Софийски литературен фестивал'2017: на фокус са Полша, Чехия, Словакия и Унгария

Софийски литературен фестивал'2017: на фокус са Полша, Чехия, Словакия и Унгария

© Юлия ЛазароваЛитературата на страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Унгария и Чехия - са фокус на петия Софийски литературен фестивал, съобщават организаторите му от Асоциация "Българска книга". Дванадесет чуждестранни гости и над 60 български автори ще вземат участие във събитието, което ще се проведе успоредно с Панаира на книгата между 12 и 17 декември в НДК.


От Полша гостуват писателката Кая Малановска, поетът Еугениуш Ткачишин-Дицки и Кшищов Варга, един от майсторите на всепризнатия полски литературен репортаж. От Словакия идват авторите Михал Хворецки, Яна Беньова и Петер Били; от Унгария - Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, а от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова и Милош Урбан. Всички те са познати на българския читател със своите книги или преводи в поетични антологии, а някои вече са били у нас.


Към писателските срещи ще има нов подход: тематични дискусии, домакинствани от известни български писатели и модерирани от лица от различни сфери на изкуствата. Режисьорът Иглика Трифонова ще модерира разговор с участието на Милен Русков и Георг Драгоман, Момчил Николов, Владимир Полеганов, Кая Малановска и писателката-психотерапевт Албена Стамболова ще говорят за психологията на съвременния градски човек, литературоведът Амелия Личева ще представи най-новото поколение жени-автори в българската литература. Деян Енев, Кристин Димитрова, Оля Стоянова, Радослав Парушев, Бойко Ламбовски, Александър Секулов, Захари Карабашлиев, Владислав Тодоров и Ангел Игов, чийто нов роман предстои да излезе, ще бъдат сред другите автори на сцената на литературния фест.
Организаторите планират и паралелна програма с изложби, концерти, дискусии и занимания за деца. Новите български илюстратори и темата за самопубликуването - как да издадеш и разпространиш книгата си сам, ще бъдат обект на специални събития.


Като акцент се очертава изложба на дисидентските издания от Чехословакия пред 1989 г. - личната колекция на бившия посланик на Чехия в България Петър Поспихал, един от най-младите сподвижници на Вацлав Хавел. В разговор с него ще се включат създателите на българските "Глас" и "Мост" Владимир Левчев и Едвин Сугарев, Пламен Дойнов, Миглена Николчина и Михаил Неделчев.


Сред музикалните събития изпъква концерта на българския хип-хоп артист и уличен поет Стругаре. Повече за писателите и фестивала има на неговия сайт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK