Режисьорът Николай Волев призна, че бил сътрудник на ДС в книга

Режисьорът Николай Волев призна, че бил сътрудник на ДС в книга

© Личен архивИзвестният кинорежисьор Николай Волев, автор на забранявани преди 1989 г. филми като "Маргарит и Маргарита" и документалния "Дом номер 8", призна, че е бил сътрудник на Държавна сигурност в автобиографична книга. Тя се казва "Девствената проститутка" и ще има представяне на 6 март в "Перото".


По думите на Волев той бил вербуван, когато постъпил на работа като нещатен екскурзовод в "Балкантурист", след гимназията и преди бягството му към Великобритания през 1968 г., където той отива именно заради жена, с която се запознава на туристическите обиколки. Самото бягство - и успешната му кариера като режисьор след завръщането му, винаги е повдигало въпроси, на които досега режисьорът отговаряше уклончиво.
Сега Волев разказва, че се разминал с последиците от него благодарение на познанството на баща му, комунист, с Антон Югов - и сам отбелязва, че се е възползвал от благоволението на "един масов убиец".


Ето какво пише Волев в "Девствената проститутка", която е разказана хронологично и приема формата на интервю на режисьора със самия себе си. "Явих се на изпита, издържах го успешно и подписах договор за едно лято. Сделката беше взаимноизгодна. Държавата получаваше така необходимата за социалистическата ни икономика "твърда" валута от западните туристи, а те ми се отблагодаряваха с щедри бакшиши в щатски долари или британски лири", разказва за постъпването си в "Балкантурист" той. По думите му шефът на отдел "Кадри" "Крънчев" (в книгата е посочено, че имената са сменени "по етични съображения") първо го предупредил да внимава да не бъде уловен за т.нар. "валутни престъпления", притежание на западна валута без ясен произход. А скоро след това завоалирано му предложил да сътрудничи на контраразузнаването:
"Седмица по-късно Крънчев отново ме повика при себе си. Отвори нова бутилка уиски и пакетче кашу, но този път тонът му бе някак загадъчно отнесен. От дума на дума неусетно се озовах в нещо като сюжет на филм за Джеймс Бонд. В него агентът на английските тайни служби беше, естествено, отрицателният протагонист, а ние, преданите на делото на социализма служители на държавното ни туристическо предприятия - положителните герои. Накратко кадровикът опипваше почвата с намерението да ме привлече в ролята на следово куче, в случай че Мистър 007 се промъкнел в родината ни, преоблечен като наивен турист. Не беше нужна кой знае каква прозорливост от моя страна, за да разгадая зле завоалирания ултиматум: или приемам да сътруд- нича на контраразузнавателния отдел на Държавна сигурност, или казвам сбогом на твърдата валута."


След нощ на дълги разговори, разказва Волев, той приел с логиката на баща си, че ако се съгласи да сътрудничи, не би загубил кой знае какво, "тъй като от мен се искаше да съобщавам само ако някой от туристите, които развеждах из забележителностите на София, наистина беше дошъл у нас с нечисти помисли", а това било малко вероятно. Но "...мислите за моята предстояща контрашпионска дейност чегъртаха мозъка ми цяла нощ. Не надвисваше ли опасността да се продам като проститутка, в случая – идеологическа", пита се режисьорът. И си отговаря - съвестта за издигането му до екскурзовод на морето била чиста, защото го била препоръчала шефката му - "сипаничава" жена със "страхотно задниче", която си падала по него.


"От мен не беше постъпил нито един сигнал, нито един ред, нито една думичка дори във връзка със задължението ми да проявявам революционна бдителност по време на четиримесечните си контакти с хилядите туристи – граждани на капиталистическа Великобритания", пише Волев, като добавя, че това не било опит да "изиграе" службите. "Изобщо нямах време за тяхната шпионска параноя. Работех от сутрин до вечер и печелех както за себе си, така и за държавата", твърди режисьорът, който по това време, лятото на 1968 г., се запознава с бъдещата си съпруга, англичанката Мери Карол Ларкинс. Тя искала да се премести в България, но "Крънчев" не бил съгласен двамата да се оженят. Това провокирало бягството на Волев, описано в книга му, а сватбата на брат му и благоволението на Антон Югов - още по-озадачаващото му завръщане. Макар и в немилост, според Волев през 70-а той му съдействал, за да се върне за кратко за тържеството. Самият режисьор обаче се върнал в България от творчески съображения, след обещанието на Свобода Бъчварова да му помогне с кариера в киното.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Признат грях – половин грях!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално
 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 586 Весело

  Един вид - идеите и принципите ми са свидни, но "твърдата валута" повече.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Абе бая дръпна за нищо правене !!!

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  Добре все пак че си признава че е приел да стане агент не защото са го заплашвали с лагер, а заради дребните житейски удоволствия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Екскурзовод в Балкантурист не се ставаше само с някакъв си изпит. Яки връзки трябваха. Тук бащата също е помогнал. После бягал в "на запад", па и се върнал - да стане режисьор-бунтар. Тия да ги разправя в детската градина. Будалка ни нещо - като Леа Коен демократката . Невъзвращенка ,връща се и я наказват с директорското място на "Софийски музикални седмици" . От едно котило са тия .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  От този откъс нещо нещата не се връзват. Но вероятно , поради сериозните връзки с високопоставени, най–напред са го назначили, след това вербували.

 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е историята на типичният "дисидент", превърнал се след 1989 г. в "антикомунист". Изборът винаги е бил "или приемам да сътруднича на контраразузнавателния отдел на Държавна сигурност, или казвам сбогом на твърдата валута." Тези, които са приели обикновено се подвизават като анализатори в "демократичните" медии.

 9. 9 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 394 Разстроено

  ДВЕ са важните неща в тази история:

  1. Вижте как са вербували току–що завършили гимназията, на по 17-18 г.! Никакъв срам, нищо!

  2. Вижте средата, от която е излязал човека. Изобщо т.нар. "жителство" беше първа цедка, после идват елитните училища и накрая – назначаването на сладка работа. На всеки един от тези етапи те проверяваха, принуждаваха, вербуваха, дори формално да не си член на БКП.

  Та прави са тези, дето казват, че няма как да си бил някой или дете на някой по онова време, без да служиш на Партията или доброволно да й пригласяш.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 10. 10 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  на бунището... там и разкаяли се земат

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 11. 11 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Бунтар, ама с гърба на тате и партията. Нищо изненадващо де, един такъв стана цял президент.

 12. 12 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#9] от "c.b.o.":
  "Та прави са тези, дето казват, че няма как да си бил някой или дете на някой по онова време, без да служиш на Партията или доброволно да й пригласяш."

  Е нямаше как, естествено! Партията беше една и държеше властта. След "промените" партиите станаха няколко, но един приятел ми предлагаше да станем двамата членове на някоя партия, без значение на коя, за да се изтегляме взаимно нагоре в кариерата.
  В случая ключовите думи са "без значение на коя партия". Т.е. пременил се Илия - пак в тия... Партокрация, рийш ли.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Живота е шарен и ако няма пострадали, халал да му е. Този сценарии го има и при Тилев и при Жорж Ганчев.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#12] от "vankata1":

  Айде пак "всички са маскари"... Толкова ли си можете?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 15. 15 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И все пак филмите му са велики.

  От друга страна писачите тук са истнски "антикомунисти".
  Според мен всеки, който плюе тук би трябвало да помисли какъв би бил той/ тя по онова време

 16. 16 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#9] от "c.b.o.":

  Вземи си хапче против "разстройство", иди в "църква по патрихил, помоли се Богу горещо, па бъди, какъвто си бил" и служи - на когото си служил! Но и да ти е симпатичен тоа ултуртрегар, на всички е ясно - има нещо гнило, което вони ужасно!

 17. 17 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#9] от "c.b.o.":Вземи си хапче против "разстройство", иди в "църква по патрихил, помоли се Богу горещо, па бъди, какъвто си бил" и служи - на когото си служил! Но и да ти е симпатичен тоа ултуртрегар, на всички е ясно - има нещо гнило, което вони ужасно!
  —цитат от коментар 16 на ИванКар


  Защо ти да не да си го правил, и се казва патрАхил невежа, п а т р А х и л...?!

  Имало едно време ссср...
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Отвратително циничен текст. Кошмар.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Салам виси - пес лае. Салам падна - пес млъкна! Българска народна поговорка от лехчевско.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всяка "проститутка" (по автора) си върви със сълзливата история. Чели сме и много по сълзливи... Решил човекът да си каже - олекнало му (?).
  Но от миманса да ми излизат разни кризисни п(ом)иари с редовните соц. глупости:
  1. Такива бяха времената.
  2. Много други направиха по големи поразии.
  3.Всички са маскари.
  4. И ти щеше да постъпиш така....
  Е тук може да ме хванете за ... Живял съм го от А до Я!

  roo
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  Не помня Маргарит и Маргарита да е бил забраняван.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Поредният червен запъртък с интелектуални и мъжкарски претенции. Ако бащите и майките им, под крилото на масови убийци, като Вълко Червенков не бяха унищожили българския бизнес и културен елит за да слугуват на съветския окупатор, галеници, като този и Стефан Данаилов щяха да са най-много хамали в киното.
  Издънки на мародери.

  Navigare Necesse Est
 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1605 Разстроено

  Да чесно е преди да съдиш да кажеш.
  Аз например бях една нормална сива мишка за която най голямата смелост беше да слуша радйо Свободна Европа и Бибиси Лондон.
  Заедно с баща си на фашиското радио марка Лоренц.
  Но ми е гадно че всички от който съм се възхищавал се оказаха обикновени доносници или свирки през който да излиза парата на народното недоволство.
  Джеки,Коритаров,Кеворкян дори и Радой и Блага оставени ей така за домъзлък.
  Както БЗНСто да се каже че управлението е коалиционно.
  Нека господ ги съди и Волев също.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За тоя отдавна е известно е, че е видна червена издънка. Това за ченгесарството му е само един детайл.

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedoliben":

  +++

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#15] от "Guero":

  Ау, много неудобен въпрос, съдейки по броя минуси!
  :-)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2805 Неутрално


  Аз вярвам на Николай Волев. Така беше. Видял съм го. С една разлика - никакви заплахи, никакви облаги. Само искреното убеждение, че помагаш на Родината си. Срещу чуждите разузнавания. Нищо друго. Откъдето и силата, когато ти поискат да натопиш кой разказва политически вицове да отговориш "От мен доносник не става". Мога да го докажа. Пише го в досието ми.

 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Някои хора просто са за заплюване!Да го беше казал поне веднага след падането на Живков, ама изчака удобните дни - днес, когато да си агент на ДС, се приема и като успех и гордост, дори!
  Подлец!

 30. 30 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 781 Неутрално

  И този май обича да разказва приказки. Доста несвързани обяснения.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  ДВЕ са важните неща в тази история:1. Вижте как са вербували току–що завършили гимназията, на по 17-18 г.!
  —цитат от коментар 9 на c.b.o.

  Вербували са още като ученици, Тренчев например.Той разправя, че така давал сведения за съученици наркомани но доста се оплиташе, веднъж потвърждаваше че е бил доносник на ДС друг път пък отрича... явно от Шесто е бил и не са били само наркомани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За да озаглави книгата си "Девствена проститутка" (що за липса на вкус), значи е написал цяла книга, за да извини вербовката си - тъй като от текста горе става ясно каква е тая проститутка. Един вид, чуват се звуците на самоизгризващата се съвест.

  Баща ми, например, Бог да го прости, не се поддаде нито на ласкателствата, нито на заплахите, затова и днес, дори не и след 10-и, не можа да напише книга за неговите срещи с ДС.

  Но пък са прави и тия, които честно си признават кое как е било. Не мога да съдя никого, но ме вбесяват примитивните антикомундери, с които форумът на Дневник изобилства - да не ги изреждаме поименно.... От личния ми опит с хора, които познавам и знам какви са ги вършили, тия, дето крякат най-много обикновено крият нещо, а крякането се опитва да заглуши гузната съвест.

 33. 33 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Макар с 30 години закъснение, си признал, че е ченге.
  Така призналите подчинението си на ДС в България стават около 5.
  Всички други твърдят, че "нямало такова нещо", било "грешка в архива" и други подобни.

  Според мен, именно неспособността на българското общество да признае и оцени справедливо миналите събития, правят невъзможен нашият път напред.

 34. 34 Профил на Guero
  Guero
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Сигурен съм, че всички форумци щяха да са дисиденти

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsu":
  До коментар [#33] от "1107a":

  Затова винаги съм казвал и пак ще кажа, че трябва да се отворят не досиетата, а целите архиви. За да се видят три неща:
  - Кой, какво, как и защо е правил, вкючително и страшната истина, че много хора са доносничили без никой да иска това от тях;
  - Най-дълбоко пазената тайна на ДС - че освен политическата репресия нищо друго смислено за страната не е свършила;
  - Имената на тези, които отказаха да сътрудничат под каквато и да било форма и предлог и които ни дават моралното право да съдим.

 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Нормална реакция на нормален човек.Нито е навредил,нито е могло да се наложи да навреди на някого.Баща му е бил напълно прав,че чужд шпионин няма да дойде като турист ,че и да се разкрие пред гида.Нормално е човек да следва мечтите си,било жена,било развитие в киното.И голяма част от работата на ДС,както и на повечето държавни служби беше и още е формална,Водещия му офицер също е знаел,че никакви шпиони сред туристите няма да има,просто е изпълнявал плана за водени агенти и му е било през ... за шпиони,а за премията и повишението.Дори не е било компромис с някакви принципи.
  Хората,готови на значителни усилия и жертви за идеите си са не повече от 2% и то за всички идеи,включително религии взети заедно.Останалите 98% са конформисти и постъпват според обстоятелствата,като са лоялни само към близките,около 15-20 човека,семейството и близки приятели.Това е нормата.А двата процента,които са на значителни усилия и жертви за идеите си са фанатици и често психопати.Такива общо взето с редки изключения вредят и е по-добре човек да стои далече от тях,а ако са срещу него,да ги унищожи при първа възможност.И в никакъв случай такива не трябва да се допускат до каквато и да било власт,дори да са направили жертвите и усилията за същите идеи,като моите.Не случайно всяка революция "изяжда децата си" и така трябва.Устойчиво състояние на дадено общество е невъзможно при значителна тежест на екстремисти и фанатици.

 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Малко преди тридесетата годишнина на операция "Сътрудници на Държавна сигурност" / СДС/ - вече дори не им се налага да се спотайват. И открито споделят какви отрепки са били те, нашите изявени дисидентковци, на тати, мама и Партията милите дечица.
  Колко ли съдби на талантливи хора са зачеркнали лакомите душици на тези "наши момчета"?
  Само можем да гадаем...
  Не се питайте защо демокрацията ни е така уродлива - тези уроди изиграха любовния фарс през 89-а и я заченаха в грях, друга и не можеше да бъде при тези обстоятелства. Сега дълго и дълго ще има да я чистим. Вижте и ефектите тук, в лицето на вилнеещи партийни секретари от същата тази "операция СДС" - Норман Гранц / ! / и компания. Пълна гротеска, надуват прогресивните клаксони до дупка и по команда, а в задните дворове на паметта им още свети Червената звезда на Партията...
  Театър на абсурда!

  Мараба, С-ДС доносници!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#37] от "Манчо": Едно не мога да разбера: откъде накъде такива недоразумения като теб решиха, че чрез личната история на Волев трябва да си "разчистват сметките" с всички, които не им се нравят, че чак и форумци, за които де факто не знаеш нищо, след като болшинството от хората, които те изнервят, нямат нищо общо с ДС или Николай Волев. Театърът на абсурда са именно машоумните генерализации на незадоволени бивши "десни", които се имат за света вода ненапита, а всъщност са основни виновници за всичко, от което негодуват, просто защото са готови да лаят като кучето на Павлов, стига от ДС медиите да им запалят лампичката.
  —цитат от коментар 38 на duc33553623


  Влизате толкова възпитано в разговор с непознат, да позная ли произхода........мммммммм....аристократически....едва ли, лорд Минчев няма наследници....семейство на потомствени интелектуалци...хммммм, с тази профанска агресивност ...може би бивша буржоазия...малко вероятно някой с този произход да се пробва в ръкопляскане по адрес на г-н Волев.....работническо-селски / правилен/....май наистина напипах правилния произход?
  Като така, друже и борецо срещу "генерализациите", мога ли да Ви помоля да ми разкажете поне една лична история на деец на "операция СДС" , която е съществено различна от тази на нашия именит режисьор? Че да убедите себе си и недоразуменията, като мен?
  Хайде, пробвайте се!

  Мараба, С-ДС доносници!
 40. 40 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Аз вярвам на Николай Волев. Така беше. Видял съм го. С една разлика - никакви заплахи, никакви облаги. Само искреното убеждение, че помагаш на Родината си. Срещу чуждите разузнавания. Нищо друго. Откъдето и силата, когато ти поискат да натопиш кой разказва политически вицове да отговориш "От мен доносник не става". Мога да го докажа. Пише го в досието ми.
  —цитат от коментар 28 на Един препатил


  С оглед на това, че нямаме достъп до досието Ви, с доста добра вероятност да не сбъркаме можем да предположим, че лъжете. Обичайното занимание на хората от "операция СДС".
  Хубава вечер!

  Мараба, С-ДС доносници!
 41. 41 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Режисьорът Николай Волев призна, че бил сътрудник на ДС в книга?!

  До коментар [#11] от "kapitan_laino":
  Бунтар, ама с "гърба" на тате и партията! Нищо изненадващо де, един такъв стана "цял" президент (на задната седалка на един "Линкъл", а после се чувстваше "нещастен" през целия мандат?)

  Ето какво пише Волев в книгата си "Девствената проститутка" (нещо като "млад старец" или "дървено желязо"?), в която е разказана неговата "история" хронологично и приема формата на интервю със самия себе си (нещо като сгреших на времето, ама тогава бях млад и ви моля сега да ми простите?).
  След като бил "избягал" в Англия режисьор се върнал в България от "творчески" съображения и след обещанието на Свобода Бъчварова да му помогне с кариера в киното. (пак има поредното "лук-кум-че"!)


 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Така като те слушам, не знам дали и чурката ще си напипаш правилно...
  —цитат от коментар 42 на duc33553623


  Отлично казано, високият интелект личи по един най-несъмнен начин! Поздравления;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 44. 44 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsu":До коментар [#33] от "1107a":Затова винаги съм казвал и пак ще кажа, че трябва да се отворят не досиетата, а целите архиви. За да се видят три неща:- Кой, какво, как и защо е правил, вкючително и страшната истина, че много хора са доносничили без никой да иска това от тях;- Най-дълбоко пазената тайна на ДС - че освен политическата репресия нищо друго смислено за страната не е свършила;- Имената на тези, които отказаха да сътрудничат под каквато и да било форма и предлог и които ни дават моралното право да съдим.
  —цитат от коментар 35 на Един препатил


  - Най-дълбоко пазената тайна на ДС - че смислено за страната не е свършила.В соц2.0 политически репресии почти нямаше,с редки изключения,основно около възродителния процес.Другите се броят на пръсти и основно с мотивирани от пресичане на интереса на някой с власт или близо до някой с власт.

  - Кой, какво, как и защо е правил, вкючително и страшната истина, че много хора са доносничили без никой да иска това от тях;
  За най зловредните -тези които не само донасяха,но и оказваха натиск да се вкарат в ред разни хайлази и т,н,като пишеха писма до медии , инстанции в архивите няма нищо.Да припомня,че в най-зловещия лагер,този край Ловеч,голяма част от въдворените,част от тях и убити, са били "суинги" и "зози","тунеядци",Много хора са вкарани в лагери,ТВУ или изселени затова,че са спипани от хайка за упадъчно облечени или танцуващи упадъчни танци. И инициаторите на това невинаги са били от ДС или партията,а понякога са правени и за да угодят на "будни граждани".
  И за това почти не се говори.А трябв.И да се помни и да е сигнал за опасност,като се чуят такива гласове.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Всички екскурзоводи, както и всички български граждани по принцип бяха задължени да "пеят" пред ченгетата по курортите. На мен не ми стана ясно г-н Волев има ли досие, подписвал ли е съгласие за вербовка, плащано ли му е за тази дейност. Като твърде запознат с дейността на екскурзовода по това време, мога да кажа, че те бяха последните, на които туристите биха дали пари. Подаръци, да но не и пари, освен ако не си изпросиш. Освен това всички се дебнеха едни други и много от тях бяха натопени и "изгоряха". А екскурзоводи за едно лято, за работа със западни туристи просто не се вземаха. Най-много да е бил пиколо в хотел. Интересно е също и кога е "снет от въоръжение" въпросния г-н.

 47. 47 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 732 Разстроено

  ''или приемам да сътруд- нича на контраразузнавателния отдел на Държавна сигурност, или казвам сбогом на твърдата валута."''

  много цинизъм лъха тук

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#36] от "slonsco":

  Как изчисли тези проценти?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#34] от "Guero":

  Дисидентите бяха онези, които настояваха за "законност", без да се опитват да съборят режима.
  Хем публично недоволни, хем категорично не революционери.
  Нещо като нищо

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#33] от "1107a":

  Пътят ни напред е невъзможен не толкова заради което посочваш, колкото заради липсата на яснота накъде всъщност вървим.
  Пътят се губи в мъглата на илюзиите и липсата на воля да се избере някаква цел.
  (тичането да заприличаме на някой друг не приемам за цел)

  Просто не знаем какво искаме.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  До коментар [#43] от "Манчо":Имам лоша вест за теб: интелигентите хора не се домогват до генерализации,
  —цитат от коментар 45 на duc33553623  А аз имам лош цитат , съдържащ очевидна генерализация - обръщате се към мое конкретно мнение, а непрекъснато Ви влече към множественото число...

  До коментар [#37] от "Манчо": Едно не мога да разбера: откъде накъде такива недоразумения като теб решиха, ............. Театърът на абсурда са именно машоумните генерализации на незадоволени бивши "десни", които се имат за света вода ненапита,
  —цитат от коментар 38 на duc33553623


  Какво следва от този факт , според собственото Ви определение за интелигентните хора?

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Любопитно

  Не знам дали в книгата му има намек за разкаяние?!

  klimentm
 53. 53 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Режисьорът Николай Волев призна, че бил сътрудник на ДС в книга" -- или по-скоро Режисьорът Николай Волев призна в книга, че бил сътрудник на ДС.
  Ей.

 54. 54 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Режисьорът Николай Волев призна, че бил сътрудник на ДС в книга" -- или по-скоро Режисьорът Николай Волев призна в книга, че бил сътрудник на ДС.
  Ей.

 55. 55 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  "Режисьорът Николай Волев призна, че бил сътрудник на ДС в книга" -- или по-скоро Режисьорът Николай Волев призна в книга, че бил сътрудник на ДС.
  Ей.

 56. 56 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Обожавам забиването на убесайта и появата на постовете ми в множествен екземпляр.

 57. 57 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  множествен екземпляр.

 58. 58 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  множествен екземпляр.

 59. 59 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 516 Весело

  коле,николайчо или както се обръщат към тебе,в първичния поемен протокол,с който се приключваше първия разпит-разговор между тебе и офицеринът от ДС,на последната страница - бяха 4,горе,някъде почти по средата,имаше писано *...........................*,на което ти собственоръчно пишеш *съгласен съм да ...*и изброяваш КАКВО си съгласен.Или избираш да напишеш,пак собственоръчно,*не съм съгласен*.
  Та капитан Петров,в стая 11 на тогавашното милиционерско в Бъкстон,където проведе с мене един много идейно съдържателен разговор,мило ми посочи местото и кажа -пиши,ти решаваш.
  Аз тогава взех своето решение,ти също си го взел.
  Моето досие беше една сравнително тънка папчица,после набъбна повече,ама *нали такива бяха времената*.
  И ощи нещо ще ти кажа,коле - от моите тогавашни познати само двама сега са *честни бизнесмени*:единият е племенник на тогавашния окръжен секретар на БКП,а за другият най-случайно разбрах,че баща му идвал да *разкулачва* по 9-ти септември прадядо ми.

 60. 60 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Само като му видиш снимката и ти става ясно, че е шпионин.

 61. 61 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#52] от "klimentm":

  "Не знам дали в книгата му има намек за разкаяние?!"

  Много ми се иска да има.
  Ще прочета книгата му, като се надявам да не ме разочарова. Мисля си, дали тази книга не е неговото душевно пречистване - все пак преди около година Н. Волев бе опериран от рак на белия дроб.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 62. 62 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#17] от "citoplast":

  "Невежд", чел ли си някога Ботев? Пък и се опитах някак да покажа как става изтриването на греха - по патрахил!

 63. 63 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#17] от "citoplast":

  "Речи тамо: "Бог да прости", на попове по патрихил, на трапеза свикай гости, пък бъди, какъвто си бил."! Цитирал съм по памет наученото преди 50 години и не съвсем точно, но в съответствие с идеята. Че не си чел "Странник" /не е в нощта/ на Ботев, вероятно, и както тия, дето са ме одарили с минуси, е ясно и си оставате далеч от най-българското...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK