Beat, защото тъпанът срещу домашното насилие трябва да се бие

Beat, защото тъпанът срещу домашното насилие трябва да се бие

© ДневникНа пръв поглед е комплект ударни инструменти. Кой не си е мечтал да седне зад барабаните и вдигне малко шум. Да излее малко от гнева си. Действа терапевтично. В слушалките обаче ударите са преобразувани в смразяващи звуци на човешки писъци и трошене на посуда.


За мнозина те са познати: eдна от четири жени в България е жертва на домашно насилие. Ако не сте вие или някоя от жените в семейството ви, то със сигурност тя е ваша съседка.


Интерактивната инсталация Beat в галерия "Кредо Бонум" "изследва пронизителната тишина около домашното насилие" в общество, което иначе реагира на всеки по-силен шум, казват създателите й - програмистът Перуна Керемидчиева и барабанистът Максим Стоименов, отражение на съвместната им работа с хора, преживели подобен тормоз.


Целта й е да бие тъпана за проблема с домашното насилие
а на сайта й има конкретни съвети как може да реагирате, ако сте жертва или сте съсед и страничен слушател. Освен да потърсите съвет от гореща телефонна линия за хора, пострадали от насилие (0800 18 676; 02/981 76 86), ако сте случаен слушател, можете да прекъснете случващото се с молба за чаша захар или под друг претекст.


Дори това може да е сериозна подкрепа в атмосферата на пълна изолация, в която поякога се усещат пострадалите, показват свидетелствата на жени на сайта на Beat. Другото им наблюдение - склонни сме да викнем полиция, когато става дума за купони, музика и силни телевизори, но чуят ли се писъци, реакция няма.


Инсталацията идва в момент, когато за домашното насилие се говори малко повече, но е готвена от година. Тя е победител в първото издание на лабораторията на организацията Fine Acts, глобална платформа, чиято цел е да събира творци, активисти и хора с разнообразни таланти за разрешаването на социални проблеми. Засега Fine Acts са организирали две подобни събития, последното от които от ноември е посветено на свободата на словото, замърсяването на въздуха и правата на ЛГБТ хората.


Инсталацията се откри във вторник в столичната галерия "Кредо Бонум" и може да бъде видяна там до неделя всеки ден от 11 до 19 часа. След това се надява да намери публика на други обществени места.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK