От бездомните на Сиатъл до блясъка на Холивуд - фотографии на Мери Елън Марк гостуват в София

Тайни прави балонче, 1983

© Мери Елън Марк, МУСИЗ

Тайни прави балонче, 1983Известният американски фотограф Мери Елън Марк е следващото име, което ще представи платформата за изложби "Майстори на фотографията" в Софийската градска галерия, съобщава фондация "Мусиз". Кадрите й ще гостуват за пръв път в България между 27 март и 22 април.


С над 150 самостоятелни изложби и 18 фотокниги, най-престижните фотографски награди и портрети за издания като LIFE, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair и Vogue Марк (1940 - 2015) е едно от големите имена в съвременната фотография.


Рам Пракаш Синг със слона Шаяма, "Великият златен цирк", Индия, 1990

© Мери Елън Марк, МУСИЗ

Рам Пракаш Синг със слона Шаяма, "Великият златен цирк", Индия, 1990


Работи като фотограф на снимачните площадки в Холивуд и за известните американски лайфстайл издания, но интересите й я отвеждат и сред непривилегированите, маргинализирани хора, които живеят на "краищата" на обществото. Най-известната й поредица е посветена на Ерин "Тайни" Блекуел, бездомна тийнейджърка от Сиатъл, принудена да се прехранва чрез проституция: Марк я среща, докато снима есе за сп. Life през 1983 г., и проследява живота й в книгата Streetwise (1988) и Tiny: Streetwise Revisited от 2015 г.
В София ще бъдат показани повече от 40 фотографии на Мери Елън Марк от 3 цикъла - портрети на знаменитости, Attitude ("Пози") и Indian Circus ("Индийски цирк"), за който фотографката пътува до Калкута: от живота на младата Тайни и 9-годишната Аманда с цигара в ръка до Марлон Брандо на снимачната площадка на "Апокалипсис сега", Федерико Фелини на снимките на "Сатирикон" и Уди Алън в Манхатън. Изложбата ще е съпроводена и от лекция на галериста и колекционер Хауърд Грийнбърг, класиран от списание "Американ фото" сред 25-те най-важни хора във фотографията днес, на 28 март. Откриването е вечерта на 27 март.


Джони Деп на снимачната площадка на "Слийпи Холоу", 1999

© Мери Елън Марк, МУСИЗ

Джони Деп на снимачната площадка на "Слийпи Холоу", 1999

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK