва Василева пред "Капитал".


В края на краищата надделява нуждата да бъде познат художникът, чиито постижения - три аскеера и два икара за работата й с най-известните български режисьори - са само част от един процес на непрекъснато търсене. Ляхова рисува много и от самото начало, основно през ваканциите между два театрални сезона, откъдето идва и името на изложбата.
В живописта си Даниела Олег Ляхова експериментира с различни материали и техники, включително восък, който и позволява да играе с отношението между форма и светлина. Според Мария Василева тя винаги се стреми "към максимална синтезираност на образа, лаконичност, работа не с реално съществуващи обекти, а с техните знаци".


"Ваканции" включва произведения, създадени между 1990 и 2006 г. Тя ще ще бъде открита до 9 октомври.


"Ваканциите" на Даниела Олег Ляхова в галерия "Кредо бонум"

© Даниела Олег Ляхова, "Кредо бонум"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK