Заради "тоталитарно говорене" най-влиятелната организация за култура в Пловдив се разделя с общината

Заради "тоталитарно говорене" най-влиятелната организация за култура в Пловдив се разделя с общината

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталФондация "Отворени изкуства", организатор на най-големия фестивал в Пловдив - "Нощ" на музеите и галериите през септември всяка година, прекъсва партньорството си с общината и се отказва от общинското финансиране за тази година. Позицията й е отговор на изказване на кмета Иван Тотев от понеделник, в което той призова директора й Веселина Сариева "да пали свещи да не прекратим културната програма на общината" заради критика на Сариева към ремонт на ул. "Отец Паисий".


"Господ да я поживи Веска"


На 6 февруари в личния си профил в социалната мрежа Сариева реагира на премахването на павираната настилка от историческата улица "Отец Паисий", ремонт, започнал без предупреждение за местните граждани. Правоъгълните павета са един от символите на улицата, обект дори на художествена инсталация в самата настилка, посочи тя. Възмущението на пловдивчани предизвика проверка на Регионалния инспекторат на Министерството на културата в Пловдив, който заключи, че подмяната на историческата настилка не е съгласувана.


Кметът Тотев не бе доволен от случилото се на редовния си брифинг в понеделник. Наричайки "странна истерия" реакцията на намерението на общината паветата да бъдат сменени с други, той увери, че "квадратните павета ще бъдат върнати на квадратни места, правоъгълните - на правоъгълни" и "Веска Сариева може да бъде спокойна". "Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на общината, че не знам какво ще прави тогава", добави Тотев, като отправи предупреждение и към министъра на културата: "Чак гледам, че и министър Банов се изказва за пловдивските квадратни павета. Аз мисля, че министър Банов трябва да се изкаже за Тютюневите складове в скоро време. Чакаме го вече доста време..."


"Тоталитарен модел на говорене"
Веселина Сариева

© Валентина Петрова

Веселина Сариева

Фондация "Отворени изкуства" ще прекрати партньорството си с общината, което тази година е насочено към фестивала "Нощ" на 15 септември, и няма да приеме предназначените за него 40 хил. лева, или 21% от бюджета, с които се финансират основно артистични проекти на външни автори из града. Това обяви Сариева пред БНТ днес след като и тя, и културната общност на Пловдив призоваха кмета да се извини на всички граждани, които упражняват правото си на свободно слово.


"Не желаем да толерираме подобен тоталитарен модел на говорене и поведение, на фамилиарничене и третирането на сериозни проблеми като въпрос на лични отношения", обясни пред "Дневник" Сариева. "Винаги сме се старали да бъдем независими и ако си позволим да бъдем купени по подобен начин, ще загубим почитателите си." Тя уточни, че ще направи всичко възможно "Нощ" да се проведе нормално, но до промяна в "климата" в Пловдив няма да си сътрудничи с местната власт. "Като гражданин нямам други лостове да реагирам на подобна култура на поведение."


Какво остана от Европейската столица на културата


Фестивалът "Нощ", започнал като "Нощ на музеите и галериите" преди 14 години, възвърна блясъка на Пловдив като град на културата и изкуството и го превърна в желана дестинация, особено в очите на по-младото поколение. Изследванията сочат, че всяка инвестиция в него се връща 4 пъти в икономиката на града. Това имаше сериозен принос за спечелването на титлата Европейска столица на културата 2019, чието успешно осъществяване догодина е все повече под въпрос. За четирите години, откак Пловдив я спечели под мотото "Заедно", общината поетапно се разделя с лицата и организациите от гръбнака й: колектива "Кино Космос", фестивалите на фондация "Едно", издателя Манол Пейков, а сега и "Отворени изкуства". Междувременно обещаните ремонти на знакови обекти като централния площад и галерията на пловдивските художници бяха забавени и ще се извършат без архитектурен конкурс и подробни обществени поръчки.


"Дневник" потърси за коментар община Пловдив, но към момента няма отговор. От Министерството на културата обещаха коментар по-късно през деня.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK