Археологът Бони Петрунова е вероятният нов директор на Историческия музей

Археологът Бони Петрунова е вероятният нов директор на Историческия музей

© Министерство на културатаИзбори 2022

Археологът доц. Бони Петрунова е вероятният временен директор на Националния исторически музей. Новината съобщи Божидар Димитров във вчерашния си последен работен ден, 31 октомври, пред телевизия Bulgaria on Air.


"Аз се разделям с добро с музея. С новия директор сме отдавна познати, работили сме заедно, тя е работила тук - ще бъде доц. Бони Петрунова", заяви Димитров, който е в пенсия от днес, 1 ноември. Министерството на културата обаче все още не е назовало официално неговия наследник, след като конкурсът за редовен директор завърши без резултат. В отсъствието на титуляр министърът избира "временно изпълняващ длъжността до конкурс".


Пред "Дневник" доц. Петрунова потвърди, че е получила покана да поведе институцията, но формалното й назначение все още не е факт. Тя заяви, че с удоволствие би поела музея. На въпрос трябва ли да има генерална промяна в политиката му тя заяви, че той има своята линия - да обединява националната култура на България, но няма как да няма промени. "Ние сме доста различни с Божидар Димитров, въпреки че аз дълбоко уважавам всичко, което е свършил. Просто съм различен човек."
От Министерството на културата не потвърдиха, но и не отрекоха информацията.


Петрунова беше зам.-директор и ръководител на секцията по средновековна археология на Националния археологически институт с Музей към Българската академия на науките, преди да стане един от двамата зам.-министри на културата в кабинета на Вежди Рашидов (заедно с настоящия министър Боил Банов). В момента тя отново работи в НАИМ-БАН. Била е научен ръководител на разкопките на крепостите Лютица и Хоталич, Балък дере, Цепина и много други и има над 25 публикации, според сайта на Археологическия музей.


Димитров с макета на Голямата базилика в Плиска

© Георги Кожухаров

Димитров с макета на Голямата базилика в Плиска


Като зам.-министър ресорът й бе културното наследство, а един от фокусите в политиката й бяха оспорваните промени в Закона за културното наследство от миналата година. Тя поддържаше мнението на Божидар Димитров, че Националният институт за недвижимо културно наследство и експертни организации като ИКОМОС са причина държавата да губи пари по европроекти заради сигналите за "бутафорни" реставрации. Като директор на НИМ, тя би отговаряла за работата по средновековната базилика в Плиска и други реставрационни проекти.


Божидар Димитров напуска Историческия музей след близо 20 години като директор, последните 10 от които, без да защити поста си на конкурс. Той бе един от двамата кандидати в обявеното през пролетта събеседване, но в края на септември изненадващо обяви, че се оттегля в пенсия. Веднага след това се проведе конкурсът, който прецени, че единственият друг кандидат - проф. Вера Бонева от УНИБИТ - няма достатъчна квалификация. Пред Bulgaria on Air Божидар Димитров казва, че е напуснал доброволно заради здравето и напредналата си възраст от 72 г. "Не се оставяй да бъдеш като някой боксьор или футболист, дупка на терена, докато станеш за смях", коментира той решението си. И допълни, че "ще се занимавам с каквото се занимавам и досега".


Корекция в 15 ч. - В момента доц. Валери Григоров е ръководител на секцията по средновековна археология в НАИМ БАН.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK