От днес София има нова галерия за съвременно изкуство

Бора Петкова - Рисунка по фотография ("Спри да бъдеш турист. Започни революция. Започни да се чувстваш у дома", Бора Петкова, 2011), 2017

© Бора Петкова, Структура

Бора Петкова - Рисунка по фотография ("Спри да бъдеш турист. Започни революция. Започни да се чувстваш у дома", Бора Петкова, 2011), 2017Ново изложбено пространство в столицата си дава заявка да запълни осезаема липса в столичния културен живот - на голяма и представителна галерия за съвременно изкуство. "Структура", ръководена от известния изкуствовед Мария Василева, отвори врати снощи, 19 декември на ул. "Кузман Шапкарев" 9 (до пощата) с първата си изложба "Форми на съвместно съществуване" - познати извън границите на страната български артисти и техни чуждестранни колеги, обединени от темата за утопията на мултикултурализма.


Очакванията към "Структура" се дължат на първо място на Василева, бивш главен уредник в Националната и в Софийска градска галерия и един от признатите български специалисти в областта на съвременното изкуство. На второ място е самото пространство - някогашна търговска галерия в сграда от 1936 г., с тавани, високи 6,5 м. тавани и естествена светлина. Преживяло много преустройства, сред които за студио на БНТ и бинго зала, днес то е възстановено с оригиналния си оберлихт, който вдъхновява и името му. Интуицията говори, че подобни места по-често се превръщат в луксозни ресторанти и не се лъже съвсем - партньор на Василева в начинанието е брат й Любомир, който е собственик на заведения като Spaghetti Kitchen и Motto. И двамата обаче са на мнение, че е време София да има такава галерия.


Михаил Новаков - Спящата Венера, 2017

© Михаил Новаков, Структура

Михаил Новаков - Спящата Венера, 2017


Виждам го по-скоро като център за съвременно изкуство, защото галерията винаги се свързва с комерсиалната страна. Аз, разбира се, искам да продавам, но това няма да стане веднага", отчита изкуствоведът, предвид слабия интерес към този тип изкуство у нас. Мисията на "Структура" ще е да създаде публика за него с международна програма, която ще показва и български, и чуждестранни представителни имена. Защото, според Мария Василева, на нашата сцена, а и в България изобщо липсва самочувствие. Втората цел на галерията е "вносът" на чуждестранно изкуство да стимулира обратното движение на българското навън.
Откриващата изложба "Форми на съвместно съществуване" представя признати имена в българското изкуства като Надежда Олег-Ляхова, Боряна Росса, Викенти Комитски, Красимир Терзиев и други заедно с няколко чуждестранни художници, най-известният от които е Марсел Оденбах, един от пионерите на немския видео арт. Той е представен с видеоинсталацията си "Корабокрушение, и ти не можеш да плуваш" от 2011 г., в която трима африканци, рискували живота си, за да стигнат до Европа, посещават платното "Салът на Медуза" на Жерико в Лувъра.


Марсел Оденбах - Im Schiffbruch nicht schwimmen konnen (Корабокрушение, и ти не можеш да плуваш), 2011

© Марсел Оденбах, Структура

Марсел Оденбах - Im Schiffbruch nicht schwimmen konnen (Корабокрушение, и ти не можеш да плуваш), 2011


Както френският художник навремето издирва оцелелите от мъчителното и унизително корабокрушение на френските колониалисти, така и Оденбах интервюира тримата мъже за пътя им до Европа. Но изложбата не изследва само политически и обществени проблеми. Съвместното съществуване се отнася и до различните жанрове и техники, които съжителстват в изложбата - рисунка, фотография, живопис, скулптура, неон. Някои от произведенията са направени специално за целта.


"Форми на съвместно съществуване" продължава до 20 януари. Галерията ще предлага по 5-6 изложби годишно с времетраене от поне месец и половина, със съпътстващи събития, насочени към търсене на нова публика. В програмата предстои изложба на работещата от години в Австрия българка Адриана Чернин, холандско дуо видеоартисти, както и две изложби на австрийско и немско съвременно изкуство, подкрепено от културните институти на двете държави.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  Аха,значи да снимам един циганин до контейнер за боклук и правя съвременно изкуство.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Все още е твърде конвенционално...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Май не съм чак толкова модерен...

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 902 Неутрално

  quote#1:"mentra65"]Аха,значи да снимам един циганин до контейнер за боклук и правя съвременно изкуство.[/quote]

  НЕ!
  Когато вдъхновите някой да извади голяма сума и го продадете ...може и да сте успели.
  Ако не развълнувате никой и не може да разкриете разказа си оставате двамата, с обекта на вашите желания до контейнера.

 5. 5 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това не е никакво изкуство.

 6. 6 Профил на jyo16546775
  jyo16546775
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ако г-жа Мария Василева се захване С НЕЩО ВЪВ ВИЗУАЛНИТЕ ИЗКУСТВА И ТО Е УСПЕШНО Е САМО С ВРЪЗКИ И НИЩО ДРУГО , НО В ИЗКУСТВОТО КАКТО Е ИЗВЕСТНО ТОВА ВЪРВИ ДО ВРЕМЕ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ВАС ГОСПОЖА ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ УСПЕШНА ГОДИНА:!!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK