"Другият сън" на Владимир Полеганов взе наградата на "Хеликон"

"Другият сън" на Владимир Полеганов взе наградата на "Хеликон"

© ИздателствоРоманът "Другият сън" на Владимир Полеганов ("Колибри") получи Голямата награда на книжарници "Хеликон" за българска проза в шестнайсетото й издание. Призът, който бе връчен снощи, включва пластика на бронзов орел и парична премия от 3000 лева, съобщи "Сега".


"Другият сън" спечели измежду 12 заглавия от 2017 г., включително дългоочакваните нови романи на известни писатели като Милен Русков и Захари Карабашлиев. Според журито с председател Димитър Шумналиев и членове Албена Стамболова, Катя Атанасова, проф. Валери Стефанов и Бойко Ламбовски книгата на Полеганов се отличава с новаторство в привидно фантастичния си сюжет и с "проницателното вглеждане от почти космически висоти в често безутешната капсула на земното съжителство".


Книгата е първият роман на Полеганов, издал още сборника с разкази "Деконструкцията на Томас С". Преди две седмици излезе и преведеният от него роман "На ръба на света" от Томас Пинчън.
За наградата бяха номинирани "Първият рожден ден", повест на Теодора Димова, изд "Сиела"; "А Бог се смее", роман на Мария Станкова, изд. "Лексикон"; "Празната пещера", роман на Димана Трънкова, изд. "Жанет 45"; "Само за напушени", сборник с разкази на Радослав Парушев, изд. "Гигамоно"; "Затворисърце" – роман на Константин Трендафилов, изд. "Жанет 45", "Чамкория", роман на Милен Русков, изд. "Жанет 45", "Улици и кораби", сборник с разкази на Иван Станков, изд. "Фабер", "Юлски разкази", сборник с разкази на Здравка Евтимова, изд. "Жанет 45", "По колко пъти на ден не умираме", сборник с разкази на Тошка Иванова, изд. "Жанет 45"; "Хавра", роман на Захари Карабашлиев, изд. "Сиела" и "С аромат на тютюн", сборник с разкази на Венцислав Божинов, изд. "Рива".


Досегашните лауреати на наградата са били Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Росица Ташева, Васил Георгиев, Христо Карастоянов и Недялко Славов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK