Царевец и търновските музеи са най-посещаваните сред историческите обекти

Царевец и търновските музеи са най-посещаваните сред историческите обекти

© Асен Тонев



Крепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под шапката на Регионалния исторически музей - Велико Търново имат най-много посетители за изминалата година сред големите градове със значими обекти на историческото наследство, показват данни, предоставени от музеите на "Дневник". Класацията обхваща регионалните исторически музеи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Търново, а за Пловдив - и къщите-музеи в Стария град, управлявани от института "Старинен Пловдив". От Регионалния исторически музей в Шумен, който стопанисва резерватите Плиска и Мадара, не отговориха на запитването на "Дневник".


Класацията не включва големите националните институции, базирани в София. Но с близо 441 посещения търновските експозиции са


по-популярни дори от тези на Националния исторически музей.




РИМ-Велико Търново управлява 26 обекта, сред които крепостите Царевец и Трапезица и редица църкви и къщи-музеи в града и с. Арбанаси. Сред тях по популярност води Царевец с впечатляващите 234 хиляди посетители, следван от църквата "Рождество Христово" в Арбанаси, новоизграденият мултимедиен посетителски център в Търново и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Седем от обектите не са били отворени за публиката през изминалата година.


С над 7000 туристи е античният римски град Никополис ад Иструм на север от града. Той бе един от обектите, развити по оперативната програма "Регионално развитие" и се сочеше като положителен пример за реставрация. Отворен е е обаче единствено през пролетно-летния сезон. Хълмът Трапезица, който също бе отворен за посещения наскоро, е привлякъл 8 хиляди души.


Посещенията в РИМ-Търново са се повишили с около 6% спрямо 2016 г., като най-значителен е ръстът на на чуждестранните туристи - 26%. Обектите през 2016 г. са били посетени от 180 хил. чужденци, сочи статистиката на музея.


Бъдещата столица на културата Пловдив


следва Търново по популярност, която се дължи основно на музеите в стария град и римското наследство на града. Античният театър, римският стадион, малката базилика, Балабанова къща, Хиндилиянова къща, експозициите на Златю Бояджиев и Димитър Киров, Къщите на Недкович и Клианти, както и Старинна аптека "Хипократ" са имали точно 270 001 гости през 2017 г., показват данни на туристическия информационен център и общински културен институт "Старинен Пловдив", който ги управлява.


От тях 113 293 са били чужденци, където отново има сериозен ръст спрямо 2016 г. - близо 60%. Регионалният исторически музей в Пловдив е бил посетен от 28 хиляди души, повечето българи. Ако към музеите на културно-историческа тематика в града се причисли и етнографският, общо посетилите трите института през годината стават 370 хиляди души. Ръстът спрямо 2016 г. е 22% за всички музеи и галерии в Пловдив.


Във Варна близо половината от посетителите са чужденци


137 хил. души са минали през обектите на археологическия музей в града: 27 хил. в централната експозиция, 87 хил. на скалния Аладжа манастир и близо 22 хиляди на Римските терми. Любопитното е, че много голяма част от посетителите са чужденци - над 62 хил. души. Следващ по посетители е Регионалният исторически музей в София, чиито два филиала - Музей за история на София и подземното ниво на базиликата "Света София", са регистрирали съответно 60 и 33 хиляди посещения.


Миналата година Пловдив откри реставрираната къща "Клианти", а от догодина в активите на града ще е и Епископската базилика

© Под тепето

Миналата година Пловдив откри реставрираната къща "Клианти", а от догодина в активите на града ще е и Епископската базилика


Екомузеят с аквариум в Русе, открит през 2014 г. е най-популярният на територията на града за изминалата година. Експозицията разказва за живота по поречието на Дунав и през залите му, където има и аквариум с риби, са преминали 18 хиляди души - с 4 хиляди повече от посещенията във включените в ЮНЕСКО Ивановски скални църкви, също под шапката на Регионален исторически музей - Русе. Екомузеят е предпочитан от учениците - над 7 хиляди, докато църквите са популярни предимно сред международните гости, пишат от музея. Следващи по интерес са средновековният град Червен, историческата експозиция, Пантеонът на възрожденците, музеят на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) и Римска крепост "Сексагинта Приста". Сред туристите в цялост има 8% спад, което според музея представлява връщане към нормалните нива след интереса към новите експозиции през последните години.


Обратно на морето, в Бургас 22 хиляди посещения са имали eтнографския, археологическия и историческия музей на града, обединени в Регионален исторически музей - Бургас. 6000 от тях са за изложбата "Живи тропически пеперуди", която се провежда за четвърта година. За три месеца през изминалата година музеят беше затворен.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Като млад ходехме на Царевец да се любим. Това дали се брои за туристическо посещение? Тогава нямаше билети, нямаше бариери, нищо. Вход свободен и всеки без работа можеше да се поразходи. Беше доста по-обрасло, имаше един Дом на пионера, и едно капанче. После ги събориха. Сега Царевец е стерилизиран и си е загубил тогавашния чар!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Ето повод за дискусия.
  Казват че крепоста е градена и нагласена и че е бутафорен фалшификат.
  Ама има някакъв вид и привлича туристи.
  По хубаво ли е една редицакамъни в тревата?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Ето повод за дискусия.Казват че крепоста е градена и нагласена и че е бутафорен фалшификат.Ама има някакъв вид и привлича туристи.По хубаво ли е една редицакамъни в тревата?
  —цитат от коментар 2 на dedoliben


  Чудомир е казал по въпроса:
  "Когато режеш опашката на котката си на публично място, един ще каже, че късо си я отрязал, друг ще каже, че дълго си я отрязал, но много малко ще кажат, че добре си я отрязал".

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  ЦАРЕВЕЦ Е ВАЖНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ, ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО!!!
  Крепостта е възстановена върху автентичните останки от средновековните зидове, разкрити в резултат на археологически проучвания!

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  ЦАРЕВЕЦ Е ВАЖНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ, ЧЕСТ И ДОСТОЙНСТВО!!!Крепостта е възстановена върху автентичните останки от средновековните зидове, разкрити в резултат на археологически проучвания!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  ...и откраднатите от Бритиш музеум планове на крепостта, които техни археолози са направили при разкопки през 30-те години на 20-ти век.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 874 Любопитно

  българина е фен на чалгата и бутафорията ,ФАКТ

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  българина е фен на чалгата и бутафорията ,ФАКТ
  —цитат от коментар 6 на Stewie


  Стига глупости! Кой турист отива някъде да гледа половин педя зидове и да се кефи, че било дворец?! Защо западните замъци са били възстановени след като са били само основи? Ама простащината почивен ден няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Док
  Док
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А въобще някой забелязва ли как изглежда Велико Търново?! Навсякъде олющени фасади и мръсотия. Нищо реставрирано, консервирано или обновено. Жалка картинка. А това била ''старата столица! На кво!?

 9. 9 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "Северозападнал":

  Това е вярно до някъде, защото се набляга на реставрацията на крепости на по 1000 години от които нищо не е останало, а автентичните сгради на по 200 години не са ни достатъчно стари за да се възтановяват. Но на фона на останалите градове в България Търново е сравнително подържан.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  А въобще някой забелязва ли как изглежда Велико Търново?! Навсякъде олющени фасади и мръсотия. Нищо реставрирано, консервирано или обновено. Жалка картинка. А това била ''старата столица! На кво!?
  —цитат от коментар 8 на Северозападнал


  Тя пък "новата" столица да не изглежда другояче?! Разхождал съм се нарочно пеш в страничните улички в центъра на София през лятото. Мизерия, смрад, олющени и съборени стени и липса на елементарна хигиена от страна на "кореняците" софиянци-задни дворове пълни с торбички боклук! Отвратил съм се!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Ако Варна нямаше туристи щеше да е след София :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Док
  Док
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  В страничните улици в центъра на София няма дори тротоари, само нещо като плочки различни поколения.. А старите сгради направо ги събарят за да направят паркинги оградени с мрежа. Иначе бюджетът бил над милиард. Но всички говорят за 'градски туризъм' . То и това е забележителност..

 13. 13 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Да ама друг път . Това което виждаш е строено по бай Тошово време и няма нищо общо с автентичния Царевец . Основите истинските се намират малко зад тия стени . Да на места част от строеното се покрива с истинските ама само на места .Въпреки това че това дето виждаш нито е оригинал нито е някакво надграждане на оригинала държавата по онова време пак добре се е справила . Ако пък вземи и да полага някаква грижа ще е направо чудесно . Не съм сигурен но Царевец май още търси едни 400к парици за спешна реставрация . Дано само след нея не заприлича на Дисни декор .

 14. 14 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#9] от "hmmmmm":

  Е то това са изпипани методи за кражба на народна пара . Реставрираш от нищото една крепост чопиш половината пари .
  След време една сграда на 200 годинки като стане неспасяема събаряш и правиш нова като старата- нищо дори и да не можеш да я докараш точно като старата важното че пак едни пари ще отидат там където трябва.
  Например в нечия банкова сметка .
  Не виждам защо трябва да се дели да кажем крепост на 1000 години и къща на 200 години и двете неща трябва да получат от държавата нужните средства .

 15. 15 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Сигурно малцина знаят, но целият комплекс е комунистическа бутафория. Сградите са изградени според "представи за епохата". Малко ми е тъпо, че се води за "историческа" забележтелност. Нека си свети и да му се радват търновци, но да не ни го пробутват за дворцов комплекс. Дори църквата не е призната от БПЦ, заради грозните драсканици вътре.
  Но ако вдига старопрестолното самочувствие на търновци - ок, нека е древно, нека е дворец ;)

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  За неразбиращите за какво става въпрос - само факти:
  - от 1185 до 1393 година Царевец е "Сърцето и Душата" на България на три морета;
  -23 царе управляват от тук Втората българска държава;
  -17 Патриарси горещо измолват Божието благоволение над града, наричан от средновековните пътешественици и хронисти :"Втори Рим и трети Константинопол";
  та, за едни такива работи всъщност става въпрос...

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  Царевец е основна част от истинската българска история и е съвсем нормално да привлича българите.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#16] от "selqnin":

  И какво има общо това което си копирал с темата ? Мисля че всеки що годе сносен Българин знае кво е Царевец.
  Царевец със сигурност обаче не е тая крепост която е дигнал бай Тошо ! Като атракция няма нищо лошо разбира се дори и са я докарали що годе добре ама само до там.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До 18
  Коя ТОЧНО според теб е била крепостта???
  Крепостните стени са възстановени върху средновековните останки!
  Ако имаш "снимка" от 13-ти век МОЛЯ да я предоставиш на Регионален исторически музей Велико Търново, за което те и лично аз ще сме ти ВЕЧНО признателни!!!

 20. 20 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Направи ми впечатление, че липсва Панорамата в Плевен.
  Тя също е доста посещавана.
  Тази зима бях там и казаха, че само през лятото са имали над 200 хил. посещения.
  До колкото забелязах, през зимата също си имаше интерес.

 21. 21 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Направи ми впечатление, че липсва Панорамата в Плевен. Тя също е доста посещавана.Тази зима бях там и казаха, че само през лятото са имали над 200 хил. посещения. До колкото забелязах, през зимата също си имаше интерес.
  —цитат от коментар 20 на Smile


  Абсурд, в Плевен през лятото и пле'енчани не понасят жегите, какво остава за 200 000 чужденци :-)
  Иначе, ако някой твърди, че Търново не е поддъражано, да заповяда да рагледа Cеверна централна и Cеверозападна България.

 22. 22 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":
  на време се ядосах с вас , сега разбрах че било тъпо.... вие не уважавате собствена ви история.... аз очаквах и чуждата ....

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 23. 23 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Рилски манастир се посещава годишно от 900 000 посетители

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Нека да се посещава. Нямаме много запазени старини, а и за малкото не се грижим, както трябва. Колко старинни манастири се съсипаха.

 25. 25 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Голям си по история честно ! Кое не разбра че под по-голямата част от крепостта дето уж била възстановена въобще няма оригинални останки от Средновековната крепост Царевец -Дом на не 1 славен наш владетел .
  Това което виждаш си е напълно ново строителство без да претендира че е реставрация на крепост.
  Все едно Дисни утре да направят 1 Замък някъде из САЩ и да кажат е тука е живял и управлявал Александър Велики .
  Сигурно сега ще ми кажеш че напълно вярваш че най-крайната дясна кула е верно затвора на латинския крал Балдуин 1 . От която кула той така славно се хвърлил в Янтра и се удавил .
  Което също не е така . Но и кулата въобще не е била там .
  Сега разбра ли като ти казвам че това дето виждаш е виждането на Историците по Бай Тошово време . Фактически истинските останки от града са на няколко метра от това което виждаш . Същинските камънаци както казват някой хора дето въобще никой и не обръща внимание на тях като отиде на Царевец .
  А това дали разполагам с фотография на крепостта както е била от 13ти век . Ми съжалявам забравих да си направя селфи с Калоян когато се видяхме преди цели 8 века що за идиотски въпроси задаваш ми е чудно ??

 26. 26 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 579 Любопитно

  До коментар [#24] от "Роси":

  Имаме доста за 1 приличен пълен културен туризъм за поне 6-7 дена . Ама друг е въпроса колко трябва да ги показваме на хората . Те още като влязат в някоя реставрирана сграда било то крепост или манастир и видят мизерията вътре ще си поискат парите обратно и да ги няма .
  Мит е че България не разполага с Паметници на културата - крепости ,манастири , къщи -дюкяни имаме си от всичко но държавата я няма пък и май като гледам и не иска да развива нищоо.
  Как в цял свят се знае за граф Влад Дракула и правят една камара филми за него ,а никой няма и на идея кой е да кажем Тервел или Калоян .
  Същата история и с паметниците .

 27. 27 Профил на dan4e_3
  dan4e_3
  Рейтинг: 5 Гневно

  Туристите в Никополис ад Иструм за 2017 г. са 7000 . От къде извадихте числото 500. Цитирайте си източника, за да го питам лично!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK