Статуя на Изида и стъклен биберон от II вeк в богатата изложба "Българска археология 2017"

Фигурки от праисторическото селище край Дамяница

© Велко Ангелов

Фигурки от праисторическото селище край ДамяницаИзключително запазена мраморна статуя на Изида, открита край с. Каснаково, изящни бронзови фигури на Дионис и Ерос, намерени при разкопките на столичния пл. "Света Неделя", и детски принадлежности от II век са сред най-интересните експонати на ежегодната изложба "Българска археология 2017", която ще се открие на 16 февруари, петък, от 18 ч. в Националния археологически институт с музей.


Представени са 340 находки, открити на 22 различни обекта от праисторията до Средновековието, включително могила Юнаците, Хераклея Синтика, Аполония, Филипополис, Плиска, Трапезица. Сред най-впечатляващите находки са огромната колекция от антропоморфни фигурки от късния неолит (края на VI хил. пр.н.е.), открити при разкопките на праисторическото селище Дамяница - представени са няколко десетки от хиляди експонати.


Фотогалерия: Откритията на археологическо лято 2017 >


В изложбата могат да бъдат видени още стъклени балсамарии, рядък детски стъклен биберон и керамична дрънкалка - петле, открити в римския град Деултум край Бургас (II век), още един от изключително богатите на находки обекти. Една от най-интересните, редки и неочаквани находки е много добре запазена флейта, изработена от бронз и кост, разказват от музея.
Античният град Хераклея Синтика край Петрич е представен с една, но значителна находка - златна плетена огърлица от почти 24 карата самородно злато. Съдейки по обстоятелствата на разкриването й, археолозите смятат, че тя е била изгубена от собственика си в самия край на ІV век в суматохата на силно земетресение. Изящни са и бронзовите фигури на Дионис и две бронзови крачета с лъвски лапи, завършващи с фигури на Ерос (вероятно част от канделабър) от антична Сердика. Изложбата е богата на изящни произведения на ювелирното изкуство, както и на богато декорирани и добре запазени керамични съдове.


Статуя на Изида и стъклен биберон от II вeк в богатата изложба "Българска археология 2017"

© Велко Ангелов


От средновековните находки се отличават серия кръстове от Плиска, както и стеатитова икона на архангел Гавраил със следи от оригиналната си позлата и червена боя. Тя е намерена заедно с много други култови християнски предмети в основата на новоразкрита църква на Трапезица. Изложбата ще продължи до 1 април.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Откопаваме, показваме и добре. Липсват ми, обаче, анализите и изводите. Поне вестниците публикуват малко такива неща, а нямам време да търся и чета специализирана литература.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5830 Весело

  До коментар [#1] от "Алф":

  Ако задълбаем в анализи на артефактите от древното минало по нашите земи, легендата на панславистите за шепа монголоидни тюрки, претопили се в някакво огромно славянско море, съвсем ще се спихне...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това, за многото славяни по нашите земи си е откровена глупост и част от пропагандата налагана 45 години...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Не е никаква глупост, а исторически факт. Освеб това днешните историци също споделят мнението за славянското присъствие на територията на днешна България през 7 век, когато прабългарите идват по нашите земи.

  Иначе, по темата... новите исторически находки открити през миналата година са наистина интересни. Дано, повече хора минат през НАМ за да ги видят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И на мен ми се струва, че не ще да са били 5-10хил. само българите. Като гледам и анализите на ДНК не ни изкараха славянско море.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Керамиката добре, ама защо не покажете уникалния стъклен биберон. Стъклото е открито преди хилядолетия и като трудна технология всяко по-интересно произведение пали любопитството. Не случайно за тайните на стъклата Мурани се е проляла много кръв.

 7. 7 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Амин!

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 8. 8 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Няма нито славяни, нито прабългари.

  Ние сме наследници на най-древното местно население и има повече от достатъчно факти за това, те обаче се блъскат в пропагандата, налагана отвън като официална наша политическа доктрина.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 9. 9 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":

  Не само 45, основен дял тук има Иречек.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 10. 10 Профил на gek47535405
  gek47535405
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":Няма нито славяни, нито прабългари.Ние сме наследници на най-древното местно население и има повече от достатъчно факти за това, те обаче се блъскат в пропагандата, налагана отвън като официална наша политическа доктрина.
  —цитат от коментар 8 на galio


  Поне това показват вече достъпните вече ДНК тестове . Наследници сме на населението което е било тук преди траки , славяни и прабългари . Вижте повече за пеласгите - https://bg.wikipedia.org/wiki/Пеласги

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иво":

  Не е никаква глупост, а исторически факт.
  ----------------------------------------
  Ъхъм.
  Е, антропологичните изследвания на акад. Ватев в началото на 20 век и особено на акад. Попов през 40-те години заедно със съвременните ДНК анализи категорично отхвърлят тоя "исторически факт" ама нейсе, в читанките щом пише че руснаците са ни братушки - няма как да не е вярно я.
  Апропо най-забавното , че изслдедването на акад. Попов е отново публикувано през 50-те години с предговор , който го представя като труд, доказващ принадлежността на българите към тъй нареченаъа "южноруска група".
  Оабче вътре таблиците показват нещо коренно различно - почти липса на съвпадения с руснадците :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#5] от "Алф":

  Има ИЗВОРИ, при това ромейски.Там са описани и нашествията на аварския хаганат, в които като васали са участвали славяните и самостоятелните нашествия, и заселвания на самите славяни. Описана е обсадата на Солун от несъществуващите славяни. От ромейските хронисти идва и изразът славянско море и то е обхващало почти целите Балкани включително континентална Гърция без Атика и някой крепости по крайбрежието и труднодостъпни места. Това славянско население остава там дълго след като империята преодолява кризата и постепенно започва да го покорява. По времето, когато вече е имало българска държава Византия още се разправя с бунтове на славянски племена в същинска Гърция. Това се потвърждава освен от изворите и от археологията и дори от останали топоними.
  Ромейските извори отразяват и появата на български племена на полуострова, като нашествието на Заберган в сюз с аварите.
  А никой не е казал, че са били 10 000 хората на Аспарух, това са спекулации, както и, това колко години им трябвало, за да стигнат до делтата. Тук трябва да се дълбае-годината, която е приета за начало на Б-ска държава на по-ова и глупостите как са били един лагер хора.
  За генетичните изследвания е супер спорно. Като се има предвид, че използват различни методики, обхващат неясно какъв кръг изследвани лица и поради самият факт, че ние нищичко не разбираме от този процес, можем да не сме категорични в мнението си.

 13. 13 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#10] от "gek47535405":

  Супер. Само че от къде точно е изолиран този пеласги ген, който би трябвало да съществува и в нас в днешно време. Нещо подобно правиха в Ливан, като взеха днк материал за сравнение от финикийска гробница и сравняваха със съвременното население.Само да напомня, че на нашата територия се получава страхотен мишмаш на всякакви народи и етноси и това да търсиш "чистия" произход е малко на магия.

 14. 14 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#11] от "qwertqwert":

  Нерде славяни нерде руснаци. Какво общо имат руснаците в случая? Напълно съм убеден, че и чехи и поляци, които също са от славянската група няма да има почти нищо общо със славяните. Каквото и да значило това за науката преди век.

 15. 15 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 933 Неутрално

  корекция(щом форумът не предлага такава функция) да се чете:

  ......няма да имат почти нищо общо с РУСНАЦИТЕ.........

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Вижте хората в Сърбия, Хърватия, Словения, Словакия и до Полша и го сравнете с българите :)
  Бреговете на "Славянското море" са били край границите на българските земи. Генния ни профил също не го доказва. Нито българите са били малко, още повече траките и те не са изчезнали никъде, те са сред нас...
  Впрочем поздравления за Каснакова. Бил съм на Извора на нимфите преди 25 години... все още намират неща там...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Чух извинението на Кошлуков и не го приемам. Не беше искрен и не му искам фикциите за неприкосновеността на полицаи, учители, лекари, журналисти... Най-малкото което, ти не си никакъв журналист, а тръба, през която някой дудне нещо в единия край... Айде, да си ходиш!

  I shave with Occam's razor
 18. 18 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Опс! Извинявам се! :)

  I shave with Occam's razor
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#10] от "gek47535405":

  Не сме наследници, асимилира ли сме ги...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Много интересна изложба.
  Колкото и да се мъчат някои под статията, артефактите са свързани с днешните български земи, но нямат нищо общо с българската история !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ами не баш. Доста смело е да се твърди, знаейки историята, че нещо намерено в Плиска и Трапезица няма общо с българската история.Бих казал има повече общо отколкото минойската цивилизация с гръцката история.
  Само да напомня, за да не стават обърквания, находки от неолита не са част от историята на българския народ, но не са част от историяъа на Елада и елинската култура.Предмети, които са внос от елада и намерени в тракийски гробница са си точно това внос и до там. Артефакти от 2 в от н.е са част от римската(не византийската или елинската) история по нашите земи, еле пък статуетка на Изида.

 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#12] от "anton83":

  Само дето няма и помен от "славяни", писани са словени и се отнася за същото население, което преди това наричат "траки".

  За хан Аспарух пише само в един руски фалшификат, при това е писан "Княз Исперих", но това не пречи на казионната съветска история да го ханосва.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  За генетичните изследвания е супер спорно. Като се има предвид, че използват различни методики, обхващат неясно какъв кръг изследвани лица и поради самият факт, че ние нищичко не разбираме от този процес, можем да не сме категорични в мнението си.
  —цитат от коментар 12 на anton83


  Точно генетичните се опират на факти, за разлика от археологическите, които се опират на политика и фантазии.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 24. 24 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Само да напомня, че на нашата територия се получава страхотен мишмаш на всякакви народи и етноси и това да търсиш "чистия" произход е малко на магия.
  —цитат от коментар 13 на anton83


  Няма такъв филм изобщо - ние сме доста хомогенни, като на практика гостите са торили земята.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 25. 25 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  И това изпод пръстите на грък.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 26. 26 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#24] от "galio":

  Това със словените на какъв език го четеш ? Така ли е записано при готските хронисти или при ромеите ;) Да услужат гръцките колеги и да го напишат, както е в оригинал.
  Наистина призовавам да се четат изворите като се почне от първото споменаване на славянските племена в Римска история на Публий Тацит, през Клавдий Птолемей и неговата География, където се споменава родината на славяните минава се през гота Йорданес, който споменава и българите и се стигне до това, което ни интересува в случая славянските нашествия на Балканите описани от плеяда ромейски хронисти: Прокопий Кесарийски , Йоан Ефески , Стратегикона с неясен автор, Михаил Сирийски, Чудесата на Св. Димитър Солунски, където собствено е описана славянската обсада на Солун, но и идването на Ку(в)бер и настаняването му в днешна Македония и още има. Та се стигне до Изворите за пристигането на българите отвъд Дунав, като се почне с Теофан Изповедник, който говори за "този мръсен новопоявил се народ" описва неуспешният поход на император Константин срещу българите и сключването на мир. Което пък погрешно се счита за начало на българската държава и се мисли, че едва ли не българите са се настанили преди месец два в делтата на Дунав
  А това за чистотата на българите звучи все едно го е казал някой македонец пряк потомок на Сашо. Ако прочетеш малко история ще видиш, че по нашите земи са вършели всякакви племена и народи. Да не говорим, че териториите на югоизток от Сердика-Тракия, южното черноморие и Родопите през по голямата част от съществуването на българската държава всъщност не са били български. В края на ромейското владение на българските земи, малко преди възстанието на Асенвци, Мизия е плячкосвана многократно от племена отвъд Дунав, част, от които се установяват тук. Има сериозно единодушие, че братята Асеневци са от Кумански произход. Самите те изключително активно използват куманската конница. Самият Калоян разчита на нея, в битката при Адрианопол. Част от куманите се установяват трайно тук и получават управленски постове пр. Манастър.Борил се жени за Куманка -Целгуба. Впоследствие и тертеровата династия се счита, че е от кумански произход.След това татарските нашествия. Предполага се, че и шишмановци са с кумански произход. Но какво от това, те са управлявали като българи Българската държава. Византия също не е управлявана от гърци. Имаме си макар и за кратко за цар чист татарин-Чака. За турци и населените от тях черкези няма смисъл да говорим. Отделно власи, каракачани....

 27. 27 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Марцелин Комес, който е живял до 534г ясно е описал наличието на маса българи до Константинопол - 200 години преди Аспарух. И никакви други.
  http://bulgares.blog.bg/history/2018/02/13/bezspornoto-dokazatelstvo-che-bylgarite-sa-osnoviiat-sysed-i.1593431

 28. 28 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Генетичните тестове, които така смело цитират колегите, показват на-голяма фрупа гени - около 30%. Така че каквото и да е заключение към коя група принадлежат българите, трябва да се разбира като "30-35% от гените принадлежат към еди коя си група."
  Щарено си е положението, освен това и силно районирано. С просто око е видно, че добружанци са с различен генотип от шопите и т.н.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK