Алек Попов: Подмяната на индивидуалното щастие с масово радостно блеене винаги води до катастрофа

Алек Попов: Подмяната на индивидуалното щастие с масово радостно блеене винаги води до катастрофа

© Надежда Чипева, CIOКолкото по-прости цели имат хората, толкова са по-постижими. Например да подобрят жизнената си среда. С малки стъпки животът става по-добър. А не с някакви глобални планове за всеобщо щастие, които са толкова мъгляви, че пречат да се види онова, което действително може да се направи." Това казва писателят Алек Попов пред "Дневник" в интервю за идеологиите и хората, които ги изповядват, по повод най-новия му роман - "Сестри Палавееви по пътя към Новия свят".


"Идеята за светлото бъдеще, опитът да се подмени индивидуалния човешки стремеж към щастие със ситуация на масово радостно блеене винаги водят до големи катастрофи", смята Попов. Но близо 30 години след краха на комунизма обаче българското общество продължава да залита в идеологически крайности. На прага на Европейското председателство според автора не бива да очакваме от себе си чудеса, а да постигнем простички неща. "Нито всички могат да станат предпиемачи, нито е нужно. Правовата държава е най-важният регултор на отношенията между хората", казва той.


Колкото до сатиричните приключения на сестрите партизанки, започнали със "Сестри Палавееви в бурята на историята", продължението намира героините след 1945 г., когато трябва да живеят сред последствията на осъществените си идеали. Но книгата няма за цел да развенчава митове, нито да раздава присъди. "Аз просто махам целофана на идеологическото лустро, за да изпъкне парадоксът на човешката природа, в която трагичното и комичното са тясно преплетени."


Очаквайте интервюто с Алек Попов през уикенда в "Дневник"

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Абсолютно съгласен!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  И аз.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7880 Любопитно

  Ми няма индивидуално щастие сред маса от нещастници, освен ако не си психопат или поне сноб !
  Па дори и да си сноб - няма индивидуални партиди чист въздух за сноби !

  [email protected]
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  "Нито всички могат да станат предпиемачи, нито е нужно. Правовата държава е най-важният регултор на отношенията между хората."
  ___________________

  Ми няма индивидуално щастие сред маса от нещастници, освен ако не си психопат или поне сноб !Па дори и да си сноб - няма индивидуални партиди чист въздух за сноби !
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  След като професионалните либерални ентусиасти развенчаха масовото блеене от към СДС ,че за всички трябва да има "равен старт",равни закони и равни права, да се развиват в собствен бизнес и свободни професии ... сега вече се говори вече за правова държава в която начетените либертофони трябва да живеят сред последствията на сбъднатите си идеали да станат ратай в собствения си дом!
  :-)


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Весело

  Очаквайте интервюто с Алек Попов през уикенда в "Дневник"

  В неделя 23:30 ч. .

 6. 6 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Весело

  Очаквайте интервюто с Алек Попов през уикенда в "Дневник"

  В неделя 23:30 ч. .

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  "Правовата държава е най-важният регултор на отношенията между хората."
  А тя остава все по-далече и по-далече.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5346 Неутрално

  Точно !

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Ми няма индивидуално щастие сред маса от нещастници, освен ако не си психопат или поне сноб !Па дори и да си сноб - няма индивидуални партиди чист въздух за сноби !
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Друго си беше, когато имаше индивидуални пенЦии за АБПФК.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  За любопитните ето как издателството характеризира книгата:
  "Втората световна война е в разгара си, а България се раздира от остри граждански конфликти. Две момичета от заможна софийска фамилия, близначките Кара и Яра, избягват от дома си, за да се присъединят към партизанското движение. Те попадат в отряда на Медвед, суров и властен командир, преминал през школата на съветското военно разузнаване. Още с пристигането си красивите близначки внасят смут в сърцата на народните бойци. Само няколко часа по-късно отрядът попада в засада. Оцелелите намират убежище в тайнствения Дадански лес...
  История за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации. Стремежът към промяна угасва в сянката на настъпващия тоталитаризъм. Студената война заварва близначките от двете страни на желязната завеса.
  Първият партизански роман, написан след края на комунизма!"

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  "масово радостно блеене"

  Един български философ от близките приятели на Желю Желев беше писал по комунистическо време за хората които се превръщат във "възторжени и зли овце".

  Наистина с "масово радостно блеене" започват почти всички катастрофи.

  подпис
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Благодарение на комунизма хората от Източна Европа вече трудно могат да бъдат излъгани да блеят като стадо овце.Толкова ни лъгаха комунистите,че изобщо не вярваме на властниците.За разлика от германците например,които лесно могат да бъдат убедени,че нашествието на 2 милиона ислямски бежанци е положително.

 13. 13 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Елементарна перефраза на Аркадйи и Борис Стругацки :

  Колективното безхаберие убива индивидуалната надежда.

  Обитаемият остров.

 14. 14 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  "Например да подобрят жизнената си среда. С малки стъпки животът става по-добър. А не с някакви глобални планове за всеобщо щастие, които са толкова мъгляви, че пречат да се види онова, което действително може да се направи."
  Точно така разсъждават и политиците- подобряват с малки и големи стъпки жизнената си среда и не кроят планове за глобално щастие.Евала, ашкулсун, машала. Ганя станал писател.
  Защо ли Алековците са така инфантилни, че още се възмущават, че никой не се грижи за народа?!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 15. 15 Профил на cozzworth
  cozzworth
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Така и така изчетох интервюто, трябва да се запитам какви ли са тия "идеологически крайности, в които българското общество продължава да залита близо 30 години след краха на комунизма", освен ако Попов смята политическата аморфност, хамелеонщина и безпринципност за някаква крайност, което би било съвсем объркващо.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":
  "Първият партизански роман, написан след края на комунизма!"

  в който партизаните, както се подразбира, няма да бъдат представени като герои и смели борци против фашизЪма и капитализЪма, а като сбирщина от московски агенти преминали през школата на съветското военно разузнаване, наивни младежи, повярвали в "светлото комунистическо бъдеще" и авантюристи , търсещи приключения. Но има и такива, членове на терористичната организация БКП, на които хич не им е било желание да ходят по горите, но които са били получили "повиквателни" да се включат в партизанското движение. Те са знаели , че партийната заповед е закон , който ако не го изпълнят следва смъртно наказание. Повечето партизански жертви са имено от тази категория партизани. За тях трябва да се пише, защото след "победата на социалистическата революция" ги произведоха герои, фалшиви герои на които построиха паметници, именуваха на тяхно име селища и улици. Истината за така нареченото партизанско движение трябва да излиза наяве.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4168 Весело

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  Колега, аз само цитирах издателството.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  Ми няма индивидуално щастие сред маса от нещастници, освен ако не си психопат или поне сноб !Па дори и да си сноб - няма индивидуални партиди чист въздух за сноби !
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Психопати се оказаха членовете на висшата комунистическа номенклатура, които като получиха куфарчетата с пари, си купиха лъскави коли, с които най-безсрамно започнаха да се разхождат всред ограбеното от тях население на България.

 19. 19 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Алек Попов е много прав.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 20. 20 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  Роси, не че остава, а си е там открай време. Лошото е, че в момента правото на силния на деня изтика държавата още по-назад и надолу. В правно-юридически смисъл!!!

 21. 21 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  "За тях трябва да се пише, защото след "победата на социалистическата революция" ги произведоха герои, фалшиви герои на които построиха паметници, именуваха на тяхно име селища и улици.". Защо така, бре, другарю? Ако имаш предвид само "шумкарите" си дълбоко неправ - и хайдутите ли са били фалшиви? Хората са имали възможност да не отидат в гората - има такива примери - но са отивали и загивали. И Ботев е бил "партизанин" в същия тоя смисъл. В по-широката семантична версия на думата става дума за привърженици или идейни съмишленици и като си спомня за "партизаните" на Стамболийски, за убитите народни представители от социалдемократичните среди или дори за национално значими личности като Гео Милев или Никола Вапцаров, си още по-неправ и не мога да се съглася с тебе. Тук категорично пак възниква един простичък въпрос, който възбужда духовно пръскащите плюнки "общодемократични" властелини /в това число и тези тук/. Та нали демокрацията дава права на хората да разсъждават и действат според убежденията си?

 22. 22 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Признавам, написаното по-горе от мен касае тематикат доста "странично", но изборът на лично щастие и начин на живот е прообраз на демократичните закономерности в едно общество, а обобщественото блеене е "капанът" на себичната държава /и държавност/, в който "всички са задължително щастливи"! Те такова животно нема!!!

 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2553 Весело

  "С малки стъпки животът става по-добър. А не с някакви глобални планове за всеобщо щастие, които са толкова мъгляви, че пречат да се види онова, което действително може да се направи."

  Аз имам свой вариант!

  С малки поправки ЗАКОНИТЕ стават по-добри. А не с някакви глобални планове за всеобща подмяна, които са толкова мъгляви, че пречат да се види онова, което действително може да се направи.

  Тоест, с промяната само на няколко думи тази проста, но действаща истина, формулирана от автора, може да се приложи към всяка област от живота.. Мъглявините на глобалното и всеобщо щастие се създават от тези, които искат целият ни живот да премине в такива мъглявини, служещи им за прикриване на техните долни и егоистични цели, които нямат нищо общо с нашето щастие.

 24. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ко праи АКАДЕМИЧЕСТВОТО, да не се бърка с академизма! Повърхностна гаргара, щото вече Олимп ни е до цървула...

  roo
 25. 25 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ВЪЗНИКНАЛ ВЪПРОС ПО ПОВОД ШИРОКО РЕКЛАМИРАНИЯ РОМАН НА А. ПОПОВ:

  Само деца и внуци на АБпФК ли могат да станат писатели в РБ, които да възпяват митичното "партизанско движение" (наличано от народа "шумкарско")?

 26. 26 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ВЪЗНИКНАЛ ВЪПРОС ПО ПОВОД ШИРОКО РЕКЛАМИРАНИЯ РОМАН НА А. ПОПОВ:

  Само деца и внуци на АБпФК ли могат да станат писатели в РБ, които да възпяват митичното "партизанско движение" (наличано от народа "шумкарско")?

 27. 27 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това тук е само блеене,даже не е и радостно !

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  "Истината за така нареченото партизанско движение трябва да излиза наяве."

  Това е литература, измислица показваща как авторът си представя някои неща, не е документална проза, та не му поставяй такива неизпълними задачи.

 29. 29 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  КАКТО ВИНАГИ,

  Иван ЧервенКар пак ни пробутва престъпния КомунизЪм/шумкарството като "хуманни" движения...

 30. 30 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ЧЕРВЕНАТА ИДЕОЛОГИЯ

  не е убеждение, а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО.

  АМАН, от деца и внуци на АБпФк и на Слуги на АБпФК ( и двете категории - доказани грабители и масови убийци)

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2133 Весело

  До коментар [#13] от "chimay":

  "Елементарна перефраза на Аркадйи и Борис Стругацки :
  Колективното безхаберие убива индивидуалната надежда."

  Няма никаква перифраза на братя Стругацки. Дори е обратното:
  "Колективното хаберие (блеене за светло бъдеще) убива индивидуалното щастие (мечтаната самота, смърт)."
  Аз не зная какво му е точното на това, ама питайте горните над мене. Моят слух е чувствителен и прави разлика между "блеенето" срещу "глобалното затопляне" и "блеенето" за равнопоставеност пред Закона. Дори мога да перифразирам "Подмяната на индивидуалното щастие с масово радостно блеене винаги води до катастрофа", че подмяната на общоприетите норми с масово радостно блеене по индивидуални модерности (джендър индентичност, нови ценности, атлантски, натовски, "солидарност" с нарушители на граница или с производители на оръжие) винаги води да катастрофа.
  Мога и да дам примери от историята: "индивидуалното щастие" на патрициите в Римската империя е довело да нейното разтуряне (нова ценност - християнството, при която задоволяването на щастието на патрициите е оставено в ръцете на Бог, а не на робите).
  И това животно "индивидуално щастие" не го разбирам - успехът/неуспехът винаги се измерва в сравнение с околните/обществото. Друг е въпросът, ако авторът си мисли, че вълкът-единак като изяде овцата се качва на седмото небе. Мога само да го уверя, че същият този "щастлив" единак (силен индивидуалист като Айн Ранд) "обръща резбата", ако счупи крак или загуби зрение ... както стори и гуруто на "индивидуалната свобода", Айн Ранд. Апропо, дали е постигнала индивидуалното си щастие под грижите, окована от грижите на Social Security and Medicare?

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#21] от "ИванКар":

  Кощунствено е да слагаш на равни начала комунистическите терористи, наречени партизани, управлявани от чужда враждебна държава с едновремешните хайдути.
  Комунистите преди да вземат властта и да станат диктатори бяха терористи като днешните ислямистки терористи.

 33. 33 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  НИКАКВО КОЩУНСТВО НЕМА ТУК,

  а най-обикновена ЧервеноРусска провокация. Щеше да е кощунство, ако тоя беше
  българин. Какво искаш от некой си, генирично свързан с АБпФК или със Слугите на АБпФК - такива са само българогласни, но съзнанието им е русско...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK