Обявена е обществена поръчка за електронен регистър на паметниците на културата

Първият етап на усилието няма да обхване паметниците от местно значение, каквато например е къщата с ягодите

© Надежда Чипева, Капитал

Първият етап на усилието няма да обхване паметниците от местно значение, каквато например е къщата с ягодитеМинистерството на културата е обявило обществена поръчка за разработване и внедряване на електронен регистър на недвижимите културни ценности, както и за дигитализиране на документацията за 1490 обекта, съобщи вестник "Строител". Прогнозната стойност на дейностите е 1 196 984 лв. без ДДС, а втора поръчка на стойност 276 404 лв. без ДДС е за доставка на скенери и обучение на най-малко двама служители да работят с тях. Парите са по линия на програмата "Добро управление 2014 – 2020".


Началото на самия регистър ще бъде поставено с дигитализацията на архива на недвижимите и археологическите културни ценности с национално и световно значение. Така базата данни ще бъде достъпна отвсякъде, което значително ще улесни работата с паметниците на културата.


Архивът на Националния институт за недвижимо културно наследство пази архитектурните планове, историята на собствеността, промените и одобрението на различни промени за над 40 000 ценни обекта на територията на България. По-голямата част от паметниците на културата са категория местно значение и по-ниско, като за тях ще се търси отделно финансиране по програми и "дай боже, наше финансиране", каза министърът на културата Боил Банов миналата година. Фактът, че досега архивът бе на хартия, забавяше процедурите и даваше възможности за злоупотреби.
Списък на паметниците на културата от световно и национално значение съществуваше и досега, но бе непълен и съдържаше само базова информация за обектите.


Миналата седмица Банов обяви, че тази година министерството ще инвестира с половин милион повече средства - до 1.5 млн. лв. - за реставрация. "Могат да кандидатстват общини и частни собственици на имоти, които са ценност, след това комисията разглежда исканията и подпомага там, където е възможно, и там, където желанията са адекватни", посочи той пред агенция "Фокус".


Обществените поръчки за архива на НИНКН са по открити процедури.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK