"Чамкория" на Милен Русков взе наградата "Елиас Канети"

"Чамкория" на Милен Русков взе наградата "Елиас Канети"

© Анелия НиколоваПисателят Милен Русков е носител на националната литературна награда "Елиас Канети". Призът му бе връчен за романа "Чамкория" на тържествена церемония снощи в Доходното здание в Русе, предаде БТА. Русков печели наградата за втори път, след като през 2013 г. бе отличен за романа "Възвишение".


Общо седем бяха претендентите в раздел "Белетристика" в тазгодишното издание на конкурса. Останалите шестима са Ангел Игов за романа "Кротките", Иван Станков за "Улици и кораби. GM", Здравка Евтимова за "Юлски разкази", Момчил Николов за "Последната територия", Валери Стефанов за "Любовни истории от Вавилонската библиотека" и Димана Трънкова с "Празната пещера".


Журито е оценявало общо 33 постъпили за конкурса творби. Номинации в раздел "Драматургия" не бяха излъчени.
Освен бронзова статуетка, дело на скулптора Мая Кубратова, големият победител получи и парична награда в размер на 5000 лева.


Наградата "Елиас Канети" е учредена от община Русе и от международното дружество "Елиас Канети" през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в крайдунавския град световноизвестен писател нобелист.
Призът се присъжда на всеки две години. Първият й носител е Константин Илиев за романа "Поражението". През 2007 г. наградата печели Алек Попов с "Черната кутия". Две години по-късно победител е Ивайла Александрова с романа "Горещо червено", а през 2011 г. - Галин Никифоров с "Къщата на клоуните". Милен Русков печели приза през 2013 г. с романа "Възвишение", а големият победител през 2015 г. бе Христо Карастоянов с романа "Една и съща нощ".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK