Изложба в Париж проследява "еротичната година" на Пикасо

82-годишната Мая Видмайер-Пикасо, дъщеря на художника и Мари-Терез Валтер, посети изложбата в навечерието на откриването й.

© Reuters

82-годишната Мая Видмайер-Пикасо, дъщеря на художника и Мари-Терез Валтер, посети изложбата в навечерието на откриването й.Изложба, посветена на "чудната година" на Пабло Пикасо, се открива днес в музея "Пикасо" в Париж. Озаглавена "1932: Еротичната година", тя проследява и най-плодовития период в живота на художника, когато той създава някои от знаменитите си произведения и затвърждава статута си на един от най-великите модерни артисти, разказва "Ройтерс".


Роден в Испания, но прекарал по-голямата част от живота си в Париж, през 1932 г. Пикасо създава над 300 творби. Изложбата в музея му във френската столица събира около 100 от тях от различни музеи и частни колекции, включително шедьовърът "Сънят" (Le Rêve) - портрет на любовницата му Мари-Терез Валтер, който през 2013 г. бе закупен от щатски бизнесмен за рекордната сума от 155 млн. долара. В изложбата е и друга картина, която изобразява Валтер - "Момиче пред огледалото", от колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.


"Сънят" (вляво), която през 2013 г. бе купена от щатски бизнесмен за рекордната сума от 155 млн. долара. На нея е изобразена Мари-Терез Валтер.

© Reuters

"Сънят" (вляво), която през 2013 г. бе купена от щатски бизнесмен за рекордната сума от 155 млн. долара. На нея е изобразена Мари-Терез Валтер.


Нарекохме 1932-ра "еротичната" година на Пикасо, защото за него еротиката е движещата сила, казва кураторката Виржини Пердисро пред "Ройтерс". "Тези произведения, основно живопис, носят силен сексуален и еротичен заряд и именно чрез него художникът създава най-силните си произведения."
1932-ра е и годината, в която Пикасо открива две големи свои самостоятелни изложби, една в Париж и една в Цюрих. Смята се, че през целия си живот испанецът е създал 13 500 картини и 300 скулптури. Той почина през 1973 г. на 92-годишна възраст.
Френският президент Емануел Макрон и дъщерята на Пикасо и Валтер - Мая, посетиха изложбата в навечерието на днешното й откриване. Тя ще остане в музея "Пикасо" до 11 февруари.


Френският президент Емануел Макрон също разгледа изложбата в навечерието на откриването й.

© Reuters

Френският президент Емануел Макрон също разгледа изложбата в навечерието на откриването й.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK