Откъс от "Октомврийската революция" на Дъглас Бойд

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Октомврийската революция" с автор Дъглас Бойд, предоставен от Издателство "Сиела"


Ценно изследване за Октомврийската революция излиза в навечерието на годишнината ѝ!


В навечерието на стогодишнината от Октомврийската революция на български език излиза ценно изследване, посветено на събитието, променило облика на света. В книгата си "Октомврийската революция" бившият британски агент под прикритие Дъглас Бойд проследява зараждането на комунистическата идеология, събитията, които довеждат до революцията в Руската империя през пролетта на 1917 г., как е организиран болшевишкият преврат и съдбата на неговите ръководители.
Подробно изследване на бивш британски агент под прикритие проследява в книга историята на Октомврийската революция и основните действащи лица, които стоят зад нея. "Октомврийската революция" от Дъглас Бойд разказва хронологично всичко важно за събитията от октомври 1917 г., които промениха света и до наши дни влияят на международните отношения.


Датата е 7 ноември (25 октомври по стар стил) 1917 г., мястото е столицата на Руската империя Петроград (преименуваният няколко години по-рано по патриотични причини Санкт Петербург). С митичния изстрел от крайцера "Аврора" е отбелязано началото на преврат, за който се говори вече цял век, но еднозначната историческа оценка е все още невъзможна.


Пропагандата на СССР обяви Октомврийската революция за най-важното събитие в човешката история, а фактите около болшевишкия преврат бяха съзнателно замъглявани и подменяни в продължение на десетилетия – много забранени за споменаване събития излизат наяве чак след разпада на Съветския съюз в началото на 90-те. Въпреки това все още броят на митовете и легендите по темата, които витаят в публичното пространство, е огромен. Бившият британски таен агент от времето на Студената война Дъглас Бойд опровергава немалка част от тези митове, позовавайки се на факти от множество достоверни исторически източници.


В изследването си "Октомврийската революция" (с подзаглавие "Истината за революцията, която промени света") Бойд се спира на ключови за периода теми и личности, проследявайки биографиите на Маркс, Енгелс, Ленин, Троцки и Сталин. Лидерите на тази "народна революция", разкрива Бойд, са всичко друго, но не и работници, нито руснаци – Ленин е дисидент от татарски произход, Троцки е украински евреин от буржоазно семейство, Сталин е грузинец и агент на царската тайна полиция "Охранка", който така и не се научава да говори правилно руски.


Сред разгледаните в изданието теми са още реформите в Руската империя след загубената Руско-Японска война, финансирането на болшевиките, което включва препиране на немските пари през шведска банка и търговец на оръжия, натрупал състоянието си през Балканските войни, и др.


Подкрепена с множество документи и цитати от авторитетни изследвания, от книгата на Дъглас Бойд научаваме всичко за началото на една от най-големите трагедии в историята на човечеството.


Дъглас Бойд е повече от интересна личност. Работил е като таен агент на Великобритания по време на Студената война. През 1959 г. е заловен и разпитван от агенти на КГБ и Щази в Източен Берлин. След като прекарва известно време като политически затворник и се разминава на косъм от изпращане в ГУЛАГ, при неочаквано стечение на обстоятелствата агент Бойд е освободен. Именно това негово житейско събитие го подтиква да напише книгата The Solitary Spy: A Political Prisoner in Cold War Berlin, в която разказва подробно за видяното и преживяното като политически затворник по време на Студената война. "Октомврийската революция" е първата му книга, която излиза на български език.


Преводът от английски е на Деян Кючуков
Адаптацията на корицата е на художника Дамян Дамянов


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Октомврийската революция", Дъглас Бойд


БЕЛИ НОЩИ, ЧЕРВЕНИ ДНИ


В продължение на няколко месеца Ленин и другите революционе¬ри в емиграция следят хаоса по бойните полета и улиците на Русия от безопасно разстояние в Швейцария, като същевременно преговарят със служители на германското външно министерство за безопасен и приемлив начин да се завърнат в родината си. Един от сериозно об-мисляните варианти е да бъдат транспортирани тайно до фронта, а после да се уреди примирие, през което да преминат руските линии, но това е отхвърлено, защото твърде очевидно би ги изобличило като германски агенти.


Накрая се съставя план с надеждата, че завръща¬нето им ще предизвика още стачки по градовете и бунтове в армията, принуждавайки временното правителство да моли за мир, и ще даде възможност на Централните сили да прехвърлят до милион войници на Западния фронт. Германското министерство на външните работи се ангажира на 25 март тайно да ги превози до балтийския бряг, а оттам през неутрална Швеция и Финландия до Русия. Единственият недостатък на маршрута е, че британските агенти във Финландия биха могли да им попречат да прекосят финско-руската граница.


Като доказателство, че в съмнителните подривни операции няма нищо ново под слънцето, мисията е одобрена от самия германски канцлер Теобалд фон Бетман-Холвег, преговарящ с Ленин чрез верига от посредници. Кайзерът първоначално не е информиран за коварния ход.


Параноята е характерна за революционерите. Ленин и Григо¬рий Зиновиев, неговият най-близък тогавашен съратник – роден като Хирш Апфелбаум и известен още като Овсей-Хершон Радомилски, – се опасяват, че по-нататъшният им престой в Швейцария може да ги дистанцира от революционните членове на временното правител¬ство и от техните другари болшевики в Петроградския съвет. От друга страна, ако се завърнат в Петроград тъкмо в този момент, може да ги обвинят, че са германски агенти – каквито всъщност те са.


За да из¬глежда, че са действали по собствена инициатива и без чужда помощ, е договорено да пътуват в трета класа със специален влак, ползващ се с екстратериториални права, докато прекосява Германия. Ленин осо¬бено се притеснява от факта, че е почти неизвестен на широката руска общественост. Той дължи авторитета си сред емигрантските кръгове отчасти на тайната подкрепа от европейските агенти на Охранката, но дори и там не успява да работи с никого по-продължително време, без да предизвика поредния разкол.


За огромно облекчение на малкия кръг посветени сред герман¬ското висше командване и министерството на външните работи на 4 април революционерите в емиграция уведомяват, че "двайсет до трий¬сет души" са в готовност да потеглят за Русия. На 16 април 1917 г. групата, сред която са съпругата на Ленин Крупская и нейната при¬ятелка Инеса Арманд, настояща негова любовница, се качва на "за¬печатания влак" в Берн.


Инеса Арманд е пренебрегвана от историята години наред, защо¬то връзката й с Ленин представлява държавна тайна, разкриваща, че той е имал човешки слабости, а и поради духа на женомразство в ста¬линисткия Съветски съюз, омаловажаващ ролята на жените в револю¬цията. Всъщност тя е много повече от "случайно увлечение". Родена е като Елизабет-Инес Стефан д’Eрбанвил, дъщеря на френски оперен певец и учителка по музика. Баща й умира, когато е едва петгодишна, и с възпитанието й се заемат френските й леля и баба, работещи като преподавателки в Русия.


Променя името си от Инес на руско звучащо то Инеса и на осемнайсетгодишна възраст се омъжва за Александър Арманд, син на заможно семейство, притежаващо текстилни фабрики в град Пушкино. Повлиян от радикалните философски течения, Алек¬сандър приема отворен брак, при който тя му ражда четири деца, пре¬ди да роди още едно, от брат му Борис. И той подобно на Инеса е социалист и се опитва да организира работниците във фабриките на родителите си. Нейната филантропска дейност пък включва създаване на училище за бедни деца. През 1903 г. тя се присъединява към Социалдемократическата работническа партия, а на следващата година напуска съпруга си и заминава за Швеция, където участва във феми-нисткото движение.


Завръщайки се в Русия, прекарва кратко време в затвора, но е освободена по силата на манифеста на Николай II от 1905 г. Повторно е арестувана на 9 април 1907 г. за разпространение на болшевишка пропаганда и осъдена на две години заточение, но избягва и се връща в Париж, където се запознава с Ленин, Зиновиев и други болшевики. Понеже говори свободно пет езика, през 1911 г. Ленин я прави генера¬лен секретар на Комитета на чуждестранните организации, създаден с цел поддържане на връзка с всички болшевишки настроени емигран¬ти в Западна Европа и поставянето им под негов контрол.


Крупская отбелязва всеобщото възхищение от широката културата на Инеса, способността й професионално да свири на пиано и нейния жизнера¬достен нрав. Прямата в оценките си руско-еврейско-италианска акти¬вистка Анжелика Балабанова, от друга страна, критикува новодошлата във вътрешния кръг, че се облича твърде скучно, за да угоди на Ленин, и че повтаря робски всяка негова дума, на какъвто и език да говори.


През 1912 г. Инеса отново е в Русия, за да работи около изби¬рането на болшевишките кандидати за Думата. През септември пак е арестувана и прекарва шест месеца в затвора. След освобождава¬нето си заминава за Краков, където се намира Ленин, и наема стая в близката къща на Каменев. Според Крупская присъствието й внася живот и веселие в мрачната, обсебена от революцията болшевишка среда. Десетгодишната й връзка с Ленин е общоизвестна, а според Колонтай и Балабанова тя ражда и шесто дете от него.


Заедно с Колонтай и Крупская е също редактор на вестник "Работница". Въпреки интимната си близост с нея Ленин безмилостно критикува писанията й и се държи с нея като със слугиня, както впрочем и с всички остана¬ли. През Първата световна война, докато живее с Ленин и Крупская в Швейцария, Инеса вярва, че Русия трябва да продължи да се бие до победен край. Ленин от своя страна иска Русия да приключи войната – колкото повече хаос, толкова по-добре. Никой от близките му сърат¬ници, включително и Инеса, не смее да му противоречи.


Тъй нареченият "запечатан влак" всъщност представлява един-единствен вагон с осем второкласни и третокласни купета. Семействата пътуват във втора класа, а самите мъже са натъпкани в трета. Ленин, Крупская и Инеса разполагат със самостоятелно купе. При един случай Ленин изскача от него, крещейки на останалите да пазят тишина, защото му пречат да работи, а при друг – за да реши проблем с опашка пред тоалетната. Тогава кара всички да си вземат листчета с номера и да чакат реда си.


"Тайното" пътуване започва по странен начин. Швейцарското контраразузнаване следи отблизо руските конспиратори от самото начало на войната. Това е официалният полицейски доклад, отразяващ заминаването на групата на Ленин:


Експресният влак, в който имаше един вагон, пълен с руски революционери, трябваше да тръгне в 3:20 следобед. Видях и руснака на име Ленин, който очевидно бе лидер на групата. Изглеждаше, че събитието трябва е тайно, но на гарата присъ¬стваха още приблизително 100 руснаци и от двата пола. Те изпращаха заминаващите със смесени чувства. Онези, които подкрепяха войната срещу Германия докрай, псуваха като ка-руцари, наричаха пътуващите немски шпиони и провокатори и им викаха: "Всички ще ви избесят, еврейски подстрекатели такива!".


Имаше още викове "Провокатори, подлеци, свине" и други подобни. Щом влакът потегли, пътниците и много от другарите им на перона запяха Интернационала, докато дру¬гите пак закрещяха "Провокатори! Шпиони!" и т.н.
Вратите на вагона остават заключени през цялото пътуване, като право на излизане имат само двамата съпровождащи немски офицери. Единствената спънка в целия план възниква, когато вагонът пропуска връзка някъде в Германия, защото поради съображения за сигурност железопътната администрация не е уведомена за неговото съществуване.


Това принуждава двамата офицери да настанят инкогнито групата революционери в малък провинциален хотел. Многократно възпроиз¬вежданата емблематична съветска картина "Ленин на Финландската гара", която го показва в края на пътуването, героично изправен на фин¬ландски локомотив № 293 и поздравяващ аплодиращата тълпа, подобно на повечето комунистически символи е пълна измислица. Пристигайки в Петроград на 3 април (по нов стил), той излиза от купето и е завлечен от група болшевики работници в бившата "Царска чакалня", по-късно преименувана на "Народна".


Без да обръща внимание на приветствена¬та реч на Чхеидзе, председателя на съвета, той поздравява присъства¬щите от името на Февруарската революция, сякаш е бил основен неин двигател, като не споменава и дума за действителните й водачи.


Ескортират го до дома на примабалерината Кшесинска, превърнат в щаб на петербургския болшевишки комитет. Тук той отново показва презрение към съвета, временното правителство и почти всички останали. Но моряците от 2-ри балтийски флот открито го обвиняват, задето е приел германски пари и помощ. Отвън демонстрират студенти, а делегация от ранени войници и матроси развява транспаранти, призоваващи "Ленин и компания" да се върнат в Германия, където им е мястото.


След като чува речта му в сградата на Думата на следващия ден, друг бивш емигрант, член на ЦК на болшевиките, ко¬ментира, че Ленин вече не е марксист, а анархист. Всеобщото мнение не се различава особено, а Керенски казва: "Този човек ще унищожи революцията!". Революциите са скъпо начинание и болшевиките са щедро финансирани от Германия през верига от банки, тайно прехвърлящи пари по специални сметки. Използват се доверени канали и фир¬ми паравани, така че средствата да не могат да се проследят обратно до германското правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  "Дисидента от татарски произход" е с прадядо, който се казва Мишко Бланк, а дядо му - Исраел Бланк. Не ми се струват татарски тези имена.

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Трябваше да се казва: "Еврейската болшевишка революция в Русия".

  http://grigorsimov.blog.bg/politika/2010/04/16/evreiskata-bolshevishka-revoliuciia-v-rusiia.529665

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Няма спор - Кланът Родшилд е финансирал болшевики,меншевики и мурзилажа към тях!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2987 Весело

  "Пропагандата на СССР обяви Октомврийската революция за най-важното събитие в човешката история" .... докато не последваха няколко подобрения на световният рекорд за най-велика събитие първо от Мау Цзе Дун и след това от династията Ким

  подпис
 5. 5 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Пак ли полуистини ? Айде стига. Комунистическият интернационал е братството на еврейските банкери ръководено от световния синедрион. Оттам идва и финансирането. Както и на всички цветни революции в наши дни. Дори и до ден днешен има болшевизъм в кибуците. Така че ни е пределно ясно кой разпространява тази зараза.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Дали Ленин и неговите съратници са немски агенти, няма голямо значение. Началото на революцията се поставя със залпа на Аврора и завземането на зимния дворец, но това е само началото.Истинската битка започва с началото на гражданската война, която е война на живот и смърт и която води до истинския разгром на бялата гвардия и на царизма. Победата на народа в тази война е предначертана, защото този народ е бил потискан, мачкан и унижаван векове наред от богатите, Така че не Ленин е осугурил победата на комунистите, а народът, който е отхвърлил потисничеството и е искал да вземе съдбата си в свои ръце.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6989 Любопитно

  Ммдаа и Ленин с групичката си се оказаха соросоиди , по-- точно прасоросоиди....!

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на православна цоциалистка
  православна цоциалистка
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най- великото събитие в новата история!!!

 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1227 Весело

  "Октомврийската революция"... един от многобройните експерименти доказващ, че каквото и да правиш от скапан генетичен материал нищо не става!!!

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Съвременния троцкизъм се разпространява именно чрез фондациите на Дьорд Шорош.

 11. 11 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Интересно с каква цел се коментира Велисата Октомврийска Социалистическа революция, особено в западнала страна като РБ? В Русия днес най-популярни исторически личносте са Сталин и Ленин - нещо съвсем естествено предвид масовата мизеря.
  Верноподанническо и безпрепятствано възприемане на най- реакционни идеи от ЕС/основно Германия и Вбр/ е най-малко контрапродуктивно.
  ВОСР е дело на народа, но основно на патриотично настроените офицери и индустриалци от руската империя. Будьони, Чапаев, Шапошников, Рокосовски, Жуков и много други царски генерали и офицери са извоювали победата. Работниците са ги подкрепяли, селяните частично, но основата са оръжията и средствата именно на руската армия и индустриалците. А да фалшифицираш историята днес е обречено мероприятие.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  "Пропагандата на СССР обяви Октомврийската революция за най-важното събитие в човешката история" .... докато не последваха няколко подобрения на световният рекорд за най-велика събитие първо от Мау Цзе Дун и след това от династията Ким
  —цитат от коментар 4 на Иван К

  Всъщност както Владимир Илич Улянов така и Ким Чен Ун са били в Швейцария на елитна подготовка за лидери на комунистически режими, които да са в услуга на банковите кланове!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#11] от "gogata1955":

  ВОСР е дело на банда евреи, агенти на немското разузнаване, зад които стоят антихристиянски цели и е наложена от войските на Германия и Австро-Унгария (т. нар. Интернационалисти).
  Болшевишкият режим е обект на анатема от последния по онова време патриарх на Цяла Русия -
  Тихон - като режим на Анрихриста. Чистите факти.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  "Пропагандата на СССР обяви Октомврийската революция за най-важното събитие в човешката история" .... докато не последваха няколко подобрения на световният рекорд за най-велика събитие първо от Мау Цзе Дун и след това от династията Ким
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  Пропускаш Пол Пот, той ми се струва най-автентичен от всичките.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1088 Весело

  С една дума за всичко са виновни германците! ..............и сами са си виновни де....

 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Всъщност както Владимир Илич Улянов така и Ким Чен Ун са били в Швейцария на елитна подготовка за лидери на комунистически режими, които да са в услуга на банковите кланове!
  —цитат от коментар 12 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  И Петър Александров, дето в България играеше за евреите, и Мануела Малеева, дето майка ѝ е арменка, а тия са по евреи от евреите!

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  До коментар [#16] от "usero":
  Нещо ти не е ясно или си чел много за Октябрьская революция и имаш мерак да спориш с мен?
  :-) :-) :-)


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 675 Неутрално

  След като прозата строши тъпомера, косите ми настръхват какво може да направи поезията...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 19. 19 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Евреи,грузинци, арменци, татари -много и различни народи са виновни за вечните нещастия на братята руснаци.
  Третият Рим яко го обяздват.

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Весело

  До коментар [#19] от "lynyrds":

  Да не забравяме че и руският император и съпругата му са били немци.
  Чужденците са виновни за страданията на руснаците, а по тази логика и за тези на българите "обяздвани" от немци, по късно неясни етнично съвети, а зад цялата бутафория са били и днес са евреите.
  Колко лесно било всичко....

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3912 Весело

  До коментар [#19] от "lynyrds":

  Да не забравяме че и руският император и съпругата му са били немци.
  Чужденците са виновни за страданията на руснаците, а по тази логика и за тези на българите "обяздвани" от немци, по късно неясни етнично съвети, а зад цялата бутафория са били и днес са евреите.
  Колко лесно било всичко....

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Весело

  Най- великото събитие в новата история!!!
  —цитат от коментар 8 на православна цоциалистка  Изобщо най великото събитие в цялата история на човешката цивилизация!

  klimentm
 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Весело

  "Pyccкaя peвoлюция yнивepcaлиcтичнa пo cвoим пpинципaм, кaк и вcякaя бoльшaя peвoлюция, oнa coвepшaлacь пoд cимвoликoй интepнaциoнaлa, нo oнa жe и глyбoкo нaциoнaльнa и нaциoнaлизyeтcя вce бoлee и бoлee пo cвoим peзyльтaтaм. Tpyднocть cyждeний o кoммyнизмe oпpeдeляeтcя имeннo eгo двoйcтвeнным xapaктepoм, pyccким и мeждyнapoдным. Toлькo в Poccии мoглa пpoизoйти кoммyниcтичecкaя peвoлюция. Pyccкий кoммyнизм дoлжeн пpeдcтaвлятьcя людям Зaпaдa кoммyнизмoм aзиaтcким. И вpяд ли тaкoгo poдa кoммyниcтичecкaя peвoлюция вoзмoжнa в cтpaнax Зaпaднoй Eвpoпы, тaм, кoнeчнo, вce бyдeт пo инoмy. Caмый интepнaциoнaлизм pyccкoй кoммyниcтичecкoй peвoлюции — чиcтo pyccкий, национальный. Я cклoнeн дyмaть, чтo дaжe aктивнoe yчacтиe eвpeeв в pyccкoм кoммyнизмe oчeнь xapaктepнo для Poccии и для pyccкoгo нapoдa. Pyccкий мeccиaнизм poдcтвeн eвpeйcкoмy мeccиaнизмy. Лeнин был типичecки pyccкий чeлoвeк. B eгo xapaктepнoм, выpaзитeльнoм лицe былo чтo-тo pyccкo-мoнгoльcкoe. B xapaктepe Лeнинa были типичecки pyccкиe чepты и нe cпeциaльнo интeллигeнции, a pyccкoгo нapoдa: пpocтoтa, цeльноcть, гpyбoвaтocть, нeлюбoвь к пpикpacaм и к pитopикe, пpaктичнocть мыcли, cклoннocть к нигилиcтичecкoмy цинизмy нa мopaльнoй ocнoвe"

  Николай Бердяев "Истоки и смысл русского коммунизма"

  klimentm
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4579 Неутрално

  Лошото е че всички онези предпоставки и причини довели до кървавата революция продължавата да съществуват и днес в Русия!

  klimentm
 25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":

  Този народ попада под ново робство, болшевишкото.

  Тая измислена "революция", обаче в по-късен момент ни коства на нас 50+30 години назад от света.

  Проклета да е тази....не знам как да я нарека точно "революция".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  Четете другари и тавариши.....мумията на която се кланяте е един обикновен шмекер и манипулатор.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10807 Неутрално

  :)
  Пълно с чужди агенти.
  Ще бъде интересно четиво по повод 100 от действията на хората от немския запечатан вагон...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Групичка западнали лъже и псевдоинтелектуалци в борба срещу събитие отпреди 100 години - изменило хода на историята!
  Смешно и жалко, излагаме се пред чужденците. По-добре търсете новини от конгреса на Китайската Комунистическа Партия. Но от чужди източници, в РБ тази тема е пълно табу.
  Все пак мнението на един милиард и половина граждани на първата икономика в света трябва да се зачита, поне от кумова срама - в Китайската Народна Република почитат както Великата Октомврийска Социалистическа Революция, така и великия кормчия Мао Цзе Дун.

 29. 29 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4111 Весело

  До коментар [#28] от "gogata1955":

  Ех дрОгарке,сърпът и чукът още ви кънтят в празната глава!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 30. 30 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 487 Весело

  Мдааа...от край време пиша в тоя форум, че Марксизма и КомунизЪма като цяло са част от плана на демиурзите на днешната Глобализация - интернационалната банкерска мафия - към всетовна диктатура и дистопия.
  Мдааа...стъпка по стъпка, лека полека, Истината пробива своя път в морето от лъжи и манипулации... ^^ (настроение - доволно)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  И накрая идва сифилиса, който направи мозъка на Ленин на боза, карайки го да взима налудничави решения: http://www.baraban.bg/index.php/imena/70-lenin-zinoviev-trotzki-marksistkiyat-lyuboven-triagalnik

 32. 32 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Не съм впечатлен. По темата, тази книга е много по-качествена:

  http://knigabg.com/index.php?page=book&id=27138

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK