"Ага" покори "Берлинале"

"Ага" покори "Берлинале"

© "Берлинале"Показаният в последния ден на международния кинофестивал "Берлинале" втори игрален филм на Милко Лазаров "Ага" постави изящен финален акорд на официалната програма и мигновено спечели спонтанното възхищение на международната преса. Филмът бе оценен като чувствително заснета приказка от земята на "вечния лед", в която Седна и Нанук тихо и достолепно тъгуват по единствената си дъщеря Ага.


На пресконференцията си Милко Лазаров, който говори на български език, сподели, че се е стремил, историята за "последното семейство на земята" да звучи като метафора. "Във филма се разказват легенди и митове, някои от които са дори индиански" – каза режисьорът. "Вдъхновявал съм се и съм повлиян от визията на "Нанук от Север" на Роберт Флаерти." Журналистите възторжено аплодираха и присъстващия на пресконференцията оператор на "Ага" Калоян Божилов. Прецизното изображение и чувствителното пресъздаване на величието и красотата на Севера бяха оценени като "уникални".


"Музиката е авторска и е написана специално за филма от Пенка Кунева, а на финала звучи Петата симфония на Густав Малер. Любимият ми филм е "Смърт във Венеция" на Лукино Висконти. "Ага" е поклон към този велик режисьор" " - поясни Лазаров.
Специално за световната премиера на филма от Якутия в Берлин пристигнаха изпълнителите на главните роли: Феодосия Иванова, Михаил Апросимов и Галина Тихонова. С голямо вълнение те минаха по "червения килим", за да видят филма, в който са вложили цялото си сърце и душа.


"Ага" е копродукция между България, Германия и Франция и е поредният филм на български режисьор с реални шансове за отлична международна кариера.


Съсценаристът на филма Симеон Венциславов, чието име все повече се налага в международните среди, се превърна в един от най-търсените българи в Берлин. Очаквайте ексклузивно интервю с него.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK