Концерт и 24-часов пърформънс ще свържат един покрив и един сутерен в София

Организаторите Виктория Драганова и Войн де Войн

© (c) Swimming Pool

Организаторите Виктория Драганова и Войн де ВойнДве инсталации, пърформативен концерт с творби на българския авангарден композитор и диригент Иван Спасов (1934 - 1996) и 24-часов пърформънс на художника Войн де Войн ще свържат две от най-интересните нови пространства за изкуство в столицата в първия Sofia Art Weekend. Заемайки името си от разкошния римски палат на император Нерон Domus Aurea, той ще започне тази вечер с представяне на композитора в галерия Swimming Pool на покрива на бул. "Цар Освободител" 10 и ще продължи през нощта в Aether в сутерена на "Княз Борис I" 39.


Идеята е на създателите на двете места Виктория Драганова и Войн де Войн, които домакинстват на събитията от днес до 30 октомври и се надяват това да прерасне в традиция, която да включи и други алтернативни пространства. На галериите си, движени с ентусиазъм и собствени сили в не особено благоприятстващата среда, те явно гледат като на домове, които периодично отварят вратите си за разкоша на нестандартни събития.


Aura на Симеон Симеонов

© Aether

Aura на Симеон Симеонов


Първото, тази вечер - "Небесно синьо утро, залез и път след залеза", ще бъде разговор за творбите на Спасов плюс инсталация, която иска да онагледи музиката. Един от проводниците на съвременната класическа музика в България, Спасов е особено известен с интерпретациите си на българския фолклор чрез похватите на авангардната композиция. Освен на симфонии, концерти, музика за театър и филм, солови и особено хорови песни, които му донасят международна слава, той пише една (незавършена) опера и пиеси в духа на инструменталния театър, които нарича хепънинги.
Това наследство ще бъде припомнено с разговор с музиковеди и преподаватели от ръководената от него Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив тази вечер, както и с пърформативен концерт на 30 септември от 19 ч. В него ще прозвучат произведения за пиано, глас, цигулка и бонгос с Димитър Наков (пиано), Ева Перчемлиева-Тъканова (сопран) и Недялчо Тодоров (цигулка), които обаче няма да бъдат представени в класическия формат, а ще използват интересното пространство на галерията с басейн на покрива и две тераси, позволявайки на посетителите да се движат из концерта.


Aether

© Aether

Aether

Преди това обаче, още днес в полунощ, ще започне пърформънсът Bodily Templates на Войн де Войн в Aether. Художникът, който от известно време е в София и даже стопанисва собствено пространство - първо за хора и после за изкуство, казва той - започва като съвременен танцьор в Холандия, преди да започне да показва собствените си пърформънси на места като Музея за съвременно изкуство MoMA и изложбата Documenta. Те често са свързани с продължителни ситуации в затворени пространства, в които той въвлича публиката в общуване. Сегашният ще има четири цикъла в продължение на 24 часа и за кратко ще бъде прекъснат от откриването на инсталацията на Симеон Симеонов Aura (18-22 ч. в петък). Тя представлява пневматична мембрана, която постепенно се издува, за да погълне цялото пространство.


След уикенда инсталацията, вдъхновена от Иван Спасов в Swimming Pool, ще може да бъде разгледана до 8 октомври.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK