"Чамкория" на Явор Гърдев тръгва следколедно в "199" с почти изкупени билети

Корицата на романа

© "Жанет 45"

Корицата на романаЧетвъртият роман на Милен Русков "Чамкория" едва излезе на пазара, но първата постановка по него е вече факт. Едноименният моноспектакъл със Захари Бахаров и под режисурата на Явор Гърдев ще има своята премиера на 26 и 27 декември в "Театър 199", като билети все още има за втората дата.


"Чамкория" е разказът на Бай Славе, софийски таксиметров шофьор, за бурните времена на 20-те и 30-те години, от първо лице и на стилизиран от Русков жаргон на епохата. Романът излезе в два тома от над 700 страници (наскоро писателят пусна и съкратено издание), а спектакълът ще е 130 минути с антракт - истински актьорски маратон. Пред БНТ актьорът и режисьорът разказаха, че като първа стъпка към драматизацията Захари Бахаров е изчел целия роман на глас. Трудността в подготовката на текста е била се лишат от някои заслужаващи си моменти в монолозите. Въпреки това те смятат, че театралната "Чамкория" следва своята вътрешна рамка, запазвайки всички аспекти от характера на героя и политическите противоречия на епохата.


Това твърде вероятно няма да е първата постановка по романа - в разговор с "Дневник" Милен Русков посочи, че е отстъпил единствено правата за моноспектакъл. Преди да се превърне във филм, предишният му роман "Възвишение" бе адаптиран и в изключително успешно театрално представление под режисурата на Иван Добчев.


Билетите за "Чамкория", на цени от 12 до 25 лева, са вече изкупени за първите четири представления от 26 до 29 декември, с изключение на втората премиера на 27-и. След това спектакълът ще се играе на 15, 16 и 17 януари. Началният час е 19.30 ч.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK