MOUSIKĒ-TÉCHNĒ: Фестивалът, където електрониката среща класиката в изпълнение на световноизвестни музиканти

MOUSIKĒ-TÉCHNĒ: Фестивалът, където електрониката среща класиката в изпълнение на световноизвестни музиканти

© НБУ/Червената къщаКакво е общото между световноизвестната виолончелистка Аня Лехнер, пионера на българската електронна музика Симо Лазаров и начинанията на тандема Робърт Уилсън - Лейди Гага? Това е фестивалът MOUSIKĒ-TÉCHNĒ, посветен на новите начини на музициране, който ще представи нови начини на музициране и богат спектър от български и чуждестранни съвременни композитори от 16 до 20 януари в Червената къща за култура и дебат.


Под μουσῐκή (mousikḗ) в гръцката античност се е разбирало всяко изкуство, над което музите са имали власт, и особено поезията, изпълнена с музика, а под τέχνη (tékhnē) – всяко едно умение, занаят и професия, и най-вече тези, свързани с изкуствата. Под mousikḗ tékhnē се е разбирало в тесен смисъл "практикуването на музика", пишат организаторите от Департамент "Музика" на Нов български университет в лицето на известния композитор и музиколог проф. Георги Арнаудов. MOUSIKĒ-TÉCHNĒ ще изследва този проблем в ерата на дигиталния звук и новите виртуални музикални модели със серия концерти на световноизвестни изпълнители, презентации и ателиета за някои от най-интересните имена в съвременната класическа музика.


Началото е на 16 януари, когато Аня Лехнер ще представи рецитал с творби от ранния барок да наши дни: Тобиас Хюм, Карл Фр. Абел, Йохан Себастиан Бах, Лучано Берио, Валентин Силвестров и Георги Арнаудов. Дискът на Лехнер от 2017 г. "Йероглифи в нощта" с музика на съвременния украински композитор Валентин Силвестров е номиниран за "Грами" в категорията "Продуцент на класическа музика" в лицето на Манфред Айхер - основател на известната издателска компания ECM Records.
В две вечери проф. Арнаудов, проф. Симо Лазаров и техни колеги от НБУ ще представят знакови творби на световноизвестни автори на електронна и компютърна музика, както и произведения на техни студенти. В първото събитие от серията A-TO-D (ANALOG-TO-DIGITAL CONVERTER) на 17 януари, ще прозвучат студийни записи на композитори като Пиер Анри, Симо Лазаров, Алехандро Иглесиас Роси, Лучиано Берио, тандема Лейди Гага/Боб Уилсън, Асен Аврамов/Любомир Младенов, а професорите ще говорят за значението им за съвременния звуков пейзаж. Втората вечер на 20 януари ще бъде концерт с музика на млади автори от програмите по електронна и компютърна музика на Нов български университет.


Любопитна ще е и "Творческата работилница по композиция" на 18 януари на световноизвестния композитор и диригент проф. Стефан Драгостинов с произведения на Емерих Амбил, Стефан Веселинов, Валерия Крачунова, Мина Ефремова, Десислава Георгиева, Дарина Божилова и Стефан Драгостинов. Те ще бъдат изпълнени от проф. Милена Моллова – пиано, проф. Йосиф Радионов – цигулка, доц. д-р Десислава Щерева – пиано, Росен Идеалов – кларинет, и някои от младите автори.


Дуото на кларнетиста Росен Идеалов и виолончелистката Гергита Бояджиева-Николова ще има самостоятелен концерт на 20 януари с произведения на Паул Хиндемит, Васил Казанджиев, Йохан Себастиан Бах, Константин Илиев и Елиът Майлс Мак Кинли. Идеалов и Бояджиева имат над 20-годишна кариера на световната музикална сцена, а дискът им от 2012 г. "Диалози", който дава името на концерта, е носител на наградата "Кристална лира".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK