Изложба показва соц архитектурата на България след 1956 г.

Хотел "България" в Бургас.

© Бруно Кломфар, Synthesis

Хотел "България" в Бургас."Соц" архитектурата в България след 1956 г. - или с други думи, обществените сгради на следвоенния модернизъм - са обект на изложбата "България - друга гледна точка" в столичната галерия за фотография Synthesis. В продължение на 2 години австрийският фотограф Бруно Кломфар и кураторката Надежда Павлова обикалят България, за да заснемат десетки структури от 60-те и 70-те години на миналия век - хотели, общини, културни домове, паметници, обществени пространства и интериори, останали най-близо до автентичния си вид. Широкоформатните фотографии, които могат да бъдат видени до 22 декември, дестилират чистите архитектурни форми и студена красота на познати сгради като НДК, общината във Варна, паметника "Създатели на българската държава" в Шумен, хотелите на "Албена" и други.


Фотогалерия: Соцархитектурата в България през очите на австрийски фотограф >


Макар обикновено да попадат под общ етикет, в България има две "соц архитектури" - преди и след Априлския пленум на БКП от 1956 г., пише в текста към изложбата архитектът и архитектурен критик Анета Василева от групата WhATA. В каталога към изложбата тя се е постарала да намери авторите на всеки проект и да отбележи кои сгради са проектирани след конкурс.


Ако от 1948 г. до 1956 г. се строи в така наречения "сталински барок" или "български неокласицизъм", след размразяването се налага универсалния стил на следвоенния модернизъм. Мненията за него са също полярни - от "героичен период за утвърждаване на ценностите на модернизма", до пълното отричане на други влияния, освен идеологията на социализма. Един спор, който се разрази с пълна сила около разрушаването на паметника "1300 години България".


Пространството около партийния дом във Варна - днес сградата на общината. Архитекти Стефан Колчев и колектив

© Бруно Кломфар, Synthesis

Пространството около партийния дом във Варна - днес сградата на общината. Архитекти Стефан Колчев и колективВ крайна сметка архитектурни влияния има, и то и от западните страни, отбелязва Анета Василева. "В един момент политическата идеология на социализма и архитектурната идеология на модернизма се сливат така, че вече няма смисъл да се уточнява кой е водещият архитектурен стил, макар и прикрит зад обтекаемите формулировки на социалистическия модернизъм. Модерната архитектура на следвоенна България е всъщност соц архитектурата на Народна република България", пише тя.


Изложбата има претенцията да показва сградите, строени след 1956 г. като естетически обекти, като бяга и от възторга по "извънземните" монументи на соца. Затова паметника на Бузлуджа присъства съвсем дискретно. Включени са кадри от интерхотела "Велико Търново", резиденция "Бояна", Народната библиотека, благоевградския театър, дворецът на спорта и фестивалния комплекс във Варна, "Албена", "Слънчев бряг", МвНР, зала "Универсиада" и множество други хотели и паметници. Инициативата е на Австрийското посолство и галерия "Synthesis". Фотографиите се продават.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Като прожекция на филм на ужасите.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Добре би било да се направи в две части - добрите примери и лошите решения ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ние все още живеем в тази соц. архитектурна действителност!

 4. 4 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  "Модерната архитектура на следвоенна България е всъщност соц архитектурата на Народна република България"

  Бахмамаму!!!
  Какъв полет на мисълта!!!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Неутрално

  За 1300 годишнината - 1981 се направиха много неща по градовете , които се отличават със стил!

  [email protected]
 6. 6 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Още един опит, да се покаже колко хубаво беше при бай Тошо, а?!!Все повече зачестяват те, с и повече хора, дори неродени тогава, вярват в това, което показва, че наистина 80% са дебили.
  Единственото хубаво нещо при комунизма беше, че оцеляхме!

 7. 7 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Хотелите в Албена, а и самият курорт, са 100% копие на курорт във Франция... За мен хотелът във ВТ до реката чупи всякакви класации за соц. архитектура... а паметникът 1300 години България в Шумен - за най-големи уроди... въпреки че си е респектиращ с размера и разположението си

  I shave with Occam's razor
 8. 8 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  Ние все още живеем в тази соц. архитектурна действителност!
  —цитат от коментар 3 на Cara Mia


  В интерес на истината има отделни проблясъци, но днешната кап архитектура на Република България е демодирана, наложена до голяма степен от вкусовете на инвеститорите или от стремежа на архитектите да оригиналничат.
  Като цяло в България през 60-те години се гонят наистина добрите образци от модернизма, но през 70-те се залитна силно към брутализма, който в родната му Великобритания бе започнал да отминава като мода.

 9. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Изложба показва соц архитектурата на България след 1956 г.
  ..............
  Мда, нека все пак споменем, че "соц.архитектура" няма.
  Крадено е от "Баухаус" и то много.
  Няма обаче собствен соц арх. стил.
  Например за построяването на Партийният дом във Варна, понеже на това "петно" е имало вече нещо, са разрушени стотици къщи в стил "Сецесион".
  Стил, който и днес удивява туристите в София, когато щракат с фотоапаратите по "Дондуков", "Раковска", "Витошка" и тн.
  Я си представете гореспоменатите булеварди без къщита, а с паралелепипедни панелни блокове и картинката става ясна.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 10. 10 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Още един опит, да се покаже колко хубаво беше при бай Тошо, а?!!Все повече зачестяват те, с и повече хора, дори неродени тогава, вярват в това, което показва, че наистина 80% са дебили. Единственото хубаво нещо при комунизма беше, че оцеляхме!
  —цитат от коментар 6 на chinaski


  Глупости!
  Никой няма намерение да възхвалява социализЪма.
  Изложбата има съвсем друга цел - да постави качествата и недостатъците на тези сгради в съвременен контекст.

 11. 11 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 836 Неутрално

  В интерес на истината има отделни проблясъци, но днешната кап архитектура на Република България е демодирана, наложена до голяма степен от вкусовете на инвеститорите или от стремежа на архитектите да оригиналничат.
  —цитат от коментар 8 на Panda


  Друго си е да НЕ се гледа вкуса на този, дето плаща, т.е. на инвеститора и да се търсят оригинални и новаторски решения. Най-добре си е панелката с фугите от една педя и с кривите стени, нали?
  Преди време четох, че жилищата, построени след 89а са над 40% от жилищния фонд. Сигурно този процент е вече по-висок.

 12. 12 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Има и страхотни примери за модерна архитектура. Особено, по-малките сгради. За съжаление, точно те не са западени в евтентичния си вид - пристроени са, с добавени козирки, кулички ... някои, дори са срязани ( скоро пуснах материал за в "Дневник" за осакатеното кино "Българка" в Сливен ), други покрити с винили, плакати ( ФК във Варна, а доскоро и НДК ). Някои - полусрутени ( "Феята" в София ), други съборени ( ресторант "Ропотамо", София ). Какво да кажем за брутализма ( името дори не идва от "брутален"? Малко са ни примерите - зала Фестивална. По всякакъв начин, обаче, гледаме да го замажем.

  Интересно, ако минете покрай някоя не токлкова известна сграда и ви се стори "соц. модернизъм", може да се окаже, че е строена преди 9.9.1944 г. А много "барокови сгради" ( най-вече жилищни ) са всъщност еклектика от 50-те години на 20 век.

  Пропуснали сме цели стилове в архитектурата - пост модернизъм, хай тек, деконструктивизъм ( не визирам имитациите през 90-те ). Нека поне да запазим добрите примери от модернизма!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  От соц . мегаломанията и панелките преминахме директно към мутробарок и плочкаджийска декорация. Оранжевите плочки до жълтите павета и шаренията на бул.„Витоша са върхът на кича.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#9] от "СДС":

  В София единственото хубаво нещо са сградите строени 1930-44г.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  Търновският "Интерхотел" на втората снимка е уникален паметник на грозотата в стил "късен Людмилин нео-брутализъм". Имах нещастието да пренощувам в него преди десетина години - огромни, на практика неотопляеми и неизползваеми обеми, фоайето беше пълно с разни отвратителни сергии, на които доминираха пирографирани гаванки и пембени сапунчета с "розово масло", стаята ми вонеше на наслояван 25 години тютюнев дим...

  Единствено гледката през реката към Стария град си струваше.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  "В София единственото хубаво нещо са сградите строени 1930-44г."

  Бих добавил и тези от Фердинандово време, но не са останали много...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Невероятен стил просто.... грозни, нефункционални решения, без никаква художествена стойност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Трябваше да заснемат сградите на партийните домове , които комунистическата номенклатура си построи в последните години на комунистическото робство. Построени са в центровете на градовете , като за тази цел, за да се освободи терен са били разрушавани стойностни в архитектурно и в историческо отношение сгради. Изпълнени са с най-скъпите материали и са обзаведени с най-разкошният лукс. След краха на комунизма в някои от тези сгради се настани градската администрация , и други учреждения на местната власт, но на много други места партийните домове останаха като скъпи паметници на комунистическия волунтаризъм и безотговорност, защото за нищо друго не ставаха, освен за луксозно пребиваване на комунистическата номенклатура, за което са били проектирани.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  "Изпълнени са с най-скъпите материали и са обзаведени с най-разкошният лукс. "

  И са практически еднакви, с форма на обърната стъпаловидна пирамида, която се разширява отдолу нагоре. Облизомани с бял варовик в "стил НДК", с кафяви стъкла на малките като амбразури прозорчета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  онзи ден минавах през "фотосинтезис" и видях плаката, ще намина другата седмица. интересен проект, надявам се да не е оцветен от известна носталгия, характерна за западняка, който никога не е бил тъпкан от ботуша на комунизма. макар че като гледам снимките, едва ли.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На мен лично, ще ми бъде интересно да разгледам тази изложба.

 22. 22 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  бе стремели сме се да следваме
  западните течения в архитектурата
  след 60та. проблемът не е в самата
  архитектура на сградите, а в безобразният и
  мащаб, липса на всякаква мисъл за ситуацията и
  в градоустройствената среда. панелни блокове
  на по 8 етажа в малки градчета, партийни домове,
  като извънземни хладилници в центровете, площади
  като космически площадки. за мен самата архитектура
  си е ок, зала фестивална ме кефи, тази във Варна, решението
  на слънчев бряг от гледна точка на съотношение зеленина-сгради,
  залата в Смолян и разни други. проблемът на соца е във градоустройството,
  пълната безхаберност при ползването на земята, тъй като е била национализирана.

 23. 23 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  напомня ми на моя опит с кърджалийския бетонен, огромен, стил "партиен дом" хотел "арпезос" преди няколко години, където трябваше да пренощувам. беше стил "джеймс бонд в маскве 60те години", така се усетих. от огромните празни, сумрачни пространства, през миризмата на мухъл, ламперията, чак до тежката, овехтяла и прашна мебел.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 24. 24 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1300 Весело

  До коментар [#21] от "Valeria":


  На мен лично, ще ми бъде интересно да разгледам тази изложба.
  —цитат от коментар 21 на Valeria


  Разходи се в кой да е провинциален град...ша са нагледаш на хубости дагие...

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Няма нужда от изложби. Социалистическите блокове са навсякъде. Разходете се из кой-да е град и комплексите от соца си личат от километри. Сиви паралелепипеди с прозорци.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 535 Неутрално
 27. 27 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  А бе и преди строяхме грозно и сега строим грозно. И като се смесят двете грозотии става едно голямо л.йно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 28 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ще перефразирам стар виц: "То пък една архитектура!"

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#9] от "СДС":В София единственото хубаво нещо са сградите строени 1930-44г.
  —цитат от коментар 14 на hodounski


  Ха,ха подсети ме за Кубадинката / Министерство на транспорта /. :-)
  Ако намериш ''25 години в УБО'' от Анчо Бекяров прочети я вътре пише интересни неща даже бай Пенчо Кубадински викал, че била най - хубавата сграда в София а Анчо Бекяров му отговорил : ''-Единствено хубавото и е че се намира между най - хубавите сгради.'' :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 30. 30 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Няма нужда от изложби. Социалистическите блокове са навсякъде. Разходете се из кой-да е град и комплексите от соца си личат от километри. Сиви паралелепипеди с прозорци.
  —цитат от коментар 25 на lz2

  Френските работнически квартали ли имаш пред вид - те са без тераси!?
  Имаше доста клипове за тях!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 31. 31 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Чекаме да построят небостръгачо и Софето, че да видим що е то архитектура. Щото вече амен-амен 30 год. капитализъм и освен Самуил със светещи очи друго не се сещаме. За Бетона край морето нема 'а казваме нищо. Не знайме как е у странство, но нещото "Къща за гости", изсрана /сори/ не некой хълм предизвиква нек'ви много гадни позиви. За дантелените магистрали и пътища нема споменаваме нищо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK